1414
Η σύζυγος και οι δύο κόρες του πρώην προέδρου της LG, που πέθανε το 2018, στράφηκαν νομικά κατά του ανιψιού και θετού γιού του για την κληρονομιά και τη στάση του απέναντί τους | Shutterstock

Μάχη κληρονόμων: Τρεις γυναίκες αμφισβητούν την πατριαρχία στην LG

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2023, 09:45
Η σύζυγος και οι δύο κόρες του πρώην προέδρου της LG, που πέθανε το 2018, στράφηκαν νομικά κατά του ανιψιού και θετού γιού του για την κληρονομιά και τη στάση του απέναντί τους
|Shutterstock

Μάχη κληρονόμων: Τρεις γυναίκες αμφισβητούν την πατριαρχία στην LG

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2023, 09:45

Ο αγώνας για τη διαδοχή, το χρήμα και την εξουσία που είδαμε στη βραβευμένη σειρά «Succession» του HBO έχει παρομοιαστεί πολλές φορές με τα πισώπλατα μαχαιρώματα στη δυναστεία των Μέρντοκ (του 92χρονου μεγιστάνα των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοκ). Ελάχιστοι μπορούσαν να φανταστούν, ωστόσο, κάτι άλλο πέρα από μια βελούδινη αλλαγή σελίδας στη νοτιοκορεατική LG.

Και όμως, υπάρχουν αναταράξεις και μάλιστα σοβαρές: οι New York Times δημοσίευσαν συνεντεύξεις της χήρας και των δύο θυγατέρων του πρώην προέδρου της εταιρείας, Κου Μπον Μου, σε συνδυασμό με ένα εκτενές ρεπορτάζ για τις τελευταίες εξελίξεις. Το στόρι περιλαμβάνει ακόμη και ηχογραφημένες συνομιλίες εντός της ίδιας οικογένειας.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Οταν το 2018 πέθανε ο πρόεδρος του νοτιοκορεατικού ομίλου LG, Κου Μπον Μου, δεν ανέκυψε δημοσίως κανένα ζήτημα διαδοχής. Η LG διέπεται άλλωστε από την αρχή της πρωτογονίας στην αρσενική γραμμή και η διαδοχή είχε διευθετηθεί 14 χρόνια νωρίτερα, όταν ο πρόεδρος και η σύζυγός του είχαν υιοθετήσει τον μεγαλύτερο ανιψιό τους, Κου Κουάνγκ Μο. Αυτό συνέβη αφότου ο έφηβος γιος τους πέθανε το 1994 και οι προσπάθειές τους για έναν νέο αρσενικό κληρονόμο κατέληξαν σε μια δεύτερη κόρη.

Ο  πρόεδρος του νοτιοκορεατικού ομίλου LG, Κου Μπον Μου, που πέθανε το 2018 σε ηλικία 73 ετών χωρίς να αφήσει διαθήκη (EPA/LG GROUP HANDOUT SOUTH KOREA)

Σύμφωνα με τους New York Times, η οικογένεια Κου ελέγχει την LG –τον σημερινό βιομηχανικό γίγαντα των 10 δισ. δολαρίων– από την ίδρυσή της, το 1947. Η μετάβαση που ανέδειξε τον Κουάνγκ Μο έμοιαζε στην αρχή βελούδινη και ενίσχυε την εικόνα περί αρμονικών σχέσεων μεταξύ των μελών της. Τα πράγματα όμως περιπλέχθηκαν.

Ο πρώην πρόεδρος πέθανε το 2018 σε ηλικία 73 ετών χωρίς να αφήσει διαθήκη. Ακολούθησε μάχη για την κληρονομιά της περιουσίας του, η οποία υπολογίζεται από την αμερικανική εφημερίδα σε 1,5 δισ. δολάρια, καθώς περιλαμβάνει του 11% του μεριδίου του στην εταιρεία.

Πέντε χρόνια αργότερα, η χήρα και οι δύο κόρες του πρώην προέδρου μηνύουν τον διάδοχο Κου Κουάνγκ Μο κατηγορώντας τον ίδιο και άλλα στελέχη της LG για εξαπάτηση με σκοπό την κλοπή της νόμιμης κληρονομιάς τους και στόχο να ενισχύσουν τις δικές του αξιώσεις στην εταιρεία. Οι γυναίκες δήλωσαν, μεταξύ άλλων, στους NYTimes ότι διεκδικούν την κληρονομιά, αλλά όχι τον έλεγχο της LG.

Με αυτόν τον τρόπο, σημειώνει η εφημερίδα, οι τρεις γυναίκες αμφισβητούν την πατριαρχική παράδοση της LG, η οποία επιτρέπει στον παλαιότερο αρσενικό διάδοχο να καταλάβει την εξουσία και τον πλούτο, χωρίς ρόλο για τις γυναίκες-μέλη της οικογένειας.

