486
Το project της εγκατάστασης 172 καμπινών στους ιταλικούς Δολομίτες είναι εμπνευσμένο από την επιτυχία του«Starlight Room» | Facebook/Starlight Room Dolomites

Με 700 ευρώ τη βραδιά «οι Δολομίτες θα γίνουν “Disneyland”»

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2024, 11:49
Το project της εγκατάστασης 172 καμπινών στους ιταλικούς Δολομίτες είναι εμπνευσμένο από την επιτυχία του«Starlight Room»
|Facebook/Starlight Room Dolomites

Με 700 ευρώ τη βραδιά «οι Δολομίτες θα γίνουν “Disneyland”»

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2024, 11:49

Μια ομάδα πεζοπόρων προειδοποίησε ότι με το σχέδιο που προβλέπει να εγκατασταθούν μικροσκοπικές καμπίνες στις κορυφές των βουνών των Αλπεων, εξοπλισμένες με κρεβάτια μέσα σε γυάλινους κύβους που θα επιτρέπουν στους επισκέπτες να απολαμβάνουν από εκεί την έναστρη νύχτα, οι κορυφές κινδυνεύουν να μετατραπούν  σε «Disneyland».

Τα υποβληθέντα σχέδια για την εγκατάσταση 172 καμπινών ψηλά στους ιταλικούς Δολομίτες, τα οποία θα ψηφιστούν στις 20 Φεβρουαρίου από την περιφερειακή συνέλευση του Βένετο, έχουν πυροδοτήσει μια διαμάχη σχετικά με τον τρόπο χρήσης των κορυφών, γράφει στους βρετανικούς Times από τη Ρώμη ο Τομ Κίνγκτον.

«Αυτό θα προσελκύσει τους εύπορους, που δεν θα κάνουν πεζοπορία, αλλά θα χρειαστούν δρόμους και ελικόπτερα για να φτάσουν εκεί για να βιώσουν μια εντυπωσιακή διαμονή στα βουνά», δήλωσε ο Ρενάτο Φρίγκο, επικεφαλής της τοπικής λέσχης Italian Alpine Club. «Ο κίνδυνος είναι να γίνουν λούνα παρκ οι κορυφές, αλλά τα βουνά δεν μπορούν να μετατραπούν σε Disneyland», πρόσθεσε.

To «Starlight Room» είναι ένα ξύλινο πλαίσιο με γυάλινους τοίχους και οροφή

Η ιδέα της καμπίνας είναι εμπνευσμένη από την επιτυχία του «Starlight Room» που είναι τοποθετημένο στα 2.300 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, κοντά στο πέρασμα Φαλτσάρεγκο και σε απόσταση 16χλμ από την Κορτίνα ντ’Αμπέτσο, δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο και πολυτελές θέρετρο. Πρόκειται για μια ξύλινη κατασκευή με γυάλινους τοίχους και οροφή, που διαθέτει τραπέζι για φαγητό, τουαλέτα και κρεβάτι, και ανήκει στον  Ρανιέρο Καμπιγκότο, o οποίος διατηρεί επίσης ένα καταφύγιο για πεζοπόρους εκεί  κοντά.

Οι επισκέπτες πληρώνουν 700 ευρώ τη βραδιά για να μείνουν στην καμπίνα, η οποία περιστρέφεται ακολουθώντας τα αστέρια με τη βοήθεια ενός ηλεκτρικού κινητήρα.

«Η καμπίνα μπορεί να μεταφερθεί με ελικόπτερο, να στηθεί σε λιγότερο από 30 λεπτά και είναι εντελώς οικολογική. Τροφοδοτείται από ηλιακούς συλλέκτες και τα απόβλητα ελέγχονται», είπε στους Times ο Καμπιγκότο και πρόσθεσε ότι, «Σε κάθε συστάδα δέντρων, σε κάθε γωνιά στους Δολομίτες βρίσκεις τροχόσπιτα που είναι μεγαλύτερα, ρυπογόνα και δεν ελέγχονται με κανέναν τρόπο».

Στην τιμή των 700 ευρώ περιλαμβάνεται η μεταφορά, η διανυκτέρευση και το δείπνο

Ο Φεντερίκο Κάνερ, υπουργός Τουρισμού της περιοχής του Βένετο, στηρίζει με όλη του την επιρροή το σχέδιο προσθήκης δεκάδων καμπινών, τονίζοντας πώς μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς να αφήσουν ίχνη, ενώ προσφέρουν στους επισκέπτες «τη συναισθηματική εμπειρία να θαυμάσουν τα αστέρια».

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας φέρεται να είναι αβέβαιο, με ένα κεντροαριστερό μέλος της συνέλευσης να υποβάλλει αίτηση να μην γίνει η εγκατάσταση  των καμπινών και μέλη του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι να εξετάζουν την αποχή.

Ο Καμπιγκότο αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι οι καμπίνες θα μετέτρεπαν τους Δολομίτες σε λούνα παρκ για τους πλούσιους. «Στην τιμή των 700 ευρώ περιλαμβάνεται ο ανελκυστήρας από και προς την καμπίνα, η διανυκτέρευση και το δείπνο», είπε, «Αν πάτε στην Κορτίνα, ένα δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων κοστίζει 2.000 ευρώ. Εμείς προσφέρουμε χιλιάδες αστέρια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...