764
Γερμανοί ειδικοί ερευνούν τον τόπο της επίθεσης στο Μανχάιμ | REUTERS/Timm Reichert

Μανχάιμ: Ενταλμα σύλληψης για τον Αφγανό που μαχαίρωσε έξι άτομα

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2024, 13:01
Γερμανοί ειδικοί ερευνούν τον τόπο της επίθεσης στο Μανχάιμ
|REUTERS/Timm Reichert

Μανχάιμ: Ενταλμα σύλληψης για τον Αφγανό που μαχαίρωσε έξι άτομα

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2024, 13:01

Η Εισαγγελία της Καρλσρούης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Αφγανό Σουλαϊμάν Α., ο οποίος επιτέθηκε την Παρασκευή και τραυμάτισε με μαχαίρι έξι άτομα σε κεντρική αγορά του Μανχάιμ – συμπεριλαμβανομένου του ακροδεξιού πολιτικού και επικριτή του Ισλάμ, Μίχαελ Στούρτσενμπέργκερ.

Σε «εξαιρετικά κρίσιμη» κατάσταση εξακολουθεί να βρίσκεται ο αστυνομικός, ο οποίος, στην προσπάθειά του να ακινητοποιήσει τον δράστη, δέχθηκε χτυπήματα με μαχαίρι στην πλάτη και στον λαιμό.

Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν ασαφή, ενώ κύκλοι ισλαμιστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πανηγυρίζουν το χτύπημα «στην καρδιά» της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD, ο Στουρτσενμπέργκερ, αρχικός στόχος του δράστη, υπεβλήθη σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση και αναρρώνει κανονικά, ενώ ο αστυνομικός που προσπάθησε να τον προστατεύσει, έχει τεθεί σε τεχνητό κώμα και οι γιατροί περιγράφουν την κατάστασή του ως «εξαιρετικά κρίσιμη».

Οι υπόλοιποι τραυματίες είναι άνδρες 25 έως 29 ετών, ανάμεσά τους τρεις Γερμανοί, ένας Γερμανοκαζάκος και ένας Ιρακινός.

Οι αστυνομικές αρχές δυσκολεύθηκαν να ταυτοποιήσουν τον δράστη, καθώς δεν έφερε ταυτότητα και η έρευνα σχετικά με τα κίνητρά του παραμένει σε αρχικό στάδιο, με τον 25χρονο Αφγανό να μην είναι ακόμη σε θέση να δώσει κατάθεση.

Ο αφγανός δράστης κρατά το μαχαίρι και επιτίθεται σε όσους βρίσκονται στο σημείο – Buergerbewegung Pax Europa/Handout via REUTERS

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης, ένας άλλος αστυνομικός που τον πυροβόλησε προσπαθώντας να τον ακινητοποιήσει, τραυματίστηκε και έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ισλαμιστής «Ιμάμ Μετα» ανέβασε βίντεο στο TikTok πανηγυρίζοντας για την επίθεση: «Παιδιά, επιτέλους, καλά νέα. Αυτός ο Στουρτσενμπέργκερ μαχαιρώθηκε. Ινσαλάχ (Αν θέλει ο Θεός), ο νεαρός που τον μαχαίρωσε θα πάρει το υψηλότερο επίπεδο στον παράδεισο. Ορκίζομαι στον Αλλάχ, θα σου στείλω χρήματα, φίλε μου. Θα σου στείλω χρήματα, φαγητό, τα πάντα», λέει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του και κάνει μια κίνηση που μοιάζει με μαχαιριά.

«Μπαμ, μπαμ, μπαμ», φωνάζει σε έξαλλη κατάσταση και κατόπιν καταφέρεται εναντίον και των κοσμικών Τούρκων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, ο συγκεκριμένος χρήστης του TikTok είναι γνωστός στις αρχές, καθώς κηρύττει συχνά το μίσος εναντίον όσων δεν είναι μουσουλμάνοι, απειλεί να σκοτώσει γνωστούς πρώην μουσουλμάνους, επιτίθεται στο κράτος του Ισραήλ και προσβάλλει κεμαλιστές Τούρκους.

