Το Σάββατο, 11 Ιουνίου, ήταν μια μοναδική ημέρα για τη Χίο. Στον νότο του νησιού, εκεί που βρίσκονται τα 24 μαστιχοχώρια, άνοιξε τις πόρτες του το Μουσείο Μαστίχας Χίου, το νέο μουσείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, το όγδοο στη σειρά.
Είναι ένα εκπληκτικό μουσείο-ύμνος στη μαστίχα, την ιστορία της και τον τρόπο παραγωγής της, το οποίο όμως πάνω από όλα τιμά τον μόχθο των μαστιχοπαραγωγών και τον πολιτισμό τους.
Στην τελετή εγκαινίων του νέου μουσείου παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος , ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, πλήθος κόσμου, αλλά και πολλοί πολιτικοί (μεταξύ αυτών ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς), εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών, δημοσιογράφοι και βέβαια πολλοί Χιώτες γεμάτοι συγκίνηση από το γεγονός ότι το πιο πολύτιμο προϊόν του νησιού τους έχει πλέον τη στέγη του.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε ότι το μουσείο «αναδεικνύει μια πραγματικώς πρωτοποριακή αρμονική σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος, και δη σε μιαν εξαιρετικώς κρίσιμη συγκυρία για τον Τόπο και τον Λαό μας, πρωτίστως δε για την Χίο και τους κατοίκους της» ενώ είπε επίσης ότι «ο τόπος τούτες τις κρίσιμες στιγμές έχει ανάγκη από ανθρώπους που έχουν δύναμη και ιδέες. Αυτές (οι ιδέες) είναι πιο δυνατές για να βγούμε από την κρίση που μαστίζει την χώρα».
Ο υπουργός αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, ανέφερε ότι «μουσεία όπως της Χίου αποτελούν κιβωτούς διάσωσης κυρίως άυλων αξιών με τεράστια σημασία για τον οικονομικό πολιτισμό» και τόνισε ότι «η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις προσπάθειες των παραγωγών ώστε η παραγωγή της να συμβάλει στην ανάπτυξη του νησιού και του τόπου.» Ιδιαίτερα συγκινητικός υπήρξε ο λόγος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, ο οποίος εξήρε τις πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και προσωπικά της προέδρου του Σοφίας Στάικου, επισημαίνοντας ότι «τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν ένα αναγκαίο «παράθυρο», ένα λάκτισμα που μας βοηθάει να κάνουμε κάτι πιο αισιόδοξο».
Στον λιτό χαιρετισμό της η πρόεδρος του ΠΙΟΠ, Σοφία Στάικου αναφέρθηκε στις αντιξοότητες που αντιμετώπισαν μέχρι να γίνει πραγματικότητα το Μουσείο Μαστίχας Χίου, έργο που μας έμαθε πολλά και μας έκανε ακόμη πιο δυνατούς στο κυνήγι ενός οράματος, είπε, ενώ τόνισε επίσης: «Υπηρετούμε ένα όραμα ενάντια στην απαξίωση των καιρών, το όραμα ενός δικτύου μουσείων που αναπτύσσονται πανελλαδικά, που πλέον συγκεντρώνουν πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών, μουσείων μοναδικών στο είδος τους που αναδεικνύουν σημαντικά κομμάτια της οικονομικής μας ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που μας γεμίζουν αυτοπεποίθηση και δύναμη για δημιουργία. Ο τόπος χρειάζεται δράσεις. Πρέπει να εμπνέουμε, να ενεργούμε και ποτέ να μην τα παρατάμε» είπε η κυρία Στάικου η οποία προανήγγειλε τέλος και τα εγκαίνια του νέου μουσείου αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα τον Σεπτέμβριο, το οποίο θα είναι το ένατο στη σειρά μουσείο του ΠΙΟΠ.
Ακόμη, τόσο η Σοφία Στάικου, όσο και ο πρόεδρος της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος αναφέρθηκαν στην UNESCO και την εγγραφή (το 2015) της μαστιχοκαλλιέργειας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Στην ομιλία του ο κ. Τούμπος τόνισε εξάλλου ότι η μαστίχα, η οποία μαζί με τη ναυτιλία αποτελεί το βασικό παραγωγικό στοιχείο του νησιού, εκτός από τις παραδοσιακές αγορές της Μέσης Ανατολής, της Τουρκίας και της Βόρειας Αφρικής, κατακτά πλέον τη μια αγορά μετά την άλλη. Κάτω από τη διαχείριση της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, οι εμπορικές συναλλαγές διευρύνονται και η μαστίχα μπαίνει πλέον στις αγορές των ΗΠΑ, του Καναδά, της Κεντρικής Ευρώπης, καθώς και στις αγορές της Κορέας, της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Αυστραλίας.
«Σήμερα η ένωση με ένα κύκλο εργασιών κοντά στα 25 εκατομμύρια, με 100 εργαζόμενους, 4.500 μέλη και 2.350 ενεργά μέλη εξασφαλίζει το εισόδημα των παραγωγών και των οικογενειών τους. Αποτελεί υπόδειγμα συνεταιρισμού σε επίπεδο εξωστρέφειας, οικονομικών αποτελεσμάτων, εξυπηρέτησης του παραγωγού» είπε ο κ. Τούμπος. Ο πρόεδρος των Μαστιχοπαραγωγών ανακοίνωσε επίσης ότι το 2015 η μαστίχα Χίου πιστοποιήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ως παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης, ενώ μέσα στο 2016 αναμένεται και η πιστοποίηση της και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Τροφίμων με τα σχετικά δικαιώματα. Συγκεκριμένα η φαρμακευτική μονογραφία της μαστίχας Χίου έχει δύο θεραπευτικές ενδείξεις: τα προβλήματα στομαχικών διαταραχών και την επούλωση δερματικών φλεγμονών και πληγών. Οπότε η στόχος της Ενωσης πλέον είναι προώθηση της μαστίχας σαν φάρμακο και σαν λειτουργικό τρόφιμο με την παράλληλη προσπάθεια να διαφυλαχθεί η ποιότητα του προϊόντος όπως και να δοθούν κίνητρα στους παραγωγούς για να μπουν στην μαστιχοκαλλιέργεια.
Να πούμε τέλος ότι το Μουσείο Μαστίχας Χίου υλοποιήθηκε από το ΠΙΟΠ, με τη συνεργασία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και του Δήμου Χίου. Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» ΕΠΑΝ ΙΙ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News