523
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έμεινε με τους πανηγυρισμούς για το αρχικό «μπλόκο» που επιχειρήθηκε όσον αφορά την επέκταση του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα | ΕΚ

Με ευρωπαϊκά λεφτά ο φράχτης στον Εβρο! Κατέπεσε η «τροπολογία Παπαδημούλη»

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2023, 16:20
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έμεινε με τους πανηγυρισμούς για το αρχικό «μπλόκο» που επιχειρήθηκε όσον αφορά την επέκταση του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα
|ΕΚ

Με ευρωπαϊκά λεφτά ο φράχτης στον Εβρο! Κατέπεσε η «τροπολογία Παπαδημούλη»

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2023, 16:20

Σε μία εντυπωσιακή ανατροπή της μεθόδευσης που επιχειρήθηκε -μέσω Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- ώστε να μην επιτραπεί η χρηματοδότηση του φράχτη στον Εβρο από ευρωπαϊκούς πόρους,  η λεγόμενη «τροπολογία Παπαδημούλη» κατέπεσε στην ψηφοφορία της Τετάρτης στην Ολομέλεια του ΕΚ και στον αντίποδα, με 322 ψήφους υπερψηφίστηκε η τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα κονδύλια για τη χρηματοδότηση αντίστοιχων υποδομών στα σύνορα.

Υπενθυμίζεται ότι με την τροπολογία που είχε «διαφημίσει» με ιδιαίτερο ζήλο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ζητείτο να μη δαπανηθούν ευρωπαϊκά χρήματα «για την κατασκευή φρακτών ή τειχών στα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης».

Με αφορμή την υπερψήφιση της τροπολογίας από την Επιτροπή Προϋπολιγισμών του ΕΚ (BUDG) ο κ. Παπαδημούλης είχε μάλιστα σπεύσει να μιλήσει για «ηχηρό “όχι” της Ευρωβουλής στην προσπάθεια ορισμένων κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων Ελλάδας, Ιταλίας και Αυστρίας, να χρησιμοποιήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια για κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Την Τετάρτη ωστόσο, κατά την  ψηφοφορία για τις «Κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό του 2024 – Τμήμα III» στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με 322 ψήφους υπέρ, 290 κατά και 20 αποχές (δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ΕΔΩ), υπερψηφίστηκε μια άλλη τροπολογία, εκείνη του ΕΛΚ για τη χρηματοδότηση υποδομών στα εξωτερικά σύνορα.

«Σήμερα το ΕΚ έδωσε μία ηχηρή απάντηση, καθώς κατέπεσε η τροπολογία Παπαδημούλη για τη μη χρηματοδότηση του φράχτη στον Έβρο και υπερψηφίστηκε η τροπολογία του ΕΛΚ που επιτρέπει τη χρηματοδότηση σχετικών υποδομών. Συνεχίζουμε, για την Ελλάδα», έγραψε στο Twitter η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Πλέον το θέμα θα τεθεί εκ νέου προς επεξεργασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας όμως αυτή τη φορά υπόψη το κείμενο της τροπολογίας του ΕΛΚ που υπερψηφίστηκε.

Κυβέρνηση: «Κατέπεσε η θλιβερή προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να δυσχεράνει την επέκταση του φράχτη»

«Η θλιβερή προσπάθεια του κ. Παπαδημούλη και του ΣΥΡΙΖΑ να δυσχεράνουν την επέκταση του φράχτη στον Εβρο, μέσω του οποίου ενισχύεται η φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας και κατά συνέπεια της ΕΕ, κατέπεσε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε δήλωσή του για την εξέλιξη.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τοποθετήθηκε υπέρ της δυνατότητας χρηματοδότησης από την ΕΕ της συνέχισης και επέκτασης του έργου. Η Ευρώπη αναγνωρίζει τη σημασία του έργου και ευρύτερα των πολιτικών της Ελλάδας στο Μεταναστευτικό. Οπως την αναγνωρίζει και η ελληνική κοινωνία που θυμάται και συγκρίνει», προσέθεσε.

«Η εποχή του ΣΥΡΙΖΑ που σύνορα στη θάλασσα δεν υπήρχαν και στη στεριά ήταν αφύλαχτα, ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Πάμε μπροστά και δεν γυρίζουμε στο επαχθές χθες», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε την τροπολογία Παπαδημούλη για την απαγόρευση χρηματοδότησης του φράχτη από την ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της ευρωπαϊκής “οικογένειας” στην οποία ανήκει η ΝΔ, για την κινητοποίηση κονδυλίων για την ενίσχυση των υποδομών στα σύνορα», ανέφερε με τη σειρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος σε ανάρτησή του στα social media, με αφορμή το εν λόγω γεγονός.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε ένα ακόμη θέμα στη λάθος πλευρά, απέναντι στο εθνικό συμφέρον», τόνισε στη συνέχεια, ενώ διαβεβαίωσε: «Συνεχίζουμε την κατασκευή του φράχτη, συνεχίζουμε την προσπάθεια για την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Το έργο είναι υψίστης εθνικής σημασίας, είναι ένα έργο για την ασφάλεια της Πατρίδας μας και θα γίνει σε κάθε περίπτωση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...