Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν σταμάτησαν για χάρη των Χριστουγέννων και ήδη διανύουν την τέταρτη εβδομάδα και την 25η συναπτή ημέρα, με τα τρένα και το μετρό στο Παρίσι να λειτουργούν στο ρελαντί ή και καθόλου, προκαλώντας «ασφυξία» στις μετακινήσεις.
Μόλις ένα τρένο υψηλής ταχύτητας (TGV) στα δύο εκτελεί δρομολόγια και πέντε ή έξι γραμμές του μετρό εκ των 16 συνολικά λειτουργούν στη γαλλική πρωτεύουσα με τα γαλλικά ΜΜΕ να μιλάνε για «χασούρα» περί τα 400 εκατ. ευρώ εκ μέρους των σιδηροδρόμων.
Οι απεργοί αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει να εφαρμόσει ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίες στοχεύουν να συγχωνεύσουν σε ένα «καθολικό» σύστημα τα 42 υφιστάμενα συνταξιοδοτικά καθεστώτα και κυρίως να καταργήσουν τα «ειδικά καθεστώτα», όπως εκείνα του RATP (παρισινό μετρό) και του SNCF (σιδηρόδρομοι), που επιτρέπουν στους εργαζόμενούς τους να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα.
Και το πλήγμα ειναι βαρύ όχι μόνο στις μετακινήσεις: μεταξύ των εμπόρων, των ξενοδόχων, των εστιατόρων και των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου είναι έκδηλη η ανησυχία ενόψει της Πρωτοχρονιάς, καθώς ήδη έχει παρατηρηθεί μείωση της κίνησης κοντά στο 30% σε σχέση με πέρσι, όπως σημειώνει η Ένωση Ξενοδοχειακών Επαγγελμάτων και Βιομηχανιών, η μεγαλύτερη οργάνωση του κλάδου:
«Στο Παρίσι, στον ξενοδοχειακό κλάδο, είχαμε πτώση περίπου 30% στις δραστηριότητές μας και στην εστίαση στο 40%, ακόμα και 50% σε ορισμένες περιοχές και δεν μιλάω για σημεία διαδηλώσεων όπου ζητήσαμε από τα καταστήματα να κλείσουν», λέει ο Φρανκ Ντελβό, ο συμπρόεδρος της Ένωσης στο Παρίσι και το Ιλ ντε Φρανς.
Όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή είναι «δραματικά» για τους επαγγελματίες, «διότι ο Δεκέμβριος είναι ένας από τους καλύτερους μήνες του έτους» υπογραμμίζει ο Ντελβό.
Οι κερδισμένοι των απεργιακών κινητοποιήσεων
Μεγάλοι «κερδισμένοι» από τις απεργίες ήταν όσοι επένδυσαν σε εναλλακτικές μορφές μετακίνησης καθώς οι Παριζιάνοι και οι τουρίστες σκέφτηκαν… πλαγίως και οικολογικά.
Λόγου χάρη, το Vélib, πρόγραμμα δανεισμού ποδηλάτων στο Παρίσι παρουσίασε ραγδαία αύξηση.
Έτσι από εκεί που για όλο το έτος μέχρι και τον Νοέμβριο, το κάθε ποδήλατο (από τα συνολικά 14.000 που υπάρχουν σε 1.230 σταθμούς του Παρισιού) νοικιαζόταν 6 φορές ημερησίως, για όλο τον Δεκέμβριο το νούμερο αυτό υπερδιπλασιάστηκε και το καθένα ποδήλατο νοικιαζόταν 13 φορές ημερησίως.
Επίσης, οι οδηγοί της υπηρεσίας Uber είδαν τεράστια αύξηση των κλήσεων και της κίνησης της τάξης του 260%, ενώ αντίστοιχα αύξηση 75% παρουσιάστηκε και στην ενοικίαση ηλεκτρικών πατινιών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News