Για την ειρήνη, τις κοινωνικές ανισότητες, τον αθλητισμό και το στίγμα που δεν πρέπει να υπάρχει σε ό,τι αφορά τη ψυχική υγεία μίλησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα σε μαθητές από το τμήμα Δημοσιογραφίας «Μικροί Δημοσιογράφοι» του 2ου Προτύπου Γυμνασίου Τρίπολης.
Στη συνέντευξη που του πήραν οι μικροί δημοσιογράφοι και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kalimera-arkadia.gr, ο Πρωθυπουργός μίλησε επίσης για την Παιδεία, τη βελτίωση των υποδομών στις αθλητικές εγκαταστάσεις, την κλιματική αλλαγή, τα εμβόλια και τις εκλογές.
Παράλληλα, ωστόσο, έγινε αρκετά επεξηγηματικός όταν ένας από τους μικρούς μαθητές τον ρώτησε: «Ο ελληνικός στρατός είναι έτοιμος και προετοιμασμένος αρκετά ώστε να αντιμετωπίσει περίπτωση πολέμου ή εισβολή σε κάποιο ελληνικό νησί;». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέφυγε την ερώτηση και απάντησε λεπτομερώς στον μαθητή-δημοσιογράφο, με τρόπο που σπάνια το κάνει σε «κανονικές» συνεντεύξεις.
«Ετοιμοι να επικρατήσουμε στο πεδίο»
«Επενδύουμε πολλά στον στρατό μας και στις ένοπλες δυνάμεις, ακριβώς για να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» ανέφερε αρχικά. Και στη συνέχεια εξήγησε:
«Οσο πιο ισχυρός είναι ο στρατός μας, τόσο πιο δύσκολα σκέφτεται, οποιοσδήποτε μπορεί να θέλει να κάνει κακό στη χώρα, να το κάνει. Η Ελλάδα είναι μια δύναμη ειρήνης, αυτό δεν σημαίνει ότι μια δύναμη ειρήνης δεν πρέπει να έχει ισχυρό στρατό. Εμείς θέλουμε να στέλνουμε το μήνυμα σε όλους, και κυρίως στην Τουρκία, ότι θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας ειρηνικά. Κανείς δεν επιζητεί ποτέ μία πολεμική σύγκρουση. Ο μη γένοιτο, όμως, αν αυτό συνέβαινε, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επικρατήσουμε στο πεδίο. Γι’ αυτό επενδύουμε τόσο στις ένοπλες δυνάμεις μας, για να ελπίζουμε πάντα ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να τις χρησιμοποιήσουμε. Πάντως, θα πρέπει να ξέρουμε ότι δεν μας χωρίζει τίποτα –και θέλω να το ξέρετε αυτό– με τον τουρκικό λαό. Είμαστε και πρέπει να είμαστε φίλοι και πρέπει οι πολιτικοί να βρίσκουν τρόπους τα προβλήματα να τα λύνουν».
Μιλώντας για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στους μαθητές ότι «ο πόλεμος είναι φρικτό πράγμα» και σημείωσε: «Γι’ αυτό και πιστεύω πάντα ότι πρέπει να κρατήσουμε τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των λαών μας και οι πολιτικοί έχουν τα εργαλεία να μπορούν να λύνουν τα προβλήματά τους ειρηνικά».
Απαντώντας και σε νέο, πιο συγκεκριμένο ερώτημα μαθητή για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Οταν κάποιος επιτίθεται σε κάποιον άλλον, είναι εν αδίκω. Διότι δεν νοείται ποτέ να θες να διεκδικήσεις το όποιο δίκαιο θεωρείς ότι έχεις με το να εισβάλλεις σε μια άλλη χώρα».
Η Ουκρανία να διαπραγματευτεί όταν θέλει η ίδια
Πρόσθεσε ότι «σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είμαστε με τον αμυνόμενο», εξηγώντας πως η στρατιωτική βοήθεια στην αμυνόμενη Ουκρανία από τους συμμάχους της έχει στόχο «όταν θα έρθει η ώρα να αισθάνεται ο ίδιος ο αμυνόμενος έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων –γιατί όλοι οι πόλεμοι κάπως τελειώνουν, τελειώνουν με μια διαπραγμάτευση– να το κάνει από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας».
«Μας έδωσε μια αίσθηση σιγουριάς και αυτοπεποίθησης» ανέφεραν στο κείμενο που έγραψαν μετά τη συνέντευξη οι «μικροί» αρθρογράφοι Νεκταρία Καρδαρά, Μαρία Νικολοπούλου και Μιράντα Τρουπή στο Blog του τμήματός τους. «Χαρήκαμε πολύ που άκουσε με προσοχή τους προβληματισμούς της γενιάς μας και νιώθουμε περήφανοι που μας δόθηκε η ευκαιρία να είμαστε η φωνή όλων των εφήβων!» πρόσθεσαν.
Εδώ ολόκληρο το βίντεο της συνέντευξης
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News