Με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε στην έναρξη της συνεδρίασης της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, θέλησε να ξεπεράσει τις αντιδράσεις που προκαλεί στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση φύλου.
Συγκεκριμένα, η σχετική ρύθμιση που κατέθεσε ο κ. Κοντονής, προβλέπει τη συγκρότηση διεπιστημονικού οργάνου το οποίο και θα εξετάζει όσους ανήλικους επιθυμούν να κάνουν διόρθωση φύλου. Συγκεκριμένα η αρχική αναφορά σε «ιατρικό συμβούλιο» αντικαθίσταται απο την πρόβλεψη σύστασης «διεπιστημονικής επιτροπής», με κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και Υγείας, για χρονικό διάστημα δύο ετών, στην οποία μετέχουν «α) ένας παιδοψυχίατρος β) ένας ψυχίατρος γ) ένας ενδοκρινολόγος δ) ένας παιδοχειρουργός ε) ένας ψυχολόγος και στ) ένας κοινωνικός λειτουργός με εξειδίκευση στο συγκεκριμένο ζήτημα».
Είχαν προηγηθεί οι ενστάσεις επί της επίμαχης διάταξης από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, Μάρκο Μπόλαρη, Δημήτρη Γάκη και Γεωργία Γεννιά, ενώ οι βουλευτές των ΑΝΕΛ ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν το συγκεκριμένο άρθρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, o κ. Κοντονής είχε συνάντηση με τους τέσσερις βουλευτές, συνάντηση κατά την οποία δόθηκαν οι απαιτούμενες διαβεβαιώσεις από πλευράς υπουργού και αμοιβαίες εξηγήσεις για το θέμα.
Να επανεξετάσει τη διάταξη για την ταυτότητα φύλου στα 15 έτη είχε καλέσει την κυβέρνηση και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης.
«Είναι γνωστό», αναφέρει σε δημόσια δήλωσή του ο βουλευτής,« ότι τα διεμφυλικά άτομα αντιμετωπίζουν προβλήματα στον δημόσιο τομέα, στην εκπαίδευση, στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη και στις προνοιακές παροχές, ενώ υφίστανται ψυχολογική και σωματική βία. Μέχρι τώρα χρειάζονταν ψυχιατρική εξέταση και χειρουργική επέμβαση για να αλλάξουν φύλο, γεγονός που σήμαινε ακρωτηριασμό του ανθρώπου, που γνωρίζουμε ότι ο ΟΗΕ το καταδικάζει ως βασανιστήριο, η προσωπική αίσθηση του σώματος επιλέγεται ελεύθερα από το ίδιο το άτομο, τα παραπάνω καλύπτονται από την ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την παγκόσμια χάρτα δικαιωμάτων».
«Όμως, η δυνατότητα επιλογής στα 15 έτη της αλλαγής φύλου, ως γιατρός που γνωρίζω τη γενική ψυχολογία του ατόμου με βρίσκει αντίθετο», γι αυτό «παρακαλώ την κυβέρνηση να επανεξετάσει το όριο ηλικίας», τονίζει ο κ. Μιχελογιαννάκης.
Λίγο μετά την κατάθεση της νομοτεχνικής βελτίωσης, πάντως, από το περιβάλλον του υπουργού διαμηνύετο ότι -παρά την περί του αντιθέτου φημολογία- τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου και ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω λόγω των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί.
Με δική της πρόταση η ΝΔ
Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της, γνωστοποίησε ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, με τον βουλευτή Νίκο Παναγιωτόπουλο να ανακοινώνει στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταθέτει δική του πρόταση νόμου.
Σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ, η απόφαση για την αλλαγή φύλου θα πρέπει να περνάει από δύο δικαστικά στάδια, θα απαιτείται ιατρική γνωμάτευση και για τους ενήλικες, η αλλαγή θα επιτρέπεται μόνο μία φορά, ενώ το όριο ηλικίας ανεβαίνει από τα 15 έτη στα 17.
Σύμφωνα με την πρόταση νόμου της ΝΔ, σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ ταυτότητας φύλου, νοούμενη ως την αντίληψη ενός ανθρώπου για το φύλο του και του καταχωρισμένου στα οικεία μητρώα φύλου, το πρόσωπο μπορεί, μια μόνο φορά, να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στην προσωπική του επιθυμία και αίσθηση του σώματός του, καθώς και στην εξωτερική του εικόνα.
