«Εγκατάλειψη». Κρατάω αυτό ως βάση. Ακολουθούν πολλά «βαριά» συναισθήματα. Και πρακτικά προβλήματα. Σε ένα οδοιπορικό στη Θράκη, από τα ακριτικά Δίκαια και τον Κυπρίνο μέχρι την Αλεξανδρούπολη, συνάντησα ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ακούσει πολλά. «Ποτέ όμως δεν νοιάστηκε κανείς για μας. Καμία κυβέρνηση», μου λένε. Γι’ αυτό και αισθάνονται κάτι περισσότερο από ξεχασμένοι. Αισθάνονται «αόρατοι». Πολίτες μιας κατώτερης Ελλάδας. Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν ζήτησαν ποτέ τίποτα για τον εαυτό τους. Αλλά μόνο για τα παιδιά τους. Την αγωνία τους «άκουσε» η Ενωση «Μαζί για το Παιδί» και αποφάσισε ότι θα αγκαλιάσει τους ακρίτες και θα προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο για όλους.
Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, η Ενωση κατάφερε να καταγράψει τις ανάγκες σχολείων και παιδικών σταθμών ολόκληρης της Περιφέρειας, να τις κατηγοριοποιήσει, να αναζητήσει λύσεις και χορηγίες. Και τελικά να καταφέρει να καλύψει όλα όσα ήταν απαραίτητα για την εκπαίδευση, τη μόρφωση, την ψυχολογική στήριξη, τη σωματική άσκηση, την ψυχαγωγία και ό,τι άλλο θα βοηθούσε τα παιδιά να μεγαλώσουν καλύτερα και τους γονείς να έχουν ευτυχισμένες οικογένειες. Στόχος της Ενωσης είναι οι ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά και τους νέους των πιο απομακρυσμένων περιοχών της πατρίδας μας με δράσεις ολιστικής παρέμβασης στους άξονες της υγείας και της εκπαίδευσης.
Το «Μαζί για το Παιδί» κάλυψε εξολοκλήρου τις πάγιες εκπαιδευτικές ανάγκες 32 εκπαιδευτικών μονάδων των δήμων Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, ενισχύοντας μεταξύ άλλων παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, δημοτικές βιβλιοθήκες, καθώς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών στην ευρύτερη περιοχή. Από το εν λόγω πρόγραμμα υποστηρίχθηκαν περισσότερα από 1.700 παιδιά και οι οικογένειές τους.
Την πρώτη μέρα της επίσκεψής μας βρεθήκαμε με τα στελέχη του «Μαζί με το Παιδί» και τους χορηγούς στο Κέντρο Προσχολικής Αγωγής «Τυχερού». Ενα βρεφονηπιακό σταθμό που φιλοξενεί μόλις 11 παιδιά. Εκεί, η Ενωση είχε δωρίσει μεταξύ άλλων βιβλία, laptops, βιντεοπροβολέα με οθόνη, τηλεόραση, dvd players, παιχνίδια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Οι εκπαιδευτικοί υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά την πρόεδρο της Ενωσης, Αλεξάνδρα Μαρτίνου και την ομάδα των χορηγών και τους διαβίβασαν τις ευχαριστίες των γονέων, ενώ μετέφεραν και τη δική τους αγάπη για όλο αυτό που έκαναν για τα παιδιά. «Είναι η πρώτη φορά που ζητάμε κάτι και γίνεται. Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι να κάνουμε και να ξανακάνουμε αιτήματα προς την Πολιτεία και τελικά να μην καλύπτεται καμία ανάγκη», μας είπαν με συγκίνηση οι υπεύθυνες.
