1290
Δεν πρόκειται να καλύψω κανέναν, υπογράμμισε στη συνέντευξή του στο Μega o Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης | SOOC

Μαρκουλάκης: Δεν κρύβομαι, δεν καλύπτω – Είμαι φίλος με δύο από τους καταγγελλόμενους, αλλά μέχρι εκεί

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2021, 12:56
Δεν πρόκειται να καλύψω κανέναν, υπογράμμισε στη συνέντευξή του στο Μega o Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
|SOOC

Μαρκουλάκης: Δεν κρύβομαι, δεν καλύπτω – Είμαι φίλος με δύο από τους καταγγελλόμενους, αλλά μέχρι εκεί

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2021, 12:56

Την πεποίθηση ότι το κίνημα ΜeToo στο ελληνικό θέατρο θα φέρει μία καινούργια εποχή, στην οποία ουδείς θα φοβάται να μιλήσει για ανάρμοστες συμπεριφορές, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο Μega o ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Με αφορμή το μπαράζ αποκαλύψεων για συναδέλφους του, ο κ. Μαρκουλάκης έκανε λόγο για επώδυνη στιγμή για το θέατρο. Σημείωσε, ωστόσο, ότι όπως και στις γέννες, τέτοιου είδους επώδυνες στιγμές «μπορεί να φέρουν κάτι ελπιδοφόρο και καλό».

Αναφερόμενος στα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης – κακοποίησης ή/και εργασιακού εκφοβισμού που βρήκαν το θάρρος να βγουν και να μιλήσουν, τόνισε πως έχουν δείξει μια τρομερή γενναιότητα. «Δεν υπάρχει “γιατί τώρα”, δεν υπάρχει αυτή η ερώτηση. Τώρα ήρθε η στιγμή. Ήρθαν στη στιγμή που έπρεπε και άνοιξε μια πόρτα για να μπορέσουν οι άνθρωποι να μιλήσουν. Το “γιατί τώρα” είναι μια άστοχη ερώτηση», τόνισε στη συνέντευξή του στο Μega o γνωστός ηθοποιός.

«Εχουμε αυτή τη στιγμή μια κατάσταση που έχει αναστατώσει το θέατρο, όμως θα φέρει κάτι πολύ σημαντικό», ήταν η εκτίμησή του.

«Θα φέρει μια καινούργια εποχή οπού τα θύματα, οι καταγγελλόμενοι και οι καταγγέλλοντες δεν θα είναι άνθρωποι με όνομα και επώνυμο ισχυρό. Μια εποχή όπου οι άνθρωποι δεν θα φοβούνται να πάνε στην εργασία τους, να μιλήσουν για ανάρμοστες συμπεριφορές και θα έχουν τα εργαλεία για να το αντιμετωπίσουν».

Στη συνέντευξή του, πάντως, ο κ. Μαρκουλάκης θέλησε να υπογραμμίσει ότι «δεν είναι έτσι το θέατρο» και θα ήταν τρομερό λάθος να πιστέψει κανείς κάτι τέτοιο, γιατί υπάρχουν άνθρωποι με ταλέντο και ψυχή, οι οποίοι προσφέρουν τα πάντα.

Αν όμως συνεχιστεί αυτή η έντονη συζήτηση για το θέατρο, θα καταστραφεί. «Ηδη  έχει πάθει πολύ μεγάλη ζημιά» και «δεν  χρειάζεται να κάνουμε τη χειρότερη παράσταση της ζωής μας», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

«Ολοι στο θέατρο είμαστε ένα μικρό χωριό (…) Από κάποιες ιστορίες που είχα ακούσει δεν έπεσα από τα σύννεφα, με κάποιες άλλες έπεσα», παραδέχθηκε, αλλά «δεν υπάρχει τρόπος να αντιδράσεις», αφού το θέατρο δεν είχε τα εργαλεία για να καταγγείλει τέτοιες καταστάσεις.

Ο κ. Μαρκουλάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να καλύψει κανέναν, ανεξάρτητα από τη φιλική σχέση που τον συνδέει με ορισμένους από τους καταγγελλόμενους.

«Στον λόγο της τιμής μου, δεν θέλω να καλύψω κανέναν και δεν θέλω να καλύψω ούτε τον εαυτό μου ούτε κανέναν», υπογράμμισε, για να προσθέσει ότι αν και στενός φίλος και συνεργάτης με τουλάχιστον δύο από τους καταγγελλόμενους, δεν είχε συμβεί μπροστά του κάποια κακοποιητική συμπεριφορά.

