474
Ο Δημήτρης Μαύρος της MRB στην παρέμβασή του στον ΣΚΑΪ. Μίλησε για «ηθική δικαίωση» των δημοσκόπων | SKAI/WebTV

Μαύρος (ΜRB): Ο Τσίπρας μού έστειλε SMS ζητώντας συγγνώμη για τα όσα έλεγε για τις δημοσκοπήσεις

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2019, 08:41
Ο Δημήτρης Μαύρος της MRB στην παρέμβασή του στον ΣΚΑΪ. Μίλησε για «ηθική δικαίωση» των δημοσκόπων
|SKAI/WebTV

Μαύρος (ΜRB): Ο Τσίπρας μού έστειλε SMS ζητώντας συγγνώμη για τα όσα έλεγε για τις δημοσκοπήσεις

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2019, 08:41

Οι δημοσκοπήσεις, ο γρίφος της αποχής, οι πιθανότητες αυτοδυναμίας της ΝΔ αλλά και η συμπεριφορά του Μαξίμου απέναντι στις έρευνες βρέθηκαν στο μικροσκόπιο της πολιτικής εκπομπής «Αντίστροφη Μέτρηση» στον ΣΚΑΪ τη νύχτα της Τετάρτης.

Προσκεκλημένοι της Σίας Κοσιώνη και του Βασίλη Χιώτη στο στούντιο ήταν μεταξύ άλλων o Δημήτρης Μαύρος, πρόεδρος του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Ερευνας Αγοράς και διευθύνων σύμβουλος της ΜRB, ο Θωμάς Γεράκης, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Ερευνας Αγοράς και διευθύνων Σύμβουλος της MARC, ο Γιώργος Αράπογλου, γενικός διευθυντής της PULSE, και ο ειδικός επιστήμονας και εκλογολόγος-γκουρού Ανδρέας Δρυμιώτης.

Στην εκπομπή αναλύθηκαν τα πρόσφατα ευρήματα των εταιρειών, που όλες προεξοφλούν ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας με μεγάλες πιθανότητες αυτοδυναμίας (ανάλογα με το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής), αλλά ειπώθηκε και κάτι με ξεχωριστό ενδιαφέρον τόσο για την αποτυχία των δημοσκόπων το καλοκαίρι του 2015 –όταν και χτίστηκε ο μύθος από τον ΣΥΡΙΖΑ των «στημένων» δημοσκοπήσεων– όσο και για την προσέγγιση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα πριν και μετά από τις ευρωεκλογές, όταν και ηττήθηκε με 9,35% διαφορά.

Τις σχετικές αποκαλύψεις έκανε ο κ. Μαύρος, ο οποίος αφού παραδέχτηκε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι εταιρείες βελτίωσαν τις μεθόδους τους, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατούσε πριν τις ευρωεκλογές και τις πιέσεις που δέχονταν οι δημοσκόποι να μην κάνουν καν exit polls!

Οπως είπε χαρακτηριστικά, ανάμεσα στις εταιρείες υπήρχε πραγματικός φόβος να προσεγγίσουν τον κόσμο και να βγάλουν exit polls, αφού δέχονταν «εισηγήσεις» τόσο από πολιτικούς όσο και επιχειρηματίες να το αποφύγουν. «Φοβόμασταν και την σκιά μας» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε: «Δεν ήταν απειλή ήταν… συμβουλή: “Είστε σίγουροι; Είστε εκτεθειμένοι” μας έλεγαν».

Ο κ. Μαύρος προχώρησε σε μια αποκάλυψη, δηλωτική του κλίματος που επικρατούσε μέχρι και πριν από τις πρόσφατες ευρωεκλογές.

«Εκανα ένα σφάλμα και είπα σε μια ραδιοφωνική ότι ο πρώτος πολίτης της χώρας μου έστειλε SMS και μου ζήτησε συγγνώμη. Σε όλων των μυαλό πήγε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Δεν ήταν ο κ. Παυλόπουλος. Ο κ. Τσίπρας μου έστειλε SMS και μου ζήτησε συγγνώμη αμέσως μετά το αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά. «Τον τιμά. Θα ήθελα να το έχει πει δημοσίως, αλλά και πάλι τον τιμά. Μου ζήτησε συγγνώμη για όλο το προηγούμενο διάστημα».

O κ. Μαύρος αποκάλυψε επίσης ότι η ΕΡΤ αρνήθηκε να μπει στα exit polls στις προηγούμενες εκλογές, κάτι που πλέον έχει ανακαλέσει.

Σε ένα άλλο σημείο της εκπομπής, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB υπογράμμισε για τον ΣΥΡΙΖΑ πως «όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων συμφωνούν στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό με ανησυχεί. Βρισκόμαστε στη κόψη ενός ξυραφιού. Επειδή ο δικομματισμός ανεβαίνει και ο κόσμος πλάθει στο μυαλό του το σκεπτικό της χαμένης ψήφου στα μικρότερα κόμματα, διότι δεν είναι σίγουρος τι έχει να εισπράξει από αυτά, σε σχέση με την κανονικότητα που προσδοκά για την επόμενη μέρα, υπάρχει πιθανότητα λόγω και του πυκνού χρόνου που υπάρχει, να δούμε κατάρρευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, (προς το κατώτερο όριο των δημοσκοπήσεων)». Ο λόγος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ισορροπήσει επικοινωνιακά, εξήγησε ο κ. Μαύρος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...