651
Το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο είναι το πρώτο που θα ψηφιστεί μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής | ΙΝΤΙΜΕnews

Mαρινάκης: Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θα ψηφιστεί – ο Πρωθυπουργός δεν νομοθετεί με βάση το πολιτικό κόστος

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2024, 11:21
Το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο είναι το πρώτο που θα ψηφιστεί μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής
|ΙΝΤΙΜΕnews

Mαρινάκης: Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θα ψηφιστεί – ο Πρωθυπουργός δεν νομοθετεί με βάση το πολιτικό κόστος

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2024, 11:21

Στον μεταρρυθμιστικό οίστρο της κυβέρνησης με αιχμή τα νομοθετήματα που αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον πρώτο μήνα του 2024, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη για το νέο έτος, στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1.

Τα δημοσκοπικά ευρήματα του τελευταίου διαστήματος δείχνουν άλλωστε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία διατηρούν ή και διευρύνουν ακόμη το προβάδισμα που διαμορφώθηκε στις εκλογικές αναμετρήσεις του περασμένου καλοκαιριού –κάτι που δίνει νέα ώθηση στην κυβέρνηση, παρά τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν στην αρχή της θητείας της, να προωθήσει με αποφασιστικότητα το μεταρρυθμιστικό της έργο.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη από τον πρώτο μήνα του νέου έτους αναμένεται να ψηφιστούν στη Βουλή:

1. Οι αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες. Στο νομοσχέδιο, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση για διάστημα ενός μηνός που ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη, είναι πλέον έτοιμο για να εισαχθεί στη Βουλή με την επανέναρξη των εργασιών της.

«Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει παθογένειες πολλών ετών και χρειάζεται στήριξη. Αντιμετώπιση της καθυστέρησης απόδοσης Δικαιοσύνης. Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με τις ποινές. Κι όχι μόνο με την αυστηροποίηση, αλλά και με τις αναστολές», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

2. Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Το νομοθέτημα που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση, θα είναι όπως όλα δείχνουν, το πρώτο που θα ψηφιστεί μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής .

«Οι ευρωεκλογές είναι εκλογές που έχουν παραδοσιακά χαμηλή συμμετοχή και σταθερή ημερομηνία», παρατήρησε ο κ. Μαρινάκης, για να προσθέσει:

«Η επιστολική ψήφος είναι υποχρέωση, γιατί στηρίζει και μεγαλύτερους ανθρώπους και τους Ελληνες του εξωτερικού».

Για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις  βουλευτικές εκλογές, υπενθυμίζεται ότι για να ισχύσει από τις επόμενες εθνικές κάλπες χρειάζεται να ψηφιστεί από πλειοψηφία 200 βουλευτών και άνω.

3. Η ίδρυση μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ και

4. Τα μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας

«Εχουμε μια σειρά από νομοσχέδια που αναμένουν, μη κρατικά πανεπιστήμια, η επιστολή ψήφος, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού για το άνοιγμα των γηπέδων. Η οικονομική μας πολιτική συνεχίζεται με στόχο την αύξηση των εισοδημάτων», είπε συνοπτικά για τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην αναφορά του εξάλλου στον νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι θα ψηφιστεί απορρίπτοντας τις αιτιάσεις για «μπρος-πίσω» της κυβέρνησης στο θέμα, υπό το βάρος των αντιδράσεων (και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος) που προκαλεί η προώθηση της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας.

«Δεν υπάρχει μπρος-πίσω, ο Πρωθυπουργός δεν νομοθετεί με βάση τις ευρωεκλογές ή το πολιτικό κόστος», τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, επισημαίνοντας παράλληλα πως «δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένη ημερομηνία, ούτε υπήρξε ανακοίνωση χρόνου» για την κατάθεση του νομοσχεδίου.

«Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε μία σειρά μεταρρυθμίσεων που θα ψηφιστούν σε βάθος τετραετίας. Δεν έχει υπάρξει χρονοδιάγραμμα», επανέλαβε.

Ομοίως για τις «πύρινες» αντιδράσεις μερίδας ιεραρχών  και σε ερώτηση αν θα ερωτηθεί η Εκκλησία σχετικά, ο εκπρόσωπος κατέστησε σαφές πως «δεν νομοθετεί η Εκκλησία, αλλά ακούμε τις απόψεις με σεβασμό».

Για τον χρόνο ψήφισης του νομοσχεδίου, τέλος, υποστήριξε ότι επαναλαμβανόμενο και από τον ίδιο «όλα στην ώρα τους» δεν έχει να κάνει με υπεκφυγές.

«Δεν θυμάμαι πιο συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα από αυτή της Νέας Δημοκρατίας», θέλησε να υπογραμμίσει ο Παύλος Μαρινάκης και στο σημείο αυτό, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που έχουν ήδη υπάρξει αναφορικά με την τροπολογία για την άδεια παραμονής για εργασία σε παράνομους μετανάστες, διεμήνυσε εκ νέου:

«Δεν θα μπορούσα να είμαι σε μία κυβέρνηση και να μην στηρίζω τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της».

Στη συνέντευξή του, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κλήθηκε επίσης να σχολιάσει και τις αντιδράσεις από κύκλους, κυρίως του ακροδεξιού χώρου, για τις παλαιστινιακές σημαίες που κυμάτιζαν στην εκδήλωση για την αλλαγή του χρόνου στην πλατεία Συντάγματος.

«Εχουμε δει δημαρχεία να χρησιμοποιούνται για σκοπούς κομμάτων», παρατήρησε ο κ, Μαρινάκης, χωρίς ωστόσο να επιρρίψει ευθύνες στον νέο δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα. «Θα κρίνουμε τον δήμαρχο –είπε– και για τα ζητήματα ασφάλειας, όσο έχει δικαιοδοσία».

«Πρέπει να χαμηλώσουμε λίγο τους τόνους, το Μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα», ήταν η προτροπή του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...