1092
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στις δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ | Youtube/ ΣΚΑΪ

Μαρινάκης: 8 στα 10 «κόκκινα» ή «κίτρνα» σπίτια στην Πεντέλη είχαν ακαθάριστα οικόπεδα

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2024, 10:54
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στις δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ
|Youtube/ ΣΚΑΪ

Μαρινάκης: 8 στα 10 «κόκκινα» ή «κίτρνα» σπίτια στην Πεντέλη είχαν ακαθάριστα οικόπεδα

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2024, 10:54

Το φετινό καλοκαίρι έχουν ξεσπάσει συνολικά 4.000 πυρκαγιές, με όλες -εκτός από μία (αυτή της 11ης Αυγούστου στη βορειοανατολική Αττική)- να αναχαιτίζονται μέσα σε λίγα λεπτά, λίγες ώρες το πολύ, θέλησε να τονίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ την Τετάρτη, μία ημέρα μετά την αυτοψία Μητσοτάκη στα καμένα της Πεντέλης και την ευρεία σύσκεψη για το σχέδιο αποκατάστασης της περιοχής και αρωγής των πυρόπληκτων.

Σε μια φωτιά όπως αυτή της βορειοανατολικής Αττικής  που επεκτάθηκε και προκάλεσε μεγάλες ζημιές, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι εύλογα, αναγνώρισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αλλά αυτό που λένε κάποιοι ότι το κράτος δεν υπήρχε, δεν ισχύει, επανέλαβε.

«Τα εναέρια μέσα ενήργησαν μέσα σε 5 λεπτά, και το πρώτο επίγειο μέσο έφτασε στα πρώτα 7 λεπτά,  η πυρκαγιά όμως δεν αναχαιτίστηκε, ξέφυγε», συνέχισε, χαρακτηρίζοντας πάντως δίκαιη την κριτική  ότι δεν εστιάζουμε στην πρόληψη, ενώ έχουμε 17.000 νέους πυροσβέστες στην πρώτη γραμμή. Για πρώτη φορά επίσης, σημείωσε, λειτούργησαν τα drones φέτος στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. «Σίγουρα η μία πυρκαγιά που ξέφυγε, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, αλλά η επιτυχής αναχαίτιση όλων των υπόλοιπων οφείλεται και στην πρόληψη», υποστήριξε. Σε κάθε περίπτωση, «δεν θα κάνω τον πραγματογνώμονα, τον ειδικό, ούτε θα κάνω επίθεση στους ανθρώπους του πεδίου, που υπερέβησαν εαυτόν».

Στο σημείο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε να αναδείξει ένα ακόμη στοιχείο (στο οποίο αναφέρθηκε στη δική του ανάρτηση και ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης): το γεγονός ότι οκτώ στα δέκα σπίτια που έχουν σήμανση κίτρινη ή κόκκινη (μετά το καταστροφικο πέρασμα της πύρινης λαίλαπας) είχαν ακαθάριστα οικόπεδα».

Στη διαπίστωση αυτή στάθηκε και ο υπουργός Υγείας: «Οκτώ στα δέκα σπίτια που έπαθαν ζημιές δεν είχαν κάνει δήλωση καθαρισμού του περιβάλλοντος χώρου και τα δύο από τα 10 που είχαν κάνει, έχουν πάθει μικρές ζημιές. Κοινώς όποιος είχε καθαρίσει την αυλή του και τον γύρω χώρο του δεν κινδύνευσε. Το λέω διότι όταν εφαρμόστηκε το μέτρο αυτό ακούσαμε τα εξ αμάξης, αλλά δούλεψε και πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί στην εφαρμογή του», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Το παράδειγμα της Διώνης

Την απόδοση του μέτρου για τον καθαρισμό των οικοπέδων ανέδειξε κατά την παρουσίασή του στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό την Τρίτη, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Οπως επεσήμανε, τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την ανάλυση των δεδομένων για το αστικό και περιαστικό κομμάτι της πυρκαγιάς, είναι ότι στις περιοχές που έγιναν πολυάριθμες και χωρικά πυκνές δηλώσεις καθαρισμού, η φωτιά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προχώρησε στο εσωτερικό τους, ενώ εκεί που δεν έγιναν δηλώσεις η φωτιά εξαπλώθηκε πιο μαζικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο οικισμός της «Διώνης» στον δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή έγιναν μαζικοί καθαρισμοί οικοπέδων, δηλαδή είχαν γίνει 300 δηλώσεις καθαρισμού και ενώ η πυρκαγιά διέσχισε μέρος του οικισμού, δεν υπήρξαν σημαντικές ζημιές σε κατοικίες.

Η πλατφόρμα για τις δηλώσεις των Ακαθάριστων Οικοπέδων, η οποία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και Εσωτερικών, αξιοποιώντας χρήσιμα δεδομένα από το Κτηματολόγιο, λειτούργησε και ως ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη συλλογή δεδομένων για το αστικό και περιαστικό κομμάτι της πυρκαγιάς.

