Η αντίσταση των Ουκρανών έχει εδραιωθεί στα υπόγεια του γιγαντιαίου συγκροτήματος του εργοστασίου χάλυβα Azovstal που κείται στο μέσον της παράκτιας ζώνης της Μαριούπολης έγραψε η Corriere della Sera. Το ιταλικό Μέσο, μαζί με το ρεπορτάζ για τη «μάχη των Ουκρανών στον αστικό ιστό» τής κατά τα λοιπά κατειλημμένης από τους Ρώσους πόλης, έδωσε και ένα κατατοπιστικό σχέδιο στο οποίο απεικονίζεται το δαιδαλώδες υπόστρωμα της αχανούς εγκατάστασης, το αποτελούμενο από έξι επίπεδα.
Κάθε επίπεδο επικοινωνεί με το άλλο μέσω κλιμάκων. Στο έκτο, το πιο βαθύ, κυριολεκτικώς στα έγκατα της γης, υπάρχουν ένοπλοι: είναι οι ένστολοι που «περιμένουν τους εισβολείς», όπως υπογράμμισαν οι συντάκτες Αντρέα Μαρινέλι και Γκουίντο Ολίμπιο. Οι ίδιοι σημείωσαν, επίσης, ότι «παρά την πολιορκία των ρώσων κομάντος, το Κίεβο κατάφερε να στείλει εκεί κάτω και άνδρες, και οπλισμό και προμήθειες σε τροφή και νερό».
Το εργοστάσιο Azovstal καταλαμβάνει έκταση 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων και διαθέτει αυτονομία σε συστήματα ύδρευσης, σε σιδηροδρομική και οδική υποδομή. Στο υπέδαφός του οι Σοβιετικοί είχαν διανοίξει σήραγγες συνολικού μήκους 24 χιλιομέτρων.
Εξι υπόγεια επίπεδα
Το σχέδιο της Corriere della Sera, που φιλοτεχνήθηκε «σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες», δείχνει στην επιφάνεια του εργοστασίου τεθωρακισμένα οχήματα και Πυροβολικό (επάνω αριστερά) και στα γειτονικά κτίρια (επάνω δεξιά) συγκεκριμένα σημεία τα οποία οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν σαν θέσεις βολής ελευθέρων σκοπευτών.
Κατεβαίνοντας στους υπόγειους χώρους, στο επίπεδο 2, βλέπουμε τις στοές που «επιτρέπουν ασφαλείς κινήσεις», ακόμη και «την οργάνωση σημείων για ενέδρες». Ενδιαφέρον στοιχείο του σχεδίου αφορά το επίπεδο 3 (στο μέσον): σε αυτούς τους ενδιάμεσους χώρους «κρύβονται οι άμαχοι» και έχουν αποθηκευτεί «άφθονες προμήθειες πυρομαχικών, καυσίμων και τροφίμων». Το επίπεδο 5 διατέμνουν πολλά κλιμακοστάσια και στο επίπεδο 6 «βρίσκονται περίπου 2.000 ένστολοι Ουκρανοί της αντίστασης». Βάσει του σχεδίου, ο αριθμός των ενόπλων είναι υπερδιπλάσιος των αμάχων.
Η άμυνα στα έγκατα της χαλυβουργίας έχει ένα πλεονέκτημα κατέληξαν οι Ιταλοί: οι ουκρανοί στρατιώτες «μπορούν να εκμεταλλευτούν τους υπάρχοντες μικρούς χώρους και να στήσουν καρτέρια περιμένοντας τους εισβολείς».
Πώς έσπασε ο κλοιός
Υπάρχει μία μυστική πτυχή στην υπόθεση, έγραψαν οι Μαρινέλι και Ολίμπιο: «Αν και η πόλη ήταν περικυκλωμένη από τους Ρώσους, το Κίεβο κατάφερε να στείλει κάποιο υλικό. Εχει γίνει λόγος για τη δράση ελικοπτέρων, όπως και για ένα είδος underground δικτύου που χρησίμευσε στη μετακίνηση ανδρών και προμηθειών, πιθανώς μέσω σηράγγων. Αυτό επιβεβαιώνεται από φωτογραφίες Δυτικών όπλων που δωρίστηκαν στην Ουκρανία ενόσω η Μαριούπολη ήταν σχεδόν απομονωμένη».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News