414
Κινητό στρατολογικό γραφείο στο Ροστόφ της Ρωσίας | REUTERS/Sergey Pivovarov

Με επιστράτευση «εκτός σειράς» απειλεί τους διαδηλωτές η Μόσχα – Ελεγχοι στα αεροδρόμια

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2022, 20:32
Κινητό στρατολογικό γραφείο στο Ροστόφ της Ρωσίας
|REUTERS/Sergey Pivovarov

Με επιστράτευση «εκτός σειράς» απειλεί τους διαδηλωτές η Μόσχα – Ελεγχοι στα αεροδρόμια

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2022, 20:32

Τους 10.000 άγγιξαν όσοι προσφέθηκαν εθελοντικά να στρατολογηθούν εν μέσω του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία, όπου και εκτιμάται ότι θα σταλούν, εντός του τελευταίου 24ωρου, σύμφωνα με τη Μόσχα.

«Κατά την πρώτη ημέρα της μερικής επιστράτευσης, περίπου 10.000 πολίτες πήγαν από μόνοι τους σε τμήματα της στρατιωτικής αστυνομίας, χωρίς να περιμένουν την κλήση τους», τόνισε στο πρακτορείο Interfax ο εκπρόσωπος του ρωσικού γενικού επιτελείου Βλαντιμίρ Τσιμλιάνσκι την Πέμπτη, μία ημέρα μετά το διάγγελμα Πούτιν που σηματοδότησε μία νέα κλιμάκωση της σύρραξης, όπως κατήγγειλε η Δύση.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, από αρκετά αεροδρόμια της Ρωσίας έφθαναν ειδήσεις ότι γίνονται πρόσθετοι έλεγχοι σε άνδρες επιβάτες που αναχωρούν από την Ρωσία για το εξωτερικό, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο τον ιστότοπο svoboda.org.

Σειρά από μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης και στα αεροδρόμια της Μόσχας ελέγχουν όλους τους νέους άνδρες. Σύμφωνα με άλλα μηνύματα οι έλεγχοι είναι επιλεκτικοί. Κατά κανόνα, στον έλεγχο διαβατηρίων, τους ρωτούν πότε αγόρασαν το εισιτήριο, εάν είναι μετ’ επιστροφής, αν έχουν υπηρετήσει στον στρατό και αν έχουν κάποια στρατιωτική ειδικότητα.

Σύμφωνα με αρκετές μαρτυρίες, ο έλεγχος μπορεί να διαρκέσει 15-20 λεπτά, ωστόσο δεν υπάρχουν αναφορές μέχρι στιγμής ότι δεν έχουν αφήσει κάποιον να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος μετά τον έλεγχο.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος με διάταγμα του ανακοίνωσε μερική επιστράτευση, με τις διατυπώσεις στο σχετικό διάταγμα να είναι όμως ασαφείς, αφήνοντας ανοιχτό στην ουσία το ενδεχόμενο της κλήτευσης κάθε πολίτη που είναι έφεδρος.

Μέχρι και την Πέμπτη το βράδυ δεν είχε ανακοινωθεί κάποιος περιορισμός για όσους ενδέχεται να κληθούν στον στρατό, παρότι λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Πούτιν τα εισητήρια για πτήσεις εξωτερικού «ξεπούλησαν».

Ο νόμος για την επιστράτευση προβλέπει, πάντως, ότι όσοι ανήκουν στην κατηγορία αυτή απαγορεύεται να εγκαταλείψουν τον τόπο διαμονής τους χωρίς την άδεια του στρατολογικού γραφείου.

Προηγουμένως το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «υπερβολικές» τις πληροφορίες για αυξημένη έξοδο των ανδρών σε ηλικία στράτευσης παρά την αισθητή αύξηση στις πωλήσεις αεροπορικών εισιτηρίων για πτήσεις εξωτερικού και τις αναφορές για τις ουρές χιλιομέτρων στα σύνορα της Ρωσικής Ομσοπονδίας με γειτονικές της χώρες.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε εμμέσως τις πληροφορίες ότι σε ορισμένους από τους συλληφθέντες διαδηλωτές κατά της επιστράτευσης –οι οποίοι ξεπέρασαν τους 1.000 την Τετάρτη– επιδίδονται έγγραφα στράτευσης, προκειμένου να σταλούν στο μέτωπο του πολέμου «εκτός σειράς», με τον ίδιο να λέει ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι παράνομο».

ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι κρατούμενοι μετά από τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις ήδη παρέλαβαν Φύλλα Πορείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...