Η δεύτερη στάση ήταν στο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Διδυμοτείχου. Το «Μαζί για το Παιδί» είχε φροντίσει τα παιδιά και οι δάσκαλοι να αποκτήσουν εν έτει 2019 τον πρώτο τους ηλεκτρονικό εξοπλισμό για το σχολείο. Ενα λάπτοπ, έναν διαδραστικό πίνακα, έναν βιντεοπροβολέα, όπως και παιχνίδια και βιβλία. Όπως μας εξήγησε η δασκάλα, οι μαθητές αυτού του σχολείου δεν έχουν καμία επαφή με την τεχνολογία στο σπίτι τους και είναι κάτι που τα ενθουσιάζει ιδιαίτερα. «Δεν είναι απλώς ένα έναυσμα για να έρθουν με χαρά στο σχολείο. Πλέον, προτιμούν να είναι εδώ και να μαθαίνουν, παρά να βρίσκονται στο σπίτι τους, κάτι που όμως όλοι γνωρίζουμε δεν είναι συχνό στα παιδιά του Δημοτικού», τόνισε η ίδια.
Ο διαδραστικός πίνακας βοηθά τους εκπαιδευτικούς να προετοιμάσουν το μάθημά τους, να το αποθηκεύσουν και να το τροποποιήσουν κατάλληλα όταν χρειαστεί, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να επαναχρησιμοποιείται το ποιοτικό υλικό ή να γίνεται ανταλλαγή εκπαιδευτικού υλικού μεταξύ εκπαιδευτικών. Οι μαθητές ενθουσιάζονται από τις δυνατότητες που προσφέρει ένας πίνακας με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται το ενδιαφέρον τους για το μάθημα. Ο διαδραστικός πίνακας είναι ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό μέσο, που μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη βέλτιστων μαθησιακών αποτελεσμάτων.
Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Διδυμοτείχου τα παιδιά ήταν πολλά περισσότερα. Η χορηγία κάλυψε ένα σημαντικό μέρος στην τεχνολογική αναβάθμιση ολόκληρου του σχολείου, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μπορούν να χρησιμοποιούν διαδραστικούς πίνακες για την εκπαίδευση τους και να έχουν κατά τη διδασκαλία τουλάχιστον ανά δύο ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Στο πλαίσιο της δωρεάς, η Ενωση προσέφερε συνολικά περισσότερα από 2.600 τεμάχια εξοπλισμού, όπως διαδραστικούς πίνακες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τεχνολογικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό, βιβλία, χάρτες, παιχνίδια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου καθώς και έπιπλα. «Και τώρα που βλέπουμε πόσο ευτυχισμένα είναι τα παιδιά και μας εξηγούν οι δάσκαλοι πόσο σημαντικά θα είναι αυτά τα εργαλεία για το μέλλον τους, παίρνουμε ακόμη μεγαλύτερη δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας και να στηρίξουμε όσα περισσότερα παιδιά μπορούμε. Είμαι συγκινημένη για την τόσο θερμή υποδοχή και φιλοξενία που μας επεφύλαξαν οι κάτοικοι της περιοχής», είπε η Αλεξάνδρα Μαρτίνου, πρόεδρος της Ενωσης «Μαζί για το Παιδί».
Στον 1ο Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό Διδυμοτείχου, οι ανάγκες ήταν πολύ διαφορετικές, και έτσι και οι χορηγίες ήταν ακριβώς προσαρμοσμένες σε αυτές. Όπως επεσήμαναν οι βρεφονηπιοκόμοι, πέρα από τα εκπαιδευτικά παιχνίδια, την τηλεόραση και τον προβολέα, μία εξαιρετικά σημαντική ανάγκη κάλυψε το στεγνωτήριο, καθώς λόγω της υγρασίας στην περιοχή, δεν μπορούσαν να στεγνώσουν σε εύλογο χρόνο οι πετσέτες των παιδιών.
