304
Ο συνταγματολόγος και πρώην υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης | Intime/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Μανιτάκης: Συνταγματικό το lockdown για τους ανεμβολίαστους και η αφαίρεση επιμέλειας

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2021, 16:39
Ο συνταγματολόγος και πρώην υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης
|Intime/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Μανιτάκης: Συνταγματικό το lockdown για τους ανεμβολίαστους και η αφαίρεση επιμέλειας

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2021, 16:39

Δεν υπάρχει κανένας νόμος που να λέει ότι οι ανεμβολίαστοι έχουν lockdown, τόνισε ο συνταγματολόγος και πρώην υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «οι ανεμβολίαστοι έχουν στερηθεί την άσκηση κάποιων ελευθεριών σε κάποιους χώρους, κάτι που είχαμε αποστερηθεί και αποστερούμασταν όλοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, άλλοτε περισσότερο, άλλοτε λιγότερο».

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη στην ΕΡΑ ο κ. Μανιτάκης πρόσθεσε ακόμη ότι «κάνουμε μια στάθμιση συγκρουόμενων αγαθών, εάν η απαγόρευση στους κλειστούς χώρους είναι επιβεβλημένη να γίνει ενόψει του κινδύνου που συνεπάγεται η είσοδός τους σε αυτόν τον χώρο».

Εξήγησε ειδικότερα ότι «έχει το δικαίωμα να πάει στο θέατρο κάποιος, αλλά αν δεν εμβολιασμένος —επειδή θέτει σε κίνδυνο, διαπιστωμένα από τις επιστημονικές επιτροπές, τη ζωή των άλλων ανθρώπων— είναι δικαιολογημένο και συνταγματικά θεμιτό το περιοριστικό μέτρο».

Για την πιθανότητα να επιβληθεί το μέτρο της επίδειξης ενός rapid test για την είσοδο στα σουπερμάρκετ, ο κ. Μανιτάκης είπε πως εάν η επιτροπή επιστημόνων δικαιολογήσει ότι επιβάλλεται η λήψη ενός τέτοιου μέτρου γιατί υπάρχει μια μεγαλύτερη εστία μόλυνσης, τότε αυτό είναι συνταγματικό.

Αναφορικά με τους μαθητές τους οποίους οι αρνητές γονείς δεν στέλνουν στο σχολείο, ο κ. Μανιτάκης τόνισε, όπως αναφέρει το ertnews.gr, πως η σχολική εκπαίδευση είναι υποχρεωτική μέχρι την τρίτη Γυμνασίου.

«Το ερώτημα είναι αν αυτή η υποχρέωση εμπεριέχεται και στην επιμέλεια που έχει ο γονιός/κηδεμόνας. Με μια τέτοια ερμηνεία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν επιτελεί το καθήκον του επιμελητή όπως αρμόζει. Δεν ξέρω αν δικαιολογείται ποινικό αδίκημα, αλλά μια αμέλεια κηδεμονίας μπορεί να θεμελιωθεί. Αυτό, αν θα έχει σαν συνέπεια τη στέρηση της επιμέλειας ή άλλες συνέπειες, το προβλέπει το οικογενειακό δίκαιο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, την αφαίρεση άσκησης γονικής μέριμνας τη θεωρώ συνταγματικά δικαιολογημένη» είπε ο κ. Μανιτάκης, όταν υπάρχουν άλλοι ανάλογοι λόγοι για την αφαίρεση της επιμέλειας και μπορεί να ενταχθεί σε έναν από αυτούς τους λόγους για τους οποίους ασκείται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...