687
Από τον τελευταίο αποχαιρετισμό στον Μίκη Θεδωράκη, στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων | INTIMEnews

Στην αγκαλιά της κρητικής γης ο Μίκης Θεοδωράκης

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2021, 14:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/09/2021 15.35
Από τον τελευταίο αποχαιρετισμό στον Μίκη Θεδωράκη, στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων
|INTIMEnews

Στην αγκαλιά της κρητικής γης ο Μίκης Θεοδωράκης

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2021, 14:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/09/2021 15.35

Στην κρητική γη αναπαύεται ο Μίκης Θεοδωράκης, ο τελευταίος μεγάλος Ελληνας του 20ού αιώνα, με πλήθος κόσμου να τον συνοδεύει το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι την τελευταία κατοικία του, στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων, δίπλα στον πατέρα του και τα δύο αδέλφια του.

Χιλιάδες ήταν αυτοί που θέλησαν να αποχαιρετήσουν τον μεγάλο δημιουργό. Η αυτοκινητοπομπή που ξεκίνησε από τη Μητρόπολη Χανίων, έφθασε λίγο μετά το μεσημέρι στον Γαλατά, όπου έπειτα από σύντομη στάση στο πατρικό σπίτι του μουσικοσυνθέτη, κατέληξε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου. Ο κόσμος που ήταν έξω από την εκκλησία ή στα μπαλκόνια των γύρω σπιτιών τραγουδούσε το «Σώπα όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες».

Στον ιερό ναό όπου εψάλη η εξόδιος ακολουθία βρίσκονταν τα παιδιά του Μίκη Θεδωράκη, Γιώργος και Μαργαρίτα, τα εγγόνια του και άλλα μέλη της οικογένειας, ενώ το «παρών» έδωσαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο γενικός γραμματέας ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και άλλοι εκπρόσωποι από τους χώρους της πολιτικής και του πολιτισμού.

Ακολούθησε η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη στο κοιμητήριο του χωριού, όπως εκείνος επιθυμούσε, για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τα αδέλφια του, με πλήθος κόσμου να μετέχει στην πομπή από την εκκλησία μέχρι την τελευταία κατοικία του.

«Κλαίνε τα δέντρα, κλαίνε τα σήμαντρα κι οι φίλοι σου κλαίνε»

Στη εξόδιο ακολουθία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, αντί επικηδείου άρχισε να τραγουδά τους στίχους του τραγουδιού του «Το Παλικάρι».

Κλαίνε τα δέντρα, κλαίνε

τα σήμαντρα κι οι φίλοι σου κλαίνε.

Παλικάρι στη δουλειά

στο σπίτι παλικάρι

μίλαγες κι η γειτονιά μας

γέμιζε πουλιά.

Άπλωνες το χέρι σου

κι έκοβες το φεγγάρι

ως σ’ έκοψε σα λούλουδο

ο Χάρος μια νυχτιά.

Κλαίνε οι τράτες, κλαίνε

τα κύματα κι οι φίλοι σου κλαίνε.

Παλικάρι στα κουπιά

στο γλέντι παλικάρι

οι κοπελιές κεντούσανε

για σένανε κρυφά

κεντούσανε τα όνειρα,

τον ήλιο, το φεγγάρι

κεντούσαν την αγάπη τους,

της βάζανε πανιά.

Κλαίνε οι ναύτες, κλαίνε

τα σύννεφα κι οι φίλοι σου κλαίνε.

Παλικάρι, η μάνα σου τυλίχτηκε στα μαύρα

τους φίλους σου τους τύλιξε φουρτούνα, συννεφιά

το λιμανάκι ερήμωσε κι η θάλασσα ερημώθη

κι ο ήλιος εκαρφώθηκε και δε σαλεύει πια.

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη ενώ τραγουδά του στίχους του πατέρα της από το «Το Παλικάρι» στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου/ Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

«Θα είσαι πάντα ζωντανός στις καρδιές όλων των ανθρώπων μα περισσότερο στη δική μου καρδιά», ήταν η φράση με την οποία η Μαργαρίτα Θεοδωράκη ολοκλήρωσε το δικό της αντίο στον πατέρα της.

Μητσοτάκης: Αποχαιρετούμε τον τελευταίο μεγάλο Ελληνα του 20ού αιώνα

Στη δήλωσή του μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία για τον Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητοστάκης ανέφερε:

Η Κρήτη υποδέχεται σήμερα στο τελευταίο του ταξίδι τον μεγάλο οικουμενικό Ελληνα της Ρωμιοσύνης. Ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε μια ζωή γεμάτη πάθος και ένταση. Μετέτρεψε τη μουσική από ατομική εμπειρία σε πρόταγμα για συλλογική δράση. Υπηρέτησε με συνέπεια και πάθος τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, αλλά προπάντων της ενότητας των Ελλήνων. Αποχαιρετούμε σήμερα, όπως του αξίζει, τον τελευταίο μεγάλο Έλληνα του 20ού αιώνα. Τα τραγούδια του θα τα σιγοψιθυρίζουμε και θα τα τραγουδάμε εμείς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, σε ανάμνηση αυτού του μεγάλου, του σπουδαίου, του μοναδικού Έλληνα της Ρωμιοσύνης.

«Σε αγαπάμε φίλε μας»

Νωρίτερα, ανάμεσα στον κόσμο που έσπευσε να αποχαιρετήσει τον Μίκη όλων των Ελλήνων στη Μητρόπολη Χανίων, ξεχώρισε ένα μικρό κοριτσάκι που εισήλθε στον ιερό ναό κρατώντας στο χέρι της ένα λουλούδι.

«Σε αγαπάμε φίλε μας», έγραψε η μικρή στο βιβλίο συλλυπητηρίων, ζωγραφίζοντας από κάτω δύο μεγάλες καρδιές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...