Το τελευταίο ματς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το 2024 επεφύλασσε στους οπαδούς της ακόμη μία δυσάρεστη έκπληξη. Η Νιούκαστλ έφυγε νικήτρια από το «Ολντ Τράφορντ» για πρώτη φορά μετά το 1972. Το τελικό σκορ (2-0) ήταν μάλλον κολακευτικό για τους «Κόκκινους Διαβόλους», οι οποίοι στα 20 πρώτα λεπτά του αγώνα δέχθηκαν δύο γκολ, και στα πρώτα 45’ είδαν τους αντιπάλους τους να ολοκληρώνουν 10 τελικές προσπάθειες. Ενώ εκείνοι δεν κατέγραψαν ούτε μια στον στόχο -την εστία του Μάρτιν Ντουμπράβκα- σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.
Ιδίως στο πρώτο μισό του παιχνιδιού οι θεατές έγιναν μάρτυρες της πιο απογοητευτικής Γιουνάιτεντ εδώ και 11 χρόνια, από τότε που ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον βγήκε στη σύνταξη. Θέλοντας να περιγελάσει τους αντιπάλους της, η Νιούκαστλ (Γιουνάιτεντ) πόσταρε στο Ιντερνετ μια ομαδική φωτογραφία των ποδοσφαιριστών της (σε αυτή εικονίζεται και ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος), γράφοντας: «Τελικά, ποια είναι η ομάδα που αποκαλούμε Γιουνάιτεντ;».
Τα προηγούμενα χρόνια τη βρήκαν ένα σωρό «συμφορές». Τερμάτισε τελευταία σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ και όγδοη στην Πρέμιερ Λιγκ (κατακτώντας, όμως, το Κύπελλο Αγγλίας), και έχασε έναν τελικό του Γιουρόπα Λιγκ στα πέναλτι. Σήμερα, όλες αυτές οι αποτυχίες μοιάζουν ασήμαντες, ανάξιες λόγου. Τις έσβησαν οι καινούργιες, οι μεγαλύτερες.
Η Γιουνάιτεντ ηττήθηκε σε τρεις διαδοχικούς αγώνες στο γήπεδό της, σε όλες τις διοργανώσεις, για πρώτη φορά εδώ και 60 χρόνια. Μέσα σε ένα μήνα, τον Δεκέμβριο, έχασε 6 ματς – είχε να της συμβεί από τον Σεπτέμβριο του 1930. Στο ίδιο χρονικό διάστημα δέχτηκε 18 γκολ, τα περισσότερα μετά τον Μάρτιο του 1964. Και από τη μέρα που κάθισε στον πάγκο της ο Ρούμπεν Αμορίμ (24 Νοεμβρίου) μόνο η Σαουθάμπτον, από τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, υπέστη περισσότερες ήττες σε όλες τις διοργανώσεις.
Ο 39χρονος πορτογάλος προπονητής έχει χάσει 6 από τα 11 πρώτα παιχνίδια της «αγγλικής» του καριέρας – είναι αρνητικό ρεκόρ στον συγκεκριμένο σύλλογο. «Είναι λίγο ντροπιαστικό, να είσαι προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να χάνεις τόσα πολλά παιχνίδια», παραδέχτηκε μετά τον χθεσινό (30/12) αγώνα. Οταν ρωτήθηκε από το BBC Sport αν η ομάδα του δίνει μάχη για να αποφύγει τον υποβιβασμό, η απάντησή του δεν άρεσε καθόλου στους οπαδούς: «Ναι, είναι ξεκάθαρο και χρειάζεται να παλέψουμε. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή, από τις δυσκολότερες στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, και θα πρέπει να την προσεγγίσουμε με ειλικρίνεια. Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί να ακούει δικαιολογίες σε αυτόν τον σύλλογο».
Εχει περάσει μισός αιώνας από τότε που η Γιουνάιτεντ έπεσε στη Β’ Κατηγορία για τελευταία φορά – ήταν το 1974. Κανείς δεν φανταζόταν ότι αυτή η ομάδα, που έκτοτε γιγαντώθηκε, θα μπορούσε να κινδυνεύσει πάλι με υποβιβασμό, όμως οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Θα υποδεχθεί το 2025 από τη 14η θέση της βαθμολογικής κατάταξης, τη χαμηλότερη στην οποία έχει βρεθεί τέτοια εποχή μετά το 1989 (εκείνη τη σεζόν τερμάτισε 13η). Και απέχει μόλις επτά πόντους από την «κόκκινη γραμμή».
Στα 7 τελευταία της παιχνίδια στο πρωτάθλημα έχει συγκεντρώσει 7 βαθμούς. Αν συνεχίσει έτσι, θα περάσει στιγμές μεγάλης αγωνίας – είναι απλά μαθηματικά. Το 2021 η Λιντς σώθηκε «στο τσακ» με 39 βαθμούς. Το 2022 η Εβερτον σταμάτησε στο χείλος του γκρεμού με 38.
Το ρολόι της Γιουνάιτεντ δείχνει την πιο σκοτεινή ώρα της σύγχρονης ιστορίας της. Ο Αμορίμ, τον οποίο το «Ολντ Τράφορντ» υποδέχθηκε σαν Μεσσία, υποσχέθηκε στους οπαδούς ότι αυτές οι μαύρες μέρες δεν θα κρατήσουν για πάντα. Αλλά, μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα είναι χειρότερα από εκείνα του Ερικ τεν Χαγκ. Δεν υπάρχουν, καν, δείγματα ότι η ομάδα βελτιώνεται, όπως και ο ίδιος ομολόγησε.
Τι κάνει λάθος; Οι αναλυτές τον κατηγορούν πως επιμένει σε ένα στιλ παιχνιδιού που οι παίκτες του αδυνατούν να εφαρμόσουν. Δεν τους διάλεξε ο ίδιος, οπότε τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά δεν ταιριάζουν με τις ιδέες του – είναι φυσιολογικό. Γιατί, λοιπόν, δεν αλλάζει το σύστημα; Η απάντησή του είναι, γράφει το Athletic, ότι αυτή η τακτική που θέλει να «πουλήσει», είναι η μόνη που μπορεί να διδάξει. Επίσης, ότι αν άλλαζε τρόπο παιχνιδιού ξανά και ξανά, τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα.
Θα μπορούσε να βρει τους ποδοσφαιριστές που χρειάζεται, στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο που αρχίζει την Πρωτοχρονιά. Αλλά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία έκλεισε την προηγούμενη οικονομική χρήση με ζημίες ύψους 136 εκατομμυρίων ευρώ, δεν σκοπεύει να ξοδέψει πολλά για νέους παίκτες – του το είχαν ξεκαθαρίσει προτού υπογράψει. Ψάχνει να εξοικονομήσει κάποια χρήματα από τις πωλήσεις, αλλά αρκετοί από εκείνους που κάποτε αγόρασε πανάκριβα, έχουν απαξιωθεί.
Το κλίμα είναι βαρύ. Και την Κυριακή την περιμένει η Λίβερπουλ στο «Ανφιλντ»…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News