Πέρα από 1.500 ανθρώπους, ο σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ κατά τη διάρκεια της ιστορικής τετραήμερης επίσκεψής του στη Ρωσία, κουβάλησε μαζί του επίσης έναν χρυσό ανελκυστήρα, ακόμα και τα δικά του χαλιά. Ο ηλικίας 81 ετών επικεφαλής του ζάπλουτου σουνιτικού βασιλείου της Αραβικής Χερσονήσου αποβιβάστηκε από το αεροπλάνο του το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Αλλά αντί να κατέβει από τις σκάλες, όπως κάνουν όλοι οι ηγέτες του μάταιου τούτου κόσμου, εκείνος περίμενε τον χρυσό ανελκυστήρα τον οποίο παίρνει πάντα μαζί του στα ταξίδια του ανά την υφήλιο. Κάτι όμως πήγε στραβά και ο ανελκυστήρας δεν λειτούργησε με αποτέλεσμα ο βασιλιάς Σαλμάν να αναγκαστεί να κατέβει με τα πόδια. Στη συνέχεια, μια τεράστια αυτοκινητοπομπή, συνοδευόμενη από μονάδες της ρωσικής αστυνομίας, μετέφερε τον μονάρχη και το επιτελείο του στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης σαουδάραβα ηγέτη στη Ρωσία, οι δύο ενεργειακές υπερδυνάμεις συνήψαν συμφωνίες για την αγοραπωλησία όπλων και εξέτασαν τρόπους για τη συνέχιση της συνεργασίας τους με στόχο της σταθεροποίηση της πετρελαϊκής αγοράς. Το ταξίδι του βασιλιά Σαλμάν στη Μόσχα πριν από τις προγραμματισμένες συνομιλίες με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον, στις αρχές του επόμενου έτους, εκλαμβάνεται ως μια κίνηση αναγνώρισης από την πλευρά του Ριάντ της μεταβαλλόμενης, πλέον, πολιτικής ισορροπίας που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατάφερε να αποτρέψει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ανατρέψουν τον Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.
Την ίδια ώρα, αυτή η ξαφνική στροφή των Σαουδαράβων προς τη Ρωσία αντικατοπτρίζει τη σύγκλιση συμφερόντων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων εξαγωγέων πετρελαίου στον κόσμο, καθώς ο περιορισμός της παραγωγής έπειτα από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα μέλη του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και τα εκτός του ΟΠΕΚ κράτη οδήγησε στην άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου.
«Υπάρχει, αλήθεια, οτιδήποτε στον κόσμο που να είναι απόλυτα σταθερό;», διερωτήθηκε λίγο πριν την άφιξη του βασιλιά Σαλμάν, ο οξυδερκής και άκρως φλεγματικός (και ειρωνικός) Πούτιν. Απαντώντας, κατά τη διάρκεια ενός ενεργειακού φόρουμ, σε ερώτηση αναφορικά με το εάν η Σαουδική Αραβία θα συνεχίσει να ευθυγραμμίζεται με τις ΗΠΑ σε γεωπολιτικά ζητήματα ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε με νόημα: «εγώ έχω την εντύπωση, αντιθέτως, πως όλα αλλάζουν».
Αλλά για ακόμη μια φορά οι Σαουδάραβες κατάφεραν να τραβήξουν τα φώτα του παγκόσμιου ενδιαφέροντος λόγω της υπερβολής που τους διακρίνει ακόμα και στις μετακινήσεις τους. Ανώνυμη πηγή αποκάλυψε στο Bloomberg ότι τις τελευταίες ημέρες ένα αεροπλάνο εκτελεί καθημερινά το ταξίδι Ριάντ – Μόσχα μεταφέροντας προμήθειες κάθε λογής, μεταξύ των οποίων και περισσότερα από 800 κιλά τρόφιμα.
Οι επικεφαλής της βασιλικής συνοδείας προέβησαν ακόμα και στην αντικατάσταση μελών του προσωπικού των ξενοδοχείων στα οποία κατέλυσαν, με άτομα που γνωρίζουν πώς ακριβώς πίνουν τον καφέ τους οι ηγέτες τους. Μάλιστα ο βασιλιάς Σαλμάν, πέρα από τα δικά του χαλιά, πήρε μαζί του και τα δικά του έπιπλα. Τα μέλη της πολυάριθμης αποστολής κατέλυσαν (έχοντας πραγματοποιήσει κράτηση για όλα τα δωμάτια και τους λοιπούς χώρους) στα υπερπολυτελή Ritz Carlton και Four Seasons, με τη διεύθυνση του τελευταίου να αναγκάζεται να προβεί στην ακύρωση κρατήσεων, ακόμη και να βγάλει από τα δωμάτιά τους, πελάτες που διαμένουν μόνιμα στο ξενοδοχείο.
Πέρα από τους Σαουδάραβες, εξίσου εντυπωσιακές αποβάσεις ανά τον κόσμο πραγματοποιούν και οι αμερικανοί πρόεδροι. Μαζί τους ταξιδεύουν πάντα δεκάδες άνδρες των μυστικών υπηρεσιών και σύμβουλοι και δημοσιογράφοι και αλεξίσφαιρες λιμουζίνες και πολλές φορές κλείνουν και αυτοί ολόκληρα ξενοδοχεία. Στο Ritz της Μόσχας κατέλυσε και ο Μπαράκ Ομπάμα, το 2009, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του, αλλά και ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, το 2013, τρία χρόνια πριν εκλεγεί στην προεδρία, με αφορμή τη διοργάνωση των καλλιστείων Miss Universe τα δικαιώματα των οποίων του ανήκαν.
Όσον αφορά τον λογαριασμό, περί τα τρία εκατομμύρια δολάρια και για τα δύο ξενοδοχεία, δίχως να υπολογίζονται όλα όσα θα ξοδέψουν τα μέλη της αποστολής σε γεύματα και λοιπές υπηρεσίες, τον προσδιόρισε ο Βαντίμ Πρασόφ, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Εστιατορίων της Ρωσίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News