Η διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου γίνεται με δικαστική απόφαση, η οποία εκδίδεται με τη διαδικασία των άρθρων 782 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η δικαστική απόφαση εκδίδεται μετά από δύο αυτοπρόσωπες δηλώσεις του αιτούντος ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους 4 μήνες.
Το πρόσωπο που αιτείται τη διόρθωση, θα πρέπει να μην είναι έγγαμο, να υπάρχει ιατρική βεβαίωση ότι η δήλωση του είναι ενσυνείδητη καθώς και ότι προηγουμένως έχει λάβει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση σχετικά με τις επιπτώσεις της αποδοχής της αίτησής του.
Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει βεβαίωση του γιατρού ότι από τη διόρθωση δεν επάγονται αρνητικές συνέπειες για ανήλικα τέκνα του αιτούντος, εφόσον υπάρχουν.
Προβλέπεται, τέλος, ότι μεταξύ της πρώτης και δεύτερης συζήτησης ενώπιον του δικαστηρίου, θα πρέπει να παρακολουθεί τον αιτούντα γιατρός και να βεβαιώνει ότι εξακολουθούν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την διόρθωση.
Πώς τοποθετήθηκαν τα κόμματα
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. Κατά -εκτός από τη ΝΔ- έχουν ταχθεί η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.
Οπως προαναφέρθηκε, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν το άρθρο που αφορά την αλλαγή φύλου στα 15, με τον Κώστα Κατσίκη να εμφανίζεται κάθετα αντίθετος στη νομική αναγνώριση όσων θέλουν να αλλάξουν φύλο.
Κατά την τοποθέτηση του ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, ανέφερε ότι το κόμμα του επιφυλάσσεται για την κατάθεση προτάσεων και βελτιωτικών αλλαγών στην πορεία της συζήτησης.
«Το νομοσχέδιο αφορά το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των διεμφυλικών ατόμων, δικαίωμα αυτονόητο για όλους τους πολίτες μίας ευνομούμενης χώρας, είτε πρόκειται για θρησκευτική ή εθνική ή σεξουαλική έκφραση» είπε ο κ. Μπαργιώτας και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα, το νομοσχέδιο ούτε επαναστατικό είναι, ούτε κάποια τεράστια αλλαγή φέρνει. Αναγνωρίζει ένα κενό και ρυθμίζει μία πραγματικότητα, την οποία ξέρουμε όλοι. Υπάρχουν στην κοινωνία άνθρωποι που βρίσκονται σε δυσαρμονία με το φύλο τους και επιθυμούν την αλλαγή και πολλές φορές γίνονται θύματα ρατσισμού και βίας».
Σχολιάζοντας τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μπαργιώτας παρατήρησε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μόλις εισήγαγε τη γνωστή μέθοδο που λέει “στρίβειν διά της αντιπροτάσεως» και υπαναχώρησε από τη θέση της εξαιτίας της πίεσης που είχε στο εσωτερικό του.
Αλλά και για την κυβέρνηση, υπογράμμισε πως χρησιμοποιεί το νομοσχέδιο και τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να αλλάξει ατζέντα: «Το έχουμε δει και άλλες φορές, το έχουμε δει με την ιθαγένεια, με το σύμφωνο συμβίωσης. Κάθε φορά που φαίνεται έντονα ότι η κυβέρνηση είναι ένας πολιτικός και ιδεολογικός αχταρμάς, ένα αριστεροδεξιό συνοθύλευμα διαφορετικών τάσεων, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται προσπάθεια για αριστερή ρελάνς».
«Αν πραγματικά ήθελε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα υπαρκτά ζητήματα των διεμφυλικών ατόμων και μεσοφυλικών παιδιών θα υιοθετούσε την επιστημονικά τεκμηριωμένη και βαθιά ανθρώπινη θέση του ΚΚΕ για την ολόπλευρη προστασία τους και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους» υποστήριξε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής.
«Χρειάζεται επιστημονικά τεκμηριωμένη γνωμοδότηση και κοινωνικά θεσμοθετημένη γνωμοδότηση, χωρίς να είναι απαραίτητη, φυσικά, η ιατρική επέμβαση. Αυτή είναι η θέση μας», τόνισε, ανακοινώνοντας ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News