413
Νοσηλεύτριες σε οίκο ευγηρίας της Δανίας ετοιμάζουν τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων | Ritzau Scanpix/Nils Meilvang via REUTERS

Politico: Με αυτούς τους ρυθμούς η ανοσία της αγέλης στην ΕΕ θα έρθει το 2024!

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2021, 15:44
Νοσηλεύτριες σε οίκο ευγηρίας της Δανίας ετοιμάζουν τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων
|Ritzau Scanpix/Nils Meilvang via REUTERS

Politico: Με αυτούς τους ρυθμούς η ανοσία της αγέλης στην ΕΕ θα έρθει το 2024!

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2021, 15:44

Αν τα νούμερα των ημερήσιων εμβολιασμών στα 27 κράτη-μέλη παραμείνουν τα ίδια, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιτύχει την πολυπόθητη ανοσία της αγέλης, δηλαδή τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού, το 2024 αντί για τον Σεπτέμβριο που είναι ο επίσημος στόχος!

Τον Σεπτέμβριο θα έχει εμβολιαστεί μόλις το 15% του πληθυσμού, όπως αναφέρει το Politico, βασιζόμενο στον μέσο όρο των αριθμών της περασμένης εβδομάδας στα 27 κράτη-μέλη.

Για την Ελλάδα συγκεκριμένα, αναφέρει ότι θα έχει φτάσει το 16% του πληθυσμού, αν συνεχιστούν οι 11.092 εμβολιασμοί καθημερινά. Για να φτάσει το 70% του πληθυσμού, τον Σεπτέμβριο, το νούμερο αυτό πρέπει να ανέβει στους 50.622, δηλαδή σχεδόν να πενταπλασιαστεί. (σσ: Στόχος εφικτός ωστόσο, σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες που χειρίζονται το θέμα).

Η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, είπε ότι ο στόχος που έχει θέσει η Κομισιόν -για το τέλος του καλοκαιριού- είναι «φιλόδοξος».

Κάποιες χώρες βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση, όπως η Βουλγαρία που θα φτάσει την ανοσία της αγέλης το… 2040 αν δεν επιταχύνει, ενώ  άσχημη θέση βρίσκεται και η Ιταλία, που πρέπει να δεκαπλασιάσει τους ημερήσιους εμβολιασμούς. Η Λετονία πρέπει να τους αυξήσει 17 φορές και η Ουγγαρία εννέα.

Στην καλύτερη θέση της ΕΕ βρίσκεται η (μικρή) Μάλτα προς το παρόν. Αρκεί να διπλασιάσει τα νούμερα για να φτάσει τον στόχο της Κομισιόν. Στην Ευρώπη, η Βρετανία προηγείται με πολύ μεγάλη διαφορά, καθώς άρχισε να εμβολιάζει τον πληθυσμό αρκετές εβδομάδες νωρίτερα, ενώ έχει εγκρίνει και το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca, το οποίο είναι φθηνότερο, ευκολότερο στη διαχείριση και μεταφορά και έχει μεγαλύτερη παραγωγή. Αυτό αναμένεται να εγκριθεί στην ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου. Η Βρετανία, αρκεί να διατηρήσει τους σημερινούς ρυθμούς εμβολιασμού, για να φτάσει το 83% του πληθυσμού έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

Αύξηση της παραγωγής

Οπως αναφέρει το Politico, κάποια από τα πολλά προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί κατά το τεράστιο αυτό εγχείρημα, αναμένεται να λυθούν τους επόμενους μήνες, καθώς θα αυξηθεί η παραγωγή από τις εταιρείες των εμβολίων, ενώ θα προστεθούν και άλλα εμβόλια.

Επίσης, ο ρυθμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς θα πέφτει ο μέσος όρος ηλικίας των εμβολιασμένων, γιατί στις χώρες όπου έχει δοθεί έμφαση πρώτα στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, απαιτείται περισσότερος χρόνος για τον εμβολιασμό τους. Στη συνέχεια, θα δημιουργηθούν μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα που θα επιτρέπουν τον πολλαπλασιασμό των εμβολιασμών καθημερινά.

Τέλος, υπάρχει και το ερώτημα αν άλλα κράτη ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας και της Δανίας, οι οποίες, παρά τις αντίθετες συστάσεις των επιστημόνων, καθυστερούν τη δεύτερη δόση για να χορηγήσουν την πρώτη σε όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...