604
|

Με αεροναυτική άσκηση-«τέρας» η Αθήνα «κλείνει» την περιοχή του «Oruc Reis»

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2020, 09:14

Με αεροναυτική άσκηση-«τέρας» η Αθήνα «κλείνει» την περιοχή του «Oruc Reis»

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2020, 09:14

Μαίνεται ο ελληνοτουρικός «πόλεμος» των Νavtex, καθώς μετά την ανακοίνωση της Αθήνας για τη δέσμευση θαλάσσιων περιοχών νοτιοανατολικά της Κρήτης, της Καρπάθου, της Ρόδου και νότια του Καστελλορίζου για τη διενέργεια αεροναυτικών ασκήσεων από σήμερα έως τις 27 Αυγούστου (ως απάντηση στην επεκταση της τουρκικής Navtex για τον πλου του «Oruc Reis», η Αγκυρα επανήλθε με νέα για άσκηση του Ναυτικού της, επίσης για σήμερα, νότια της Κρήτης.

Το μήνυμα στην Αγκυρα σαφές και επαναλαμβανόμενο: καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη και ότι δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Η Ελλάδα με ψυχραιμία και ετοιμότητα απαντά τόσο στο διπλωματικό όσο και στο επιχειρησιακό πεδίο. Και με εθνική αυτοπεποίθηση κάνει ό,τι χρειάζεται για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανακοινώνοντας και επισήμως την ελληνική αντίδραση.

Προς το παρόν, γράφει η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», Μαξίμου και «Πεντάγωνο» σταθμίζουν τη στάση της Τουρκίας και αναμένουν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα και της συνάντησης Μάας – Τσαβούσογλου.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις ούτως ή άλλως δηλώνουν ηχηρό «παρών» στην περιοχή εδώ και 15 μέρες παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις του «Oruc Reis» και των τουρκικών πολεμικών πλοίων αλλά με την αεροναυτική άσκηση και τη δέσμευση της περιοχής θα καταδειχθεί ότι είναι πανέτοιμες να αποκρούσουν κάθε απειλή.

Σημειώνεται ότι η άσκηση θα πραγματοποιηθεί μόνο από ελληνικές δυνάμεις, δεν αποκλείεται όμως να πάρει άλλη μορφή αν κριθεί αναγκαίο και αν η Τουρκία προχωρήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων στο οποίο συζητήθηκαν πολλές από τις λεπτομέρειες για πολλές αεροναυτικές ασκήσεις, με πρωταγωνίστρια της Ελλάδα.

Η στρατιωτική ηγεσία θέλει να είναι τουλάχιστον δυο βήματα πιο μπροστά κατά τη διάρκεια της τουρκικής πρόκλησης με  την παράταση της ναυτικής οδηγίας και τον πλου του «Oruc Reis».

Σε επίπεδο συνεργασίας με τις ένοπλες δυνάμεις άλλων χωρών που έχουν ή θα έχουν παρουσία στην περιοχή αυτή την περίοδο, ήδη από χθες αμερικανικό αντιτορπιλικό  είχε επικοινωνία συνεργασίας με φρεγάτες του ΠΝ νοτιοανατολικά της Κρήτης, ενώ ελληνικά F-16 έκαναν άσκηση αεράμυνας περιοχής.

Σε διαφορετικά σημεία, όπως λένε επιτελείς θα γίνουν οι ασκήσεις με τα F-16 Block 60 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα ελληνικά μαχητικά και πλοία του ελληνικού Στόλου.

Oπως εξάλλου μετέδωσε και η ΕΡΤ, εντός της ημέρας θα γίνει ακόμη «ηχηρή» τετραμερής άσκηση, με τη συμμετοχή  Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, -που στέλνει και άλλες φρεγάτες στη Μεσόγειο- και Ιταλίας.

Η ελληνική Navtex προκάλεσε την αντίδραση του τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος υποστήριξε πως πρόκειται για «ένα βήμα που δεν συνάδει με τις αρχές της καλής γειτονίας και τους κανόνες ναυσιπλοΐας, που θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και να αυξήσει τις εντάσεις».

Λίγες ώρες αργότερα, όπως προαναφέρθηκε, η Τουρκία ανακοίνωσε νέα Navtex, με την οποία δεσμεύει περιοχή νότια της Κρήτης και δυτικά της Navtex που ανακοίνωσε η Αθήνα. Η τουρκική Navtex αναφέρει ότι θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις του ναυτικού της με συμμαχικές (;) χώρες.

Κατά πάγια τακτική η Αθήνα είχε απαντήσει αμέσως στην Αγκυρα, από την πρώτη στιγμή δηλαδή που εκδόθηκε η παράταση της τουρκικής Νavtex από τον σταθμό της Αττάλειας, και με αντι-Νavtex.

Ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex με την οποία τόνιζε – όπως και την προηγούμενη φορά – πως η τουρκική Navtex είναι παράνομη και αναφέρεται σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ταυτόχρονα υπογραμμιζόταν πως ο σταθμός Ηρακλείου είναι αυτός που έχει τη δικαιοδοσία για να εκδίδει Navtex σ’ αυτή την περιοχή, ενώ καλούσε τους ναυτιλλομένους να αγνοήσουν και τη νέα παράταση της τουρκικής Navtex.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας (στις 02.10) ακολούθησε απάντηση της Τουρκίας στην ελληνική αντι-Νavtex με νέα αναγγελία από τον σταθμό της Αττάλειας που ισχυριζόταν ότι οι έρευνες του «Ορούτς Ρέις» «είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...