Η ανάλυση των πολύτιμων δεδομένων συμβάλλει στη χάραξη αποτελεσματικότερων πολιτικών πολιτικής προστασίας για άλση, ρέματα, αστικές και περιαστικές περιοχές, όπως επισημαίνει το υπουργείο.

Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε ανάλυση των δεδομένων και αντιπαραβολή με τις 83.000 δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων στις πυρόπληκτες περιοχές των Δήμων Βριλησσίων, Διονύσου, Μαραθώνα, Μεγαρέων, Παλλήνης, Πεντέλης, Ραφήνας – Πικερμίου, Χαλανδρίου και Ωρωπού.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που συντονίζει τα κλιμάκια που πραγματοποιούν ελέγχους και αυτοψίες σε κτιριακές υποδομές στις πυρόπληκτες περιοχές, πραγματοποιήθηκε ανάλυση και σύγκριση των δορυφορικών δεδομένων με αυτά από τις αυτοψίες και τις δηλώσεις καθαρισμών οικοπέδων.

Ειδικότερα, σε περιοχές που δεν είχαν γίνει δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις που καταγράφηκαν στις αυτοψίες καμένες κατοικίες ακατάλληλες και προσωρινά ακατάλληλες προς χρήση. Συγκεκριμένα από τις 146 κατοικίες που χαρακτηρίστηκαν μέχρι σήμερα ακατάλληλες προς χρήση και κατεδαφιστέες («κόκκινες») και προσωρινά ακατάλληλες προς χρήση («κίτρινες»), το 80% δεν είχε δήλωση καθαρισμού των οικοπέδων τους, ενώ στο 20% των περιπτώσεων που αυτό είχε συμβεί, οι ζημιές ήταν ως επί το πλείστον πιο περιορισμένες.

Στόχος του συστήματος καταγραφής των καθαρισμένων οικοπέδων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, είναι να ενισχυθεί περαιτέρω, να συνδεθεί σταδιακά με τα συστήματα διαχείρισης δορυφορικών δεδομένων και να συμβάλλει σημαντικά στην προετοιμασία πανελλαδικά των ιδιοκτησιών για την αντιπυρική περίοδο, τον έλεγχο των καθαρισμών και την απομάκρυνσης της φυτικής ύλης από τα οικόπεδα, τονίζει το υπουργείο.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια και την εξέλιξη της πυρκαγιάς ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός προγραμματισμού δορυφορικών λήψεων (tasking) από το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ) με καθημερινές λήψεις δεδομένων από διαφορετικά δορυφορικά συστήματα, ενώ στις 13 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η συλλογή πολύ υψηλής ανάλυσης πολυφασματικών δεδομένων για την χαρτογράφηση και αποτίμηση των ζημιών σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Στις δηλώσεις του στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Παύλος Μαρινάκης διέψευσε εκ νέου τους ισχυρισμούς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ότι έχει απορροφηθεί μόλις το 1% των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την Πολιτική Προστασία.

«Το 55% των χρημάτων που προορίζονται για την Πολιτική Προστασία έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί, έχουν δοθεί συνολικά πάνω από 1 δισεκατομμύριο από το υπουργείο σε προγράμματα εκσυγχρονισμού. Αυτό το 1% είναι ανακριβές και αποτελεί ευκαιρία στείρας αντιπολίτευσης από τον κ. Κασσελάκη, ο οποίος πιστεύει ότι θα βγάλει κάτι στα social media και ο κόσμος θα τον πιστέψει», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος τέλος στην ευρεία σύσκεψης της Τρίτης υπό τον Πρωθυπουργό, ο κ. Μαρινάκης είπε πως  παρουσιάστηκε ένα συνολικό σχέδιο που έχει ήδη δρομολογηθεί με την πρώτη αρωγή να φτάνει έως τα 10.000 ευρώ για τη στεγαστική συνδρομή των πυρόπληκτων, ενώ ταυτόχρονα η επιδότηση ενοικίου και η αποζημίωση για οικοσυσκευές θα έχουν ανώτατο όριο τα 500 και τα 6.000 ευρώ, αντίστοιχα. Ηδη, συμπλήρωσε, έχουν προχωρήσει και οι διαδικασίες για την αναδάσωση περισσότερων από 53.000 στρεμμάτων.

ΣΥΡΙΖΑ: Για την κυβέρνηση φταίνε οι πολίτες

«Τόσα μέσα, τόσα χρήματα, τέτοιος σχεδιασμός και 4.000 πυρκαγιές, από τις οποίες μία βρήκε να ξεφύγει και -κοίτα να δεις- ήταν αυτή που έκαψε τη μισή Αττική, φτάνοντας μέχρι το Χαλάνδρι», σχολίασε σκωπτικά για τις δηλώσεις Μαρινάκη ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, έδωσε την εξήγηση: 8 στα 10 οικόπεδα ήταν ακαθάριστα. Κι έτσι, για άλλη μια χρονιά από τις πέντε που κυβερνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πολίτες είναι που φταίνε και όχι η κυβέρνησή του. Ας μας πουν, όμως, και πόσες διμοιρίες ΜΑΤ και αστυνομικοί συνόδεψαν χθες τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα καμένα», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...