Λένε πως «το γυαλί όταν σπάει δεν ξανακολλάει» – υπάρχουν και πολλά ελληνικά τραγούδια με αυτούς τους στίχους. Ωστόσο, για εμπορικούς -και όχι μόνο λόγους- πολλά συγκροτήματα μετά τη διάλυσή τους αποφασίζουν να επανενωθούν για ελάχιστες ή, έστω, μοναδικές εμφανίσεις.
Για παράδειγμα, οι Led Zeppelin, από τα πιο σημαντικά συγκροτήματα στη ροκ σκηνή, επανενώθηκαν το 2007 για μια μοναδική συναυλία στην O2 Arena του Λονδίνου. Επειτα από 18 χρόνια απουσίας, ο «τρελάκιας» Οζι Οσμπορν και η παρέα του, οι Black Sabbath, βρέθηκαν πάλι μαζί και έβγαλαν ένα αξιοθαύμαστο νέο άλμπουμ με τίτλο «13». Οι Fleetwood Mac, οι οποίοι σχηματίστηκαν στο τέλος της δεκαετίας του ‘60 στο Λονδίνο, προγραμματίζουν παγκόσμια περιοδεία μέσα στην εφετινή χρονιά – λογικά, το φθινόπωρο.
Η επανένωση των N’sync, το 2013, έγινε αποκλειστικά για μία εμφάνιση στα βραβεία VMA μαζί με τον σταρ τους Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, ενώ οι Spice Girls, ώριμες κυρίες, πια, θέλουν να επαναλάβουν τη φρενίτιδα που δημιούργησαν στους θαυμαστές τους, όταν μεσουρανούσαν. Λογικά, η τρέλα δεν θα είναι η ίδια, όπως τότε, αλλά εκείνες θα τονώσουν το καλλιτεχνικό «εγώ» τους, ούσες ξανά στην επικαιρότητα. Και εάν πάνε όλα καλά, θα τραγουδήσουν και στον γάμο του πρίγκιπα Χάρι με τη Μαρκλ.
Και μπορεί να συζητάμε για επανενώσεις, αλλά είναι μάταιο το να θυμηθούμε το πόσες φορές έχουν επανενωθεί οι Scorpions για μια τελευταία φορά προκειμένου να… διαλυθούν για άλλη μια φορά, γι’ αυτό και έρχονται στη χώρα μας, για την αποχαιρετιστήρια συναυλία τους. Μην κοιτάτε τι συνέβη πέρυσι, τότε το συγκρότημα διαλύθηκε σε μια άλλη πόλη της Ελλάδας, εφέτος θα διαλυθεί στη δική σας – του χρόνου κάπου αλλού κ.λπ. Φυσικά, ας μη συζητήσουμε για τους «δικούς μας» Πυξ Λαξ, όπου επιστρέφουