628
| REUTERS/Jonathan Ernst

Μπάιντεν: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα με επισκεφθεί στην Ουάσινγκτον

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2021, 09:11
|REUTERS/Jonathan Ernst

Μπάιντεν: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα με επισκεφθεί στην Ουάσινγκτον

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2021, 09:11

«Υπό την κυβέρνησή μου, θα είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται». Με τις δέκα αυτές λέξεις, ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σκιαγράφησε τη σχέση ΗΠΑ – Ελλάδος κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του, στέλνοντας νέο μήνυμα ενδυνάμωσης της διμερούς συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα.

«Βλέπω την οθόνη και βλέπω πολλούς καλούς φίλους» είπε ο Τζο Μπάιντεν στο ξεκίνημα διαδικτυακής εκδήλωσης για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, την οποία οργάνωσε ο Λευκός Οίκος, με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 μελών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Μάλιστα, την εκδήλωση συντόνισε η ελληνικής καταγωγής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

«Δεσμεύομαι να ενισχύσω περαιτέρω τους δεσμούς μας και να προωθήσω τα κοινά συμφέροντά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν, που χαρακτήρισε ευλογία τη μακρά φιλία του στην ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο το καλοκαίρι του 2019 στην κοινότητα της Παναγίας Σαουθάμπτον, μαζί με τον πατέρα Αλέξανδρο Καρλούτσο. «Η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής αγωνίζεται εδώ και καιρό για κοινωνική δικαιοσύνη, από τις ημέρες που στάθηκε δίπλα στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, αλλά και πρόσφατα, υποστηρίζοντας τους διαδηλωτές του Black Lives Matters, απαιτώντας δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλοιντ», σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στον προσωπικό φίλο του, πρόσφατα αποβιώσαντα γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη (στη φωτογραφία κάτω, μαζί οι δυο τους με τον Μπαράκ Ομπάμα), «έναν μεγάλο ηγέτη, ο οποίος υπερασπίστηκε με κάθε τρόπο την Ελλάδα».

Αφού μίλησε με θερμά λόγια για την ομογένεια στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε στη συνέχεια στην τηλεφωνική συζήτηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενημερώνοντας για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Ελληνας Πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον μόλις το επιτρέψει η πανδημία.

Για μία ακόμη φορά, ο Τζο Μπάιντεν δεν έκρυψε την επιθυμία του για την οικοδόμηση μιας ακόμα ισχυρότερης σχέσης για την προώθηση των κοινών συμφερόντων ΗΠΑ – Ελλάδας, σημειώνοντας ότι αυτό ήταν το βασικό θέμα που συζήτησε με τον Πρωθυπουργό.

«Υπό την κυβέρνησή μου θα είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται. Σας το υπόσχομαι αυτό. Εχω δεσμευτεί να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη εταιρική σχέση από ό,τι ήδη έχουμε και να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Αυτό ήταν το βασικό θέμα για το οποίο μιλήσαμε με τον Πρωθυπουργό», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Με τη φράση «δεν το έχω εγκαταλείψει ακόμα», ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε ειδική αναφορά στο Κυπριακό, καθώς υπενθύμισε ότι είχε συνεργαστεί για παρά πολλά χρόνια πάνω στο συγκεκριμένο θέμα με τον στενό φίλο του, Πολ Σαρμπάνη.

«Ο Πολ με ενέπλεξε όταν προσπαθούσαμε να δούμε πώς θα χειριστούμε την Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια. Δεν το έχω ακόμα εγκαταλείψει», είπε για το Κυπριακό απευθυνόμενος στους έλληνες ομογενείς.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε τη λύπη του, τέλος, που δεν κατάφερε να φιλοξενήσει τους ομογενείς στην καθιερωμένη εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο στον Λευκό Οίκο, λέγοντας: «Σας υπόσχομαι, το επόμενο έτος, με την πανδημία πίσω μας, θα έχουμε μια σημαντική γιορτή».

Το μήνυμα του αμερικανού προέδρου μεταδόθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι στον καθεδρικό ναό Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, και μεταδόθηκε διαδικτυακά.

Παρουσιαστής ήταν ο ομογενής δημοσιογράφος του δικτύου ABC, Γιώργος Στεφανόπουλος, ενώ το πρόγραμμα ξεκίνησε με το μουσικό σχήμα «The New York Notables Trio». Ακολούθησαν οι Εθνικοί Υμνοι Αμερικής και Ελλάδας από την Αρχιεπισκοπική Βυζαντινή Χορωδία.

Μηνύματα για την επέτειο απέστειλαν ο ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Γιώργος Χωριάτης, και ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Τζον Κατσιματίδης, ο Τσαρλς Σούμερ, επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, οι βουλευτές Τίνα Τάιους και  Γκας Μπιλιράκης.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και οι βουλευτές Ντίνα Τάιτους, Τζον Σαρμπάνης και Γκας Μπιλιράκης, καθώς και ο λομπίστας Μάικ Μάνατος, ο οποίος έλαβε ανοικτή πρόσκληση από τον πρόεδρο για να τον επισκεφτεί, ο πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος, ο Γιώργος Τσούνης και άλλα εξέχοντα στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...