Η δωρεά εξοπλισμού που έγινε σε 32 εκπαιδευτικές μονάδες της ακριτικής περιοχής, δεν αφορά μόνο παιχνίδια και σχολικά ήδη, αλλά και ό,τι άλλο σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία του κάθε εκπαιδευτικού φορέα. Τα παιδιά τραγούδησαν και χόρεψαν για να τιμήσουν τους εκπροσώπους του Μαζί για το Παιδί και τους χορηγούς, οι οποίοι όπως είπαν οι εκπαιδευτικοί ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες τους. «Αρκετοί έχουν πει ότι θα βοηθήσουν τα παιδιά. Κανείς όμως μέχρι σήμερα δεν το έχει κάνει. Ούτε το κράτος, ούτε ιδιώτης, ούτε και κάποια οργάνωση. Είστε οι πρώτοι όχι μόνο που ανταποκριθήκατε, αλλά μας συγκίνησε και η αμεσότητά σας, καθώς όλα έγιναν πολύ γρήγορα», είπε η νηπιαγωγός απευθυνόμενη στην κυρία Μαρτίνου.
Η ανάπλαση του ιστορικού 6θέσιου Δημοτικού Σχολείου «Καραθεοδώρειο» στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, ήταν ο επόμενος σταθμός της αποστολής για τα εγκαίνια του σχολείου, στα οποία ήταν παρούσα και η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. «Οι αγαθοεργίες είναι σημαντικές και έρχονται να καλύψουν κενά, εκεί που το κράτος και οι διαδικασίες του καθυστερούν», σημείωσε η κ. Ζαχαράκη, η οποία παράλληλα δεσμεύτηκε για «πιο έντονη παρουσία του κράτους στις ακριτικές περιοχές».
Στο σχολείο, όπου φοιτούν περισσότεροι από 90 μαθητές, η χορηγία που εξασφάλισε το «Μαζί για το Παιδί» από την Trafigura, επεκτεινόταν στην αναβάθμιση των χώρων του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου, καθώς και στην ανακαίνιση των γηπέδων μπάσκετ και βόλεϊ. Τα παιδιά ευχαρίστησαν με τραγούδια τους ανθρώπους που ενδιαφέρθηκαν για πρώτη φορά, ώστε να έχουν μία καλύτερη σχολική χρονιά και γονείς και γιαγιάδες χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς για να τιμήσουν όλους όσους τους συγκίνησαν με τις πράξεις τους, αλλά ακόμη περισσότερο με την επίσκεψη και τη φυσική τους παρουσία.
«Η υλοποίηση της δωρεάς παρέχει στήριξη και αμβλύνει τις ανισότητες για περίπου 1700 παιδιά, τις οικογένειες τους αλλά και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων που εξοπλίστηκαν, κάτι που μας γεμίζει χαρά και συγκίνηση και ενισχύει την επιθυμία μας να συνεχίσουμε το χορηγικό μας έργο», λέει ο Φώτης Καραγιαννόπουλος, ως εκπρόσωπος των Trafigura Foundation και Trafigura Group στην Αθήνα.
Η υφυπουργός Παιδείας έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, μαζί με πολλές φωτογραφίες από την εκδήλωση στη Νέα Βύσσα: «εγκαινιάσουμε το Καραθεοδώρειο Δημοτικό Σχολείο του οποίου την ανάπλαση και τον εξοπλισμό ανέλαβε η Ενωση «Mαζί για το Παιδί». Ένα σπουδαίο έργο που θα δώσει στους μαθητές καινούργιο εξοπλισμό, μια καλά οργανωμένη βιβλιοθήκη, νέα αίθουσα για το τμήμα υποδοχής και καινούργιο γήπεδο μπάσκετ. Κυρίως όμως έμπνευση να μάθουν, να δημιουργήσουν και να επηρεάσουν θετικά τον κόσμο γύρω τους. Με συγκίνηση παρακολουθήσαμε τα λόγια αγάπης των παιδιών, του δημάρχου, του διευθυντή του σχολείου και της προέδρου της Ενωσης Αλεξάνδρας Μαρτίνου».
