648
Η επιλογή της Μαντόνα για το αρχαιολογικό θέατρο της Πομπηίας διχάζει | Shuterstock / Creative Protagon

Μαντόνα: Διοργανώνει πάρτι στην Πομπηία και διχάζει

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2024, 18:40
Η επιλογή της Μαντόνα για το αρχαιολογικό θέατρο της Πομπηίας διχάζει
|Shuterstock / Creative Protagon

Μαντόνα: Διοργανώνει πάρτι στην Πομπηία και διχάζει

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2024, 18:40

Για τους ιστορικούς και τους αρχαιολόγους, υπάρχουν ελάχιστες τοποθεσίες πιο σημαντικές από την Πομπηία, τη ρωμαϊκή πόλη που πνίγηκε στην ηφαιστειακή τέφρα και ελαφρόπετρα μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Αλλά οι φήμες ότι η Μαντόνα θα διοργανώσει ένα δείπνο γενεθλίων μέσα στα ερείπια της τοποθεσίας την ερχόμενη Παρασκευή προκαλούν έντονες αντιδράσεις και πυροδοτούν τη συζήτηση σχετικά με μια ανερχόμενη τάση ενοικίασης της ιταλικής κληρονομιάς για ιδιωτικές εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, η «βασίλισσα της ποπ» φέρεται να έχει κλείσει το Μεγάλο Θέατρο –το αμφιθέατρο 2.200 ετών στην Πομπηία που φιλοξενεί πλέον θεατρικές και μουσικές παραστάσεις– για τα 66α γενέθλιά της. Μια αμερικανική εταιρεία εκδηλώσεων πιστεύεται ότι έκανε κράτηση του χώρου, έναντι ποσού 30.000 ευρώ.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι 500 καλεσμένοι της σταρ αναμένεται να παρευρεθούν στο πάρτι, μεταξύ των οποίων πιθανώς η τραγουδίστρια Κέιτι Πέρι και ο ηθοποιός Ορλάντο Μπλουμ, οι οποίοι αυτή την εποχή βρίσκονται σε γιοτ στα ανοιχτά της ακτής του Αμάλφι.

Η Μαντόνα έχει διοργανώσει στο παρελθόν πάρτι γενεθλίων στην πόλη Νότο της Σικελίας και στο Μπόργκο Εγκνάζια, το θέρετρο της Απουλίας που φιλοξένησε τους ηγέτες της G7 τον περασμένο Ιούνιο. Πριν από την εκδήλωση, η τραγουδίστρια αναμένεται να κάνει στάσεις στη Νάπολη και το Κάπρι κατά τη διάρκεια μιας κρουαζιέρας με ιδιωτικό γιοτ, συνοδευόμενη από τον γιο της Ρόκο, ο οποίος μόλις γιόρτασε τα 24α γενέθλιά του.

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica ανέφερε ότι ο Καρμίνε Λο Σάπιο, δήμαρχος της Πομπηίας, είπε ότι έχει ενημερωθεί για την εκδήλωση, δηλώνοντας: «Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε την τραγουδίστρια». Ωστόσο, ειδικοί σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας επικρίνουν τη χρήση της διάσημης τοποθεσίας για τέτοιους σκοπούς, και σε τόσο χαμηλή τιμή.

Ο Μικέλε Καμπίσι, γενικός γραμματέας του συνεταιρισμού πολιτιστικής κληρονομιάς Italia Nostra, αναρωτήθηκε: «Γιατί η Μαντόνα χρειάζεται να πάει στην Πομπηία; Δεν υπάρχει πιο όμορφη παραλία που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει;» Παράλληλα, εμφανίστηκε επικριτικός για την τιμή: «30.000 ευρώ είναι ένα παράλογο ποσό – είναι σαν να προσφέρεις την Πομπηία τσάμπα».

Η Ροζάνα Καριέρι, πρόεδρος της πολιτιστικής ομάδας πίεσης, Mi Riconosci, λέει ότι το θέατρο έχει νοικιαστεί και στο παρελθόν για εκδηλώσεις όπως επιδείξεις μόδας. Ωστόσο, προειδοποιεί ενάντια στη χρήση τοποθεσιών πολιτιστικής κληρονομιάς ως «γραφικά σκηνικά» για «αποκλειστικές» εκδηλώσεις.

Η σταρ αναμένεται να καταφθάσει μέσω του λιμανιού Marina di Stabia, κοντά στην πόλη Καστελαμάρε της Νάπολης, πριν μεταφερθεί οδικώς σε 15 λεπτά στην Πομπηία, όπου θα ντυθεί με ένα φόρεμα ειδικά σχεδιασμένο για την περίσταση από τον ιταλό σχεδιαστή μόδας, Φραντσέσκο Σκοναμίλιο. Το ιταλικό φαν κλαμπ της Μαντόνα ανακοίνωσε στο Facebook ότι «προετοιμάζεται» για την άφιξή της.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι οι αστυνομικοί θα επιβλέπουν την ασφάλεια έξω από το θέατρο, προσθέτοντας ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο χώρος θα είναι κλειστός για τους επισκέπτες εκείνη την ημέρα.  Η σταρ έχει επιδείξει ενδιαφέρον και στο παρελθόν για ιστορικές τοποθεσίες, επισκεπτόμενη την αρχαία πόλη Πέτρα στην Ιορδανία, σε ένα ταξίδι που διοργάνωσε η βασίλισσα Ράνια το 2009.

Ωστόσο, οι Ιταλοί εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με το εάν η δημόσια κληρονομιά της χώρας τους πρέπει να προσφέρεται προς ενοικίαση. Το ερώτημα έχει γίνει πρωτοσέλιδο στο παρελθόν, όταν η βιβλιοθήκη Μπρεντέζε, μέρος του μουσείου Μπρέρα του Μιλάνου, ενοικιάστηκε στη διάσημη αισθητικό Κριστίνα Φογκάτσι για ένα ιδιωτικό δείπνο τον περασμένο Ιούνιο, έναντι 80.000 ευρώ.

Περίπου 65 χιλιόμετρα νότια της Πομπηίας, το αρχαιολογικό πάρκο Παέστρουμ ανακοίνωσε τον περασμένο Μάιο ότι θα αρχίσει να χρεώνει τα ζευγάρια 7.000 ευρώ για να τραβήξουν τις φωτογραφίες του γάμου τους στον πανύψηλο Δεύτερο Ναό της Ηρας – που περιγράφεται από τον συγγραφέα Ντι Εϊτζ Λόρενς ως «ο καλύτερα διατηρημένος από όλους τους ελληνικούς ναούς». Το τέλος περιλαμβάνει πρόσβαση στο κλειστό για τους επισκέπτες αρχαιολογικό πάρκο για τρεις ώρες.

Ο Καμπίσι ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι εξαργυρώνει επιθετικά τον ιταλικό πολιτισμό, και ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει δημοσιεύσει νέες οδηγίες από τον περασμένο Απρίλιο, που υποδεικνύουν πώς οι τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να υπολογίζουν το ενοίκιο με βάση το μέγεθος κάθε τοποθεσίας, και τη σημασία των μνημείων τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...