Οι NYTimes σημειώνουν ότι η χήρα του πρώην προέδρου, η Κιμ Γιάνγκ Σικ, και οι κόρες της Κου Γέον Κιάνγκ και Κου Γέον Σου, κατηγόρησαν τα στελέχη της LG ότι συνωμότησαν με τον Κουάνγκ Μο και τον βιολογικό του πατέρα για να τις εξαπατήσουν.

Ο νυν πρόεδρος της LG Κου Κουάνγκ Μο (αριστερά) και ο πρόεδρος του κορεατικού ομίλου τροφίμων Lotte, Σιν Ντονγκ Μπιν (δεξιά), σε επίσημο δείπνο στο Λονδίνο στις 22 Νοεμβρίου 2023 (EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT)

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι σε απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που κατατέθηκαν από τις τρεις γυναίκες στα νομικά έγγραφα (περισσότερα παρακάτω), ο Κου Κουάνγκ Μο παρακαλεί τη μητριά του να μην αμφισβητήσει την κληρονομιά, διότι αυτό θα πλήξει την εικόνα της LG και την ηγεσία του στην εταιρεία, αμαυρώνοντας ενδεχομένως και τη φήμη του στη Νότια Κορέα. «Το πιο τρομακτικό πράγμα είναι η κοινή γνώμη» είπε, σύμφωνα με τα αρχεία των απομαγνητοφωνήσεων. «Πώς θα δουν αυτή την κατάσταση;»

Επιπλέον, οι τρεις γυναίκες αναφέρουν στα νομικά κείμενα ότι παραπλανήθηκαν ώστε να πιστέψουν ότι υπήρχε διαθήκη που άφηνε τα πάντα στον Κου Κουάνγκ Μο. Αντίθετα, χωρίς διαθήκη, η χήρα δικαιούται, σύμφωνα με τους νόμους της Νότιας Κορέας, να κληρονομήσει το ένα τρίτο της περιουσίας, ενώ το υπόλοιπο θα μοιραζόταν εξίσου μεταξύ των δύο θυγατέρων και του Κουάνγκ Μο.

Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι η αγωγή που κατατέθηκε στο Δυτικό Περιφερειακό Δικαστήριο της Σεούλ επιδιώκει την ανακατανομή της περιουσίας σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος.

Τι υποστηρίζουν οι τρεις γυναίκες 

«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε να αγνοούνται τα δικαιώματά μας, που προστατεύονται από το Σύνταγμα και τον Νόμο, μόνο και μόνο επειδή είμαστε γυναίκες» ανέφεραν οι ίδιες σε σημείωμά τους που κατατέθηκε μαζί με την αγωγή και ήρθε σε γνώση των New York Times.

Στη φωτογραφία από την ιστοσελίδα The Korea Times διακρίνονται ο πρώην πρόεδρος της LG, Κου Μπον Μου (κάτω σειρά, αριστερά), ο θετός γιος του Κου Κουάνγκ Μο (πάνω σειρά, μέσον) και η μεγαλύτερη κόρη του τότε προέδρου, Κου Γέον Κιάνγκ (κάτω δεξιά), που μίλησε στους ΝΥΤimes (Korean Times)

Στη συνέντευξή τους στην εφημερίδα παρουσιάζουν το χρονικό της διαδοχής. Τονίζουν ότι μετά τον θάνατο του Κου Μπον Μου ανέμεναν ότι ο θετός του γιος και διάδοχός του, ο Κουάνγκ Μο, θα φρόντιζε για την οικονομική κατάσταση όλων των μελών της ευρύτερης οικογένειάς τους, όπως προβλέπει η κορεατική παράδοση.

Η μεγαλύτερη από τις δύο κόρες της οικογένειας, η Κου Γέον Κιάνγκ δήλωσε στους NYTimes ότι τότε την ενημέρωσαν πως οι όροι της κληρονομιάς θα πρέπει να φυλάσσονται με απόλυτη μυστικότητα, και έτσι δεν μίλησε για το θέμα στον σύζυγό της ούτε συμβουλεύτηκε δικηγόρο. Προσέθεσε ότι η συμφωνία διαβάστηκε στην ίδια και τη μητέρα της μόνο μία φορά και δεν τους δόθηκε ποτέ αντίγραφο.