Οι επισκέψεις της Ενωσης «Μαζί για το Παιδί» συνεχίστηκαν παρουσία της υφυπουργού στο Γυμνάσιο Κυπρίνου Ορεστιάδας, όπου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία φέτος να έχουν ανανεωμένο εξοπλισμό που περιλαμβάνει φωτοτυπικό, βιβλία, επιτραπέζια παιχνίδια και αθλητικό υλικό.
Νοσοκομεία
Εκτός από τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το «Μαζί για το Παιδί» στο πλαίσιο της δράσης του, έχει παραδώσει στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου δύο αναπνευστήρες και δύο θερμοκοιτίδες.
«Στη μονάδα μας φιλοξενούνται κάθε χρόνο περισσότερα από 500 βρέφη που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες και θα ήταν δύσκολο να ζήσουν χωρίς την υποστήριξη που τους προσφέρει η μονάδα. Η δωρεά είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς πλέον δεν θα χρειάζεται να κάνουμε διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, με φόβο κάποιο νεογνό να χάσει τη ζωή του, ακόμη και κατά τη μεταφορά», εξηγεί η Μαριάνθη Σκορδαλά, διευθύντρια του Νεογνολογικού Τμήματος του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης. Και πρόσθεσε: «Δεχόμαστε περιστατικά από πέντε νομούς, δηλαδή καλύπτουμε μία περιοχή 600.000 κατοίκων. Οπότε καταλαβαίνετε ότι η καλή λειτουργία της μονάδας, ο εκσυγχρονισμός με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, δεδομένου ότι περιθάλπουμε παιδιά από 24 εβδομάδων, βάρους περίπου 500-600 γραμμαρίων, μέχρι τον πρώτο μήνα της ζωής τους, είναι ζωτικής σημασίας».
Δράσεις εκπαίδευσης και ενημέρωσης
Στο Σουφλί, στο Διδυμότειχο, στην Αλεξανδρούπολη και στο χωριό Κυπρίνος Ορεστιάδας, σε συνεργασία με τους δήμους και τις τοπικές αρχές υλοποιήθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό της Γραμμής 115 25 και του Συμβουλευτικού Κέντρου της Ενωσης «Μαζί για το Παιδί» δωρεάν ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια, ατομικές και ομαδικές συνεδρίες. Τα σεμινάρια αφορούσαν γονείς, εκπαιδευτικούς και εφήβους και τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκαν ήταν η «διαχείριση θυμού», η «επικοινωνία στην οικογένεια», «παιδί και Internet», τα «ψυχοκοινωνικά προβλήματα παιδιών και εφήβων με νευροαναπτυξιακές διαταραχές». Επίσης, πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια art therapy σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου.
Τι είναι το «Μαζί για το Παιδί»
Το «Μαζί για το Παιδί» ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 1996. Πρόκειται για μια ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση. Κύριος στόχος της Ενωσης είναι να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν την φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Το 2016 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική του προσφορά.
Η συγκεκριμένη δράση στοχεύει στη δημιουργία ίσων ευκαιριών για τα παιδιά και τους νέους και ανταποκρίνεται στους παρακάτω στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.
Ευχαριστίες σε όσους βοήθησαν
Οι δράσεις υλοποιήθηκαν χάρη στην ευγενική χορηγία των Trafigura Group, Dynagas, Chartworld Shipping Corporation, Ocean Gold Tankers και Trafigura Foundation.
Θερμές ευχαριστίες επίσης για την υποστήριξή τους, στους εργαζόμενους της εταιρείας Teleperformance που συγκέντρωσαν χρήματα για την αγορά βιβλίων στο Καραθεοδώρειο Δημοτικό στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας. Στην Aegean Airlines η οποία διέθεσε δωρεάν τα εισιτήρια της αποστολής, στην Hertz για την προσφορά οχημάτων για την μετακίνηση της ομάδας, καθώς και στους μαθητές του Κολεγίου Αθηνών και Ψυχικού που συγκέντρωσαν με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, βιβλία και παιχνίδια για τους μαθητές του Εβρου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News