«Οι κατακτητές ξεκίνησαν μια αργή εκταφή των νεκρών. Τα πτώματα ξεθάβονται, φορτώνονται σε τρακτέρ και μεταφέρονται σε νεκροτομείο (…). Λόγω της ζέστης, (τα πτώματα) μεταφέρονται αμέσως από το νεκροτομείο σε ομαδικούς τάφους», δήλωσε μέσω Telegram τη Δευτέρα ο Πέτρο Αντριουσένκο, σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης, λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση και νέων στοιχείων για τη δημιουργία μαζικών ταφών στην ευρύτερη περιοχή μετά και από την «πτώση» του Azovstal στα μέσα Μαΐου.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι οι κατοχικές Αρχές φέρονταν στους νεκρούς σαν να ήταν «σκουπίδια» και ότι αυτό είχε ήδη γίνει ο κανόνας.
Μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα και ένα βίντεο στο οποίο καταγράφονται, πράγματι, εργασίες σε σημεία όπου φαίνεται να έχουν ταφεί πρόχειρα νεκροί.
Δεν είναι σαφές σε ποια σημεία της Μαριούπολης καταγγέλλεται πως συμβαίνουν τα παραπάνω, αν και το Κίεβο έχει ήδη κατηγορήσει πολλές φορές τη ρωσική πλευρά για προσπάθειες να κρύψει τα «εγκλήματα» που έχουν διαπράξει τα στρατεύματά της, ότι απομακρύνει νεκρούς από συντρίμμια κτιρίων μεταφέροντάς τα σε «κρεματόρια», για ταφές πολλών νεκρών που στοιβάζονται κάτω από ένα μνήμα ώστε να «καμουφλάρεται» ο αριθμός των ταφέντων κ.ο.κ..
«Ανθρωπιστική καταστροφή»
Παράλληλα, ο Αντριουσένκο περιέγραψε τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης στο νέο του μήνυμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κυριότερο πρόβλημα παραμένει η πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Παρά τις παραδόσεις νερού μία φορά την εβδομάδα, όπως ανακοινώθηκε από τους Ρώσους, αυτό δε φτάνει σε πολλούς κατοίκους. Επιπλέον, λόγω προβλημάτων με την ανθρωπιστική βοήθεια (οι ανάπηροι κάτοικοι της Μαριούπολης σχεδόν δεν τη λαμβάνουν), οι άνθρωποι αναγκάζονται να στέκονται στην ουρά για φαγητό στα «σούπερ μάρκετ» για 3-4 ώρες, ανέφερε.
Η Μαριούπολη βιώνει μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστροφές που προκάλεσε η ρωσική επιθετικότητα, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, το οποίο και φιλοξένησε τις δηλώσεις του Αντριουσένκο .
Η πόλη καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από τους βομβαρδισμούς των Ρώσων και δεν έχει κανονική παροχή ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου. Περίπου 22.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε αυτή από την έναρξη του πολέμου, ενώ περισσότεροι από 50.000 έχουν απελαθεί στη Ρωσία και στα κατεχόμενα εδάφη της περιοχής του Ντόνετσκ, κατά την ίδια πηγή.
Σημειώνεται, τέλος, πως περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι παραμένουν στην «αποκλεισμένη πόλη», η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα μίας «οικολογικής καταστροφής» και έξαρσης μολυσματικών ασθενειών– το τελευταίο αυτό σενάριο ενισχύεται εν μέρει και από τον μέχρι στιγμής χειρισμό των δεκάδων σορών στην Μαριούπολη, προειδοποίησαν οι ουκρανικές Αρχές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News