519
Ο Ελον Μασκ βρίσκεται στο στόχαστρο καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Μασκ «το αρπακτικό»: Πλήθος καταγγελιών σε βάρος του από εργαζόμενες στη SpaceX

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2024, 12:01
Ο Ελον Μασκ βρίσκεται στο στόχαστρο καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Μασκ «το αρπακτικό»: Πλήθος καταγγελιών σε βάρος του από εργαζόμενες στη SpaceX

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2024, 12:01

Ο Ελον Μασκ «κυνηγούσε» τις γυναίκες που εργάζονταν στην εταιρεία του για να συνάψει μαζί τους σεξουαλικές σχέσεις.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται μια πρώην ασκούμενη, που ήταν πάνω από 20 χρόνια νεότερή του, με την οποία είχε σχέση, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Πρώην στελέχη της SpaceX του Μασκ έγραψαν σε υπογεγραμμένες ένορκες καταθέσεις -τις οποίες αποκάλυψε πρώτη η Wall Street Journal– ότι ο δισεκατομμυριούχος είχε επίσης μια πολύμηνη σχέση το 2014 με μια δεύτερη εργαζόμενη, της οποίας ήταν ο άμεσος προϊστάμενος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γυναίκα υπέστη «αντίποινα» όταν η σχέση της με τον Μασκ έληξε άσχημα, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από την εταιρεία και να υπογράψει συμφωνία που της απαγόρευε να συζητά για την εργασία της εκεί.

Ο Μασκ, διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, φέρεται επίσης το 2013 να ζήτησε από μία άλλη εργαζόμενη να κάνουν μαζί παιδιά.

Σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση, η γυναίκα αρνήθηκε τις προτάσεις του και αυτός στη συνέχεια αρνήθηκε να της δώσει αύξηση.

Πρώην στελέχη της SpaceX δήλωσαν στην Wall Street Journal ότι οι πολιτικές της εταιρείας «δεν ισχύουν για τον Μασκ» και αυτό προκαλεί ένα κλίμα σεξισμού και παρενόχλησης.

Η πρόεδρος της SpaceX, Γκουίν Σότγουελ, δήλωσε στην εφημερίδα ότι η εταιρεία διερευνά πλήρως όλες τις καταγγελίες για παρενόχληση και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα ως απάντηση.

Σε μια ξεχωριστή υπόθεση, η SpaceX και ο Μασκ μηνύθηκαν την Τετάρτη από οκτώ μηχανικούς που ισχυρίζονται ότι απολύθηκαν παράνομα επειδή εξέφρασαν ανησυχίες για σεξουαλική παρενόχληση και διακρίσεις εις βάρος γυναικών στην εταιρεία.

Οι μηχανικοί -τέσσερις γυναίκες και τέσσερις άνδρες- ισχυρίζονται ότι ο Μασκ διέταξε την απόλυσή τους το 2022, όταν έγραψαν μια επιστολή που αποκαλούσε τον δισεκατομμυριούχο «ντροπή» της εταιρείας και προέτρεπε τα στελέχη της να καταγγείλουν τα σεξουαλικά φορτισμένα σχόλια που είχε κάνει το αφεντικό τους στα social media.

Στην αγωγή, η οποία κατατέθηκε σε πολιτειακό δικαστήριο του Λος Αντζελες, οι ενάγοντες αναφέρουν μια σειρά από tweets του Μασκ, αρκετά από τα οποία αναφέρονται στο γεννητικό του όργανο, συμπεριλαμβανομένου ενός tweet του 2022, στο οποίο έγραφε στην πρώην διευθύνουσα σύμβουλο του YouTube, ότι «αν αγγίξεις το πουλί μου, μπορείς να έχεις ένα άλογο».

Η αγωγή αναφέρει ότι η συμπεριφορά του Μασκ καλλιέργησε μια «έντονη σεξιστική κουλτούρα» στη SpaceX, όπου οι γυναίκες μηχανικοί υφίσταντο συστηματικά παρενόχληση και γίνονταν αποδέκτριες σεξιστικών σχολίων και οι ανησυχίες τους σχετικά με το κλίμα στον εργασιακό χώρο αγνοούνταν.

Ανδρες μηχανικοί, για παράδειγμα, χρησιμοποιούσαν ευφημισμούς για σεξουαλικές πράξεις και ανδρικά γεννητικά όργανα για να περιγράψουν εξαρτήματα πυραύλων, σύμφωνα με την αγωγή.

«Αυτές οι ενέργειες… είχαν ως αποτέλεσμα να προσβάλουν, να προκαλέσουν οδύνη και να διαταράξουν την ευημερία των εναγόντων, ώστε να διαταράξουν τη συναισθηματική τους ηρεμία στον χώρο εργασίας», ανέφεραν οι ενάγοντες στην κατάθεση.

Η SpaceX δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό της αγωγής που κατατέθηκε στην Καλιφόρνια, αλλά στο παρελθόν έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, λέγοντας ότι η επιστολή του 2022 προκάλεσε προβλήματα στον χώρο εργασίας και ότι οι εργαζόμενοι απολύθηκαν για παραβίαση των πολιτικών της εταιρείας.

Η εταιρεία έχει επίσης αρνηθεί ότι ο Μασκ συμμετείχε στην απόφαση για την απόλυση των μηχανικών.

Οι ενάγοντες ζητούν απροσδιόριστες αποζημιώσεις και εντολή που να απαγορεύει στη SpaceX να συνεχίσει τις ίδιες πρακτικές.

Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και αντίποινα σε βάρος γυναικών στη SpaceX έχουν διατυπωθεί σε προηγούμενες νομικές καταθέσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...