Στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας έγινε έκθεση βιβλίου, έτσι η Repubblica έστειλε τη συντάκτριά της Ροζάλμπα Καστελέτι να ρίξει μια ματιά. Τι διαβάζουν οι Ρώσοι εν καιρώ πολέμου; Πώς πάνε οι τζίροι, κ.λπ. Η Καστελέτι έγραψε ότι πλήθος κόσμου συνέρρευσε, μάλιστα αλίευσε ορισμένες δηλώσεις από υπευθύνους πάγκων. Το σημαντικότερο από το ρεπορτάζ της είναι η καταγραφή μιας κάποιας τάσης φυγής από την πραγματικότητα, αφού στα «ευπώλητα» της εφετινής εκδήλωσης περιλαμβάνονται οι εκδόσεις που αφορούν την «αυτοβοήθεια» και την «ψυχολογία». Μαζί με αυτά τα πρακτικά, ας πούμε, βιβλία, καλά τα πήγε και η μυθοπλασία, ιδίως στη μορφή της «δυστοπίας» τύπου Οργουελ.
«Τα βιβλία μας περί σαμανισμού έχουν μεγάλη ζήτηση» είπε η πωλήτρια του εκδοτικού οίκου Ayar, ενός από τους 600 που έστησαν πάγκους και αντιπροσώπευσαν 60 περιοχές της Ρωσίας. Αλλος της είπε ότι ήταν αρκετοί και οι Ρώσοι που αναζήτησαν και αγόρασαν βιβλία Ιστορίας ή βιογραφίες διασήμων. «Οι διοργανωτές πανηγυρίζουν ρεκόρ πωλήσεων», έγραψε η Ιταλίδα, «όμως κάποιος βρήκε το θάρρος να μου πει την αλήθεια. Και μου είπε ότι εξαιτίας των υπαρχουσών συνθηκών, δηλαδή των Δυτικών κυρώσεων και του πληθωρισμού, μεγάλο πάρτι δεν έγινε».
Λοιπόν, «υποτονικά τα πράγματα» και «ελάχιστοι ξένοι συγγραφείς ήταν παρόντες». Διότι από την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και έπειτα τα μεγάλα ονόματα, όπως ο μετρ του τρόμου Στίβεν Κινγκ ας πούμε, «μποϊκοτάρουν τη ρωσική αγορά». Ωστόσο υπάρχει έλλειψη και σε ντόπιο δυναμικό: «Απουσιάζουν και πολλοί ρώσοι συγγραφείς, άτομα που τους τελευταίους μήνες είχαν καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία». Δεν έλλειψαν και τα τραγελαφικά περιστατικά: «Μία καθ’ όλα αβλαβής εκδήλωση για τον Επίκουρο ακυρώθηκε επειδή ένας από τους ομιλητές έγραψε στο Facebook: ”Δεν καταλαβαίνω τι μπορώ να δηλώσω δημοσίως σε περιόδους σύγκρουσης”».
Στο περιθώριο του ρεπορτάζ της η Καστελέτι σημείωσε ότι οι πηγές της την ενημέρωσαν πως στη Ρωσία υπάρχει πλέον και πρόβλημα τροφοδοσίας σε χαρτί. «Η τιμή του έχει ακριβύνει, ενώ περιορισμένη είναι η προσφορά της μελάνης και των ανταλλακτικών των εκτυπωτών». Δίπλα σε αυτά τα στοιχεία παρέθεσε και ένα στατιστικό, ότι «μόνο μέσα σε έναν μήνα, τον περασμένο Μάρτιο και στον απόηχο της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, οι πωλήσεις βιβλίων αυξήθηκαν κατά 30%-75% στις δύο μεγαλύτερες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου της Ρωσίας».
Από τα βιβλία με πολύ κοινό ξεχωρίζουν οι δυστοπίες, πρώτο απ’ όλα το «1984» του βρετανού συγγραφέα Τζορτζ Οργουελ, όπως και τα κείμενα που πραγματεύονται ζητήματα «αυτοβοήθειας και ψυχολογίας». Συμπέρασμα: «Οι Ρώσοι αναζητούν τη διαφυγή σε αστυνομικές ιστορίες, σε ρομαντικά μυθιστορήματα ή στην επιστημονική φαντασία».