580
Κόλαση φωτιάς στην Κύμη | Nick Paleologos / SOOC

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2024, 01:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/07/2024, 07:00
Κόλαση φωτιάς στην Κύμη
|Nick Paleologos / SOOC

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2024, 01:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/07/2024, 07:00

Μάχη με τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε τη Δευτέρα σε δασική έκταση κοντά στον οικισμό Πετριές του δήμου Κύμης- Αλιβερίου στην Εύβοια συνέχιζαν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη διάρκεια της νύχτας.

Οπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης η ένταση της φωτιάς αλλά και των ανέμων είχε μειωθεί με την πυρκαγιά να παρουσιάζει καλύτερη εικόνα και το κυρίως μέτωπο της να βρίσκεται εσωτερικά του τριγώνου που σχηματίζουν οι οικισμοί Πετριές, Κριεζά και Αλώνια.

Το πρωί της Τρίτης, οι κάτοικοι των Κριεζών έλαβαν νέο μήνυμα από το 112 με οδηγίες να απομακρυνθούν λόγω πυρκαγιάς προς το Αλιβέρι.

Νωρίτερα, κάτοικοι των Πετριών έλαβαν νέο μήνυμα από το 112, στις 5:30, με οδηγίες να απομακρυνθούν λόγω πυρκαγιάς προς Αγίους Αποστόλους και Κάλαμο.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν αναπτυχθεί περιμετρικά της πυρκαγιάς καταβάλλοντας προσπάθειες να την περιορίσουν. Στο σημείο παρέμεναν και επιχειρούσαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, και συγκεκριμένα 205 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 56 οχήματα.

Με το πρώτο φως της ημέρας στην κατάσβεση της φωτιάς θα συμβάλουν με ρίψεις νερού από αέρος και εναέρια μέσα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ. Λίγες ώρες νωρίτερα στο σημείο επιχειρούσαν, από αέρος, 26 εναέρια μέσα.

Επιτόπου μετέβη και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. «Σήμερα στην Εύβοια ζήσαμε δύσκολες συνθήκες, καθότι υπήρξαν και υπάρχουν δύο-τρεις οικισμοί οι οποίοι στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα απειλήθηκαν. Κάναμε προληπτικές εκκενώσεις, εκκενώσεις με τη βοήθεια της Αστυνομίας», σημείωσε σε δηλώσεις του.

«Θα μείνουμε εδώ μέχρι να ολοκληρώσουμε το έργο μας και να την ελέγξουμε» διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Πέντε μηνύματα από το 112

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 15.17 (της Δευτέρας) σε δασική έκταση, ενώ στη συνέχεια εξελίχθηκε σε αγροτοδασική έκταση και έλαβε άμεσα επικίνδυνες διαστάσεις κυρίως εξαιτίας των ισχυρών βόρειων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Για αυτό τον λόγο, χρειάστηκε να εκδοθούν 5 μηνύματα από το 112, αρχικά για την ενημέρωση των κατοίκων πλησίον της περιοχής που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και στη συνέχεια για την απομάκρυνσή τους από τους οικισμούς, Κριεζά, Κοσκινά και Πετριές.

Τραυματισμός πυροσβέστη

Σημειώνεται ότι πυροσβέστης πενταετούς υποχρέωσης που επιχειρούσε στην πυρκαγιά στην Εύβοια τραυματίστηκε ελαφρά καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική υπέστη ελαφρά εγκαύματα στα δάχτυλα και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υδροφόρο όχημα υπέστη μικρές υλικές φθορές.

Ολονύχτια μάχη για τους πυροσβέστες (Nick Paleologos / SOOC)
Σε ετοιμότητα Λιμενικό και ΕΛ.ΑΣ.

«Εξαρχής δόθηκε προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και των οικισμών, προστατεύθηκε ο υδροβιότοπος της Λίμνης του Δύστου και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Ολες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, δίνουν πραγματική μάχη για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στην Εύβοια», υπογράμμισε νωρίτερα, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Βαθρακογιάννης, στις πολύωρες επιχειρήσεις κατάσβεσης συνέδραμαν μεγάλος αριθμός εθελοντών, υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και μηχανήματα έργου.

Σημειώνεται πως στην περιοχή μετέβη τη Δευτέρα και πυροσβεστικό πλοιάριο, για προληπτικούς λόγους, καθώς και ότι υπήρξε αντίστοιχη κινητοποίηση στο Λιμενικό Σώμα, προκειμένου να μπορεί να διαθέσει πλωτά μέσα πλησίον της ακτογραμμής.

Επιπλέον, σημαντική αστυνομική δύναμη αναπτύχθηκε στις πληγείσες περιοχές προκειμένου να διευκολύνει στην απομάκρυνση των κατοίκων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...