«Οι γυναίκες δήλωσαν ότι τους είπαν πως θα έπαιρναν τα μετρητά του πρώην προέδρου, τις επενδύσεις και το σπίτι της οικογένειας στη Σεούλ και ότι ο Κουάνγκ Μο θα πλήρωνε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε φόρο κληρονομιάς» αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι τρεις γυναίκες συνέχισαν τη ζωή τους κανονικά, ώσπου τo 2021 η Γέον Κιάνγκ «ένιωσε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά» όταν έκανε αίτηση για μια πιστωτική κάρτα και αυτή απορρίφθηκε επειδή είχε πολλά δάνεια, ανέφερε η ίδια στους NYTimes. Ρωτώντας την τράπεζα ανακάλυψε ότι είχαν γίνει μεγάλες πληρωμές φόρου κληρονομιάς και υπήρχαν δάνεια έναντι των μετοχών της LG, κόντρα στην αντίληψή τους ότι ο Κουάνγκ Μο θα πλήρωνε τον εν λόγω φόρο. «Οταν άρχισαν να κάνουν ερωτήσεις στην οικονομική ομάδα της LG, ένιωσαν ότι οι απαντήσεις που έπαιρναν ήταν γεμάτες υπεκφυγές», σύμφωνα με όσα είπε η Γέον Κιάνγκ στην αμερικανική εφημερίδα.

Η ίδια ανέφερε ότι μαζί με τη μητέρα της άρχισαν να καταγράφουν κρυφά τις συνομιλίες με τον Κουάνγκ Μο το 2022. Αποσπάσματα από αυτές κατατέθηκαν στο πλαίσιο της αγωγής που υπέβαλαν, ως αποδείξεις ότι παραπλανήθηκαν από τους άνδρες που τώρα διοικούν την LG.

Παράλληλα, οι τρεις γυναίκες ανέφεραν στην αμερικανική εφημερίδα ότι ο Κουάνγκ Μο έστειλε στη μητέρα του μια επιστολή τον Ιανουάριο, στην οποία έγραφε ότι οι υπάλληλοι της εταιρείας δεν είχαν χρήματα για να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς στο όνομά του, οπότε τον πλήρωσαν στο όνομά της χρησιμοποιώντας τα περιουσιακά της στοιχεία, και είχαν προγραμματίσει να την ξεπληρώσουν.

Η άλλη πλευρά

Στον αντίποδα, η δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπεί τον Κου Κουάνγκ Μο ανέφερε σε δήλωσή της ότι η κληρονομιά είναι «νομικά διευθετημένο ζήτημα» που επιλύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια μετά από εκτεταμένες διαπραγματεύσεις και ότι έχουν γίνει περίπου 10 γύροι διαβουλεύσεων και αρκετές αναθεωρήσεις μετά τον θάνατο του πρώην προέδρου.

Η ίδια πλευρά υποστηρίζει ότι η χήρα του πρώην προέδρου, η Κιμ Γιάνγκ Σικ, είχε υπογράψει έγγραφο με το οποίο συμφωνούσε ότι ο Κουάνγκ Μο θα πρέπει να λάβει τις μετοχές της LG και τα περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με τον έλεγχο της εταιρείας.

Η ίδια η LG, παρότι δεν είναι διάδικος στην αγωγή, έχει οργανώσει, σύμφωνα με τους NYTimes, την επικοινωνιακή υπεράσπιση του Κουάνγκ Μο μέσω δηλώσεων από πλευράς της. «Η LG άφησε επίσης να εννοηθεί ότι οι γυναίκες προσπαθούσαν να αμφισβητήσουν τον έλεγχο της εταιρείας από τον Κουάνγκ Μο, κάτι που οι ίδιες αρνούνται» σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

Ο κορεατικός Τύπος και η νέα απάντηση

Την επομένη της δημοσίευσης των συνεντεύξεων στους New York Times (διανθισμένων με φωτογραφίες στο σπίτι τους στη Σεούλ), η αγγλόφωνη κορεατική εφημερίδα The Korea Times ανέφερε πως η LG χαρακτήρισε εκ νέου αβάσιμα όλα όσα ειπώθηκαν.

«Εχει ήδη αποδειχθεί με στοιχεία στην αίθουσα του δικαστηρίου ότι τα όσα είπαν οι ενάγοντες στη συνέντευξη είναι αναληθή» δήλωσε την Τρίτη 19/12 ο όμιλος. «Η διανομή της περιουσίας του εκλιπόντος προέδρου και η καταβολή των φόρων κληρονομιάς έχουν γίνει με νομικά δεσμευτική συμφωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας» προσέθεσε.

Στον αντίποδα, οι τρεις γυναίκες ισχυρίστηκαν ότι ο Κουάνγκ Μο αθέτησε την υπόσχεσή του να πληρώσει ολόκληρο τον φόρο κληρονομιάς για λογαριασμό τους, με αντάλλαγμα να λάβει μεγαλύτερο μερίδιο. Η κορεατική εφημερίδα προσθέτει πως «όταν ξέσπασε η οικογενειακή διαμάχη, νωρίτερα φέτος, οι εκπρόσωποι της LG τόνισαν ότι δεν θα ανεχθούν καμία ενέργεια που θα κλονίσει την οικογενειακή παράδοση και τα δικαιώματα διαχείρισης του ομίλου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...