344
Η Σάνα Μαρίν και ο Μάριο Ντράγκι συναντήθηκαν την Τετάρτη στη Ρώμη | EPA/ROBERTO MONALDO/LA PRESSE / POOL

Μαρίν: Το ΝΑΤΟ δεν θέλει πυρηνικά ούτε βάσεις στη Φινλανδία

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2022, 13:25
Η Σάνα Μαρίν και ο Μάριο Ντράγκι συναντήθηκαν την Τετάρτη στη Ρώμη
|EPA/ROBERTO MONALDO/LA PRESSE / POOL

Μαρίν: Το ΝΑΤΟ δεν θέλει πυρηνικά ούτε βάσεις στη Φινλανδία

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2022, 13:25

Το ΝΑΤΟ δεν έχει εκδηλώσει κάποιο ενδιαφέρον για να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα ή μόνιμες βάσεις στην Φινλανδία, είπε σε συνέντευξή της, σε ιταλική εφημερίδα, η φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.

«Δεν υπάρχει καν ενδιαφέρον (στους κόλπους του ΝΑΤΟ) να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα ή βάσεις στην Φινλανδία], είπε η Μαρίν στην Corriere della Sera, σύμφωνα με το γραφείο της.

Στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής της στη Ρώμη, όπου συναντήθηκε με τον ιταλό ομόλογό της, Μάριο Ντράγκι, η Μαρίν εκτίμησε ότι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, μπορούν να διευθετηθούν με τον διάλογο.

«Θεωρώ ότι σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό να παραμείνουμε ψύχραιμοι, να έχουμε συνομιλίες με την Τουρκία και με όλες τις άλλες χώρες μέλη, να απαντάμε σε τυχόν ερωτήματα και να λύνουμε τυχόν παρεξηγήσεις», είπε η Μαρίν στην Corriere della Sera.

Οπως είπε επίσης η Μαρίν, το θέμα της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από το ΝΑΤΟ ή της εγκατάστασης βάσεων στην Φινλανδία δεν εντάσσεται στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις του Ελσίνκι με τη δυτική στρατιωτική συμμαχία.

«Ούτε νομίζω ότι υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή στο άνοιγμα ΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Φινλανδία», πρόσθεσε.

Το ίδιο είχε πει και η Μαγκνταλένα Αντερσον, πρωθυπουργός της Σουηδίας, η οποία επίσης αιτήθηκε την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, εξέφρασε την αντίθεσή της στα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας, κατηγορώντας τους δύο γείτονες ότι υποθάλπουν Κούρδους που συνδέονται με οργανώσεις τις οποίες η Αγκυρα θεωρεί «τρομοκρατικές».

Η Αγκυρα επικαλέστηκε ακόμη τα εμπάργκο εξαγωγών όπλων από τις δύο χώρες προς την Τουρκία μετά την διαταγή του Ερντογάν στον στρατό του, το 2019, να επιτεθεί σε Κούρδους που συνδέονται με το PKK στη Συρία.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο και η σουηδή πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθούν την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον με τον Τζο Μπάιντεν.

Η Ιταλία υποστηρίζει ένθερμα τα αιτήματα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας και προτίθεται να επισπεύσει τις όποιες εσωτερικές διαδικασίες για να ενταχθούν στη Συμμαχία το συντομότερο δυνατόν οι δύο χώρες, όπως είπε ο Ντράγκι έπειτα από τη συνάντησή του με την Μαρίν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News