«Οι σεξουαλικές συμπεριφορές γίνονται εν κρυπτώ […] Είναι θεμιτή η ανάγκη του κόσμου να προσπαθήσει να καταλάβει. Τα πράγματα που ακούγονται είναι αποτρόπαια και φρικτά. Είμαι φίλος και συνεργάτης με παραπάνω από ένα από τα πρόσωπα που καταγγέλλονται. Με κανέναν από τους ανθρώπους αυτούς δεν κάναμε παρέα, παρέα μιας καθημερινότητας. Αλλά και παρέα να κάναμε, δεν μπορείς να γνωρίζεις τι κάνει ο άλλος όταν δεν είναι μαζί σου ή όταν γυρίζει σπίτι του. Εγώ μπορώ να μιλήσω με βεβαιότητα μόνο για τις δικές μου πράξεις», δήλωσε κληθείς να σχολιάσει όσα έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας για γνωστά πρόσωπα του θεατρικού χώρου.

«Eχουμε δυο είδους συμπεριφορές. Έχουμε κακοποιητικές συμπεριφορές που συμβαίνουν στα πλαίσια της πρόβας και έχουν να κάνουν με λεκτική και ψυχική βία. Το άλλο είδος έχει να κάνει με κακοποιητικές συμπεριφορές γενετήσιου τύπου. Το ένα κομμάτι είναι κάτι που μπορεί κανείς να το νιώσει σε μια πρόβα. Το άλλο κομμάτι που έχει να κάνει με παρενοχλήσεις σεξουαλικού χαρακτήρα γίνεται πάντα εν κρυπτώ, Δεν τα κάνουμε παρουσία τρίτου, στο φως του ήλιου, ούτε καν εν γνώσει των πιο κοντινών μας»,  παρατήρησε.

Επικαλέστηκε μάλιστα κακοποιητική συμπεριφορά σκηνοθέτη σε φίλο του, στην οποία υπήρξε μάρτυρας ο ίδιος, αλλά ο φίλος του, του ζήτησε να μην παρέμβει. Διευκρινίζοντας ότι η εν λόγω υπόθεση δεν έχει να κάνει με σεξουαλική κακοποίηση, συμπλήρωσε: «Ζήτησα να επέμβω, να του μιλήσω και να του πω τι είναι αυτά που κάνεις και μου είπε το φιλικό μου πρόσωπο να μην το κάνω, ότι θα το λύσουμε με κάποιον τρόπο». «Δεν πρόκειται να αποκρύψω τίποτα», επανέλαβε.

«Γνωρίζω γιατί δέχομαι τόσες επιθέσεις»

Στο σημείο αυτό ο ηθοποιός αναφέρθηκε στις επιθέσεις των οποίων γίνεται αποδέκτης εδώ και πολλά χρόνια. Βουρκωμένος μίλησε για τις περιπτώσεις ανθρώπων που, μέσα από τα social media, του εύχονταν «να πάθει καρκίνο».

«Εχω ακούσει απίστευτα ψέματα για το πρόσωπό μου», τόνισε, «δεν μπορώ να μιλήσω για κανέναν άλλον. Δεν φοβάμαι τίποτα και κανέναν. Τα ψέματα είναι αδιανόητα για μένα. Αν τα παρακολουθούσα θα έπαιρνα ηρεμιστικά. Twitter δεν είχα ποτέ και έκλεισα τον λογαριασμό μου στο FB στις 12 Ιανουαρίου, πριν τις καταγγελίες της Μπεκατώρου. Το ήξεραν πολλοί, το έκλεισα για λόγους προσωπικούς για να ασχοληθώ με τη δουλειά μου. Εχω ακούσει ότι έχω εμπλακεί σε μαχαιρώματα, ότι έχω μεταφέρει πρόσωπα».

«Δεν θα είμαι ποτέ ο επόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου»

«Γνωρίζω γιατί υπάρχει αυτή η επίθεση στο πρόσωπό μου και δεν έχει να κάνει μόνο με τη φιλική και επαγγελματική μου σχέση με αυτούς τους ανθρώπους.

»Είναι απολύτως ψευδές, δεν είμαι το είδος του ανθρώπου που θα έκανε κάτι τέτοιο όπως και κανένας από το περιβάλλον μου. Δεν έχω εμπλακεί ποτέ ούτε εγώ ούτε κανείς από το περιβάλλον μου σε κανενός είδους συγκάλυψη. Δεν είμαι σε θέση να υπερασπιστώ κανέναν.

»Είναι πολύ σημαντικά πολλά από αυτά που λέγονται, μερικά μού έχουν σηκώσει την τρίχα κάγκελο. Για κάποια είχαμε ακούσει όμως μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι μπροστά μου δεν συνέβη ποτέ κάτι κακοποιητικό αν είχε συμβεί κάτι θα είχα πάρει θέση», υπογράμμισε.

Δεν είναι τρόπος αυτός για να υπερασπιστείς το κίνημα ΜeΤoο

«Δεν αισθάνομαι να λερώνομαι από όλα αυτά που με αφορούν, που συμβαίνουν. Πρώτον, γιατί γνωρίζω ποιος είμαι, γνωρίζω ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν ποιος είμαι και, δεύτερον, γιατί επειδή βάλλομαι για θέσεις που έχω πολιτικού χαρακτήρα από το 2008 και μετά. Αυτές οι θέσεις μπορεί να είναι για κάποιους απολύτως λάθος, μισητές και αντιπαθείς, παρ’ όλα αυτά τις έχω πάντα εκφράσει με ψυχραιμία και έχω εκφράσει τη θέση μου. Γι’ αυτές έχω ακούσει όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες πράγματα και έχω αντέξει. Για κανέναν δεν είναι ευχάριστο να του γράφουν “να πάθεις καρκίνο”», περιέγραψε ο ηθοποιός με δάκρυα στα μάτια και συνέχισε  για τις επιθέσεις στο πρόσωπό του:

«Εχω να σας πω και κάτι άλλο που με κάνει και απορώ. Όταν υποτίθεται ανοίγει μια συζήτηση για τις κακοποιητικές συμπεριφορές, μια πολύ σοβαρή συζήτηση και ο τρόπος με τον οποίο το αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος, υπερασπιζόμενος αυτή τη σπουδαία κίνηση του metoo, αντιμετωπίζει αυτή τη κίνηση κακοποιώντας με τέτοιες φράσεις ανθρώπους ανωνύμως στα κοινωνικά δίκτυα, σας ρωτάω, τι ακριβώς έχει καταλάβει αυτός ο άνθρωπος για το τι σημαίνει κακοποίηση; Πώς μπορεί να μιλήσει ένας άνθρωπος για κακοποίηση και να τον πιστέψω ότι το εννοεί ότι θέλει να τελειώνουμε με αυτό; Όταν την ίδια στιγμή ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί και γράφει “να πάθεις καρκίνο, σκρόφα”. Εγώ αυτό δεν μπορώ να το διατυπώσω στο χειρότερο εχθρό μου και θέλω να σας εξηγήσω πως δεν είναι κάτι που πρέπει να υπάρχει στο δημόσιο διάλογο για κανέναν άνθρωπο και για κανένα θέμα».

«Και αν πρέπει να ανοίξει μια άλλη συζήτηση –τόνισε– και είναι σοβαρή γιατί δημιουργείται κάτι πολύ παρελκυστικό αυτή τη στιγμή σε κάτι πολύ σημαντικό που συμβαίνει, είναι ότι δεν είναι δυνατόν να ζούμε σε αυτή τη χώρα με αυτόν τον βαθμό μισαλλοδοξίας. Να μην μπορεί κανείς να αρθρώσει οτιδήποτε, να μην μπορεί να μιλήσει κανείς για το οτιδήποτε, προφανώς να μη μπορεί να βρεθεί σε θέση καταγγελλόμενου για τόσο αποτρόπαια πράγματα και η τάση των ανθρώπων να είναι να σου βγάλουν τα μάτια. Δεν είναι τρόπος αυτός για να υπερασπιστείς το κίνημα ΜeΤoo, λυπάμαι που το λέω, λυπάμαι που πρέπει να φτάσω σε αυτό το σημείο έλλειψης ψυχραιμίας γιατί δεν είμαι ο άνθρωπος που χάνει την ψυχραιμία του. Πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι, ενωμένοι, είμαστε συνάδελφοι, ένας κλάδος, είμαστε άνθρωποι που γίνονται αδέλφια όταν κάνουν παραστάσεις μαζί».

Κλείνοντας, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης κάλεσε τον κόσμο να μείνει ψύχραιμος και να αφήσει τις τελικές κρίσεις για τους αρμόδιους. «Θα κριθούν όλοι για όσα έκαναν», αρκέστηκε να πει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...