«Η εξύμνηση της δολοφονικής επίθεσης είναι αηδιαστική και απάνθρωπη. Όποιος το κάνει αυτό, θα πρέπει να διώκεται στον μέγιστο βαθμό του ποινικού δικαίου», δήλωσε η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ και διαβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες αρχές διεξάγουν ήδη την σχετική έρευνα.

Ο αντιπρόεδρος της Μπούντεσταγκ, Βόλφγκανγκ Κουμπίκι (FDP), σημείωσε ότι «δυστυχώς κάτι τέτοια δεν αποτελούν πλέον έκπληξη» και έκανε λόγο για «παράλληλες κοινωνίες και εισροή ισλαμιστών εδώ και δεκαετίες».

«Οποιαδήποτε πρόταση για την πολιτική αντιμετώπιση του προβλήματος καταλήγει αμέσως στα σκουπίδια και συχνά χαρακτηρίζεται ως Δεξιά και, ως εκ τούτου, άξια καταδίκης, στο σκεπτικό πολλών δημοσιογράφων. Όλοι οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να παρακολουθήσουν αυτά τα βίντεο του μίσους. Αποτελούν εδώ και καιρό μέρος της πραγματικότητάς μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Όποιος πανηγυρίζει δημόσια για μια τέτοια κτηνώδη πράξη, πρέπει να νιώσει αμέσως τις σοβαρές συνέπειες. Αυτή η συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και πρέπει να οδηγήσει σε ταχεία ποινική διαδικασία», σχολίασε και ο αρμόδιος των Πρασίνων για θέματα εσωτερικής πολιτικής, Κόνσταντιν φον Νοτς.

Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ ζήτησε αυστηρότερη πολιτική απέναντι στους ισλαμιστές, μεταξύ άλλων ακύρωση κοινωνικών παροχών, ανάκληση άδειας παραμονής και προληπτική κράτηση ή απέλαση. «Στη Γερμανία έχουμε κράτος Δικαίου και όχι κράτος του Θεού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντόμπριντ.

Η BILD μεταδίδει πάντως ότι έχουν ήδη αναλάβει δράση η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος. Εκπρόσωπος της πρώτης στην Βάδη-Βυρτεμβέργη, διαβεβαίωσε ότι έχουν επισημανθεί κάποιοι που εξυμνούν στο Διαδίκτυο την επίθεση και πρόσθεσε ότι όταν υπάρχουν αξιόποινες πράξεις, ακολουθούνται οι προβλεπόμενες ποινικές διαδικασίες.

Νέα επίθεση εναντίον βουλευτή

Παράλληλα, επίθεση από υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο δέχθηκε νωρίτερα ο ομοσπονδιακός βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Ρόντεριχ Κιζεβέτερ, κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στο Ααλεν της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Περιγράφοντας το περιστατικό, ο Κιζεβέτερ δήλωσε ότι εξυβρίστηκε και προπηλακίστηκε από άγνωστό του άνδρα, ενώ βρισκόταν στο περίπτερο του κόμματός του.

Ο άνδρας τον κατηγορούσε ως «πολεμοκάπηλο» για την στάση του εναντίον της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας και ο βουλευτής επιχείρησε να τον βιντεοσκοπήσει.

Εκείνος τότε του επιτέθηκε, τον έσπρωξε δυνατά, με αποτέλεσμα ο βουλευτής να χάσει την ισορροπία του και να βρεθεί στο έδαφος, με μώλωπες και εκδορές, καθώς χτύπησε πάνω σε γλάστρες με φυτά μπροστά από το Café Luther.

Όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, ο δράστης της επίθεσης είναι ο 55χρονος Πέτερ Μπάουρ, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Ααλεν, με τον συνδυασμό «Οι βηματοδότες», ο οποίος υποστηρίζει μεταξύ άλλων απόψεις κατά των μέτρων για την πανδημία και του εμβολιασμού και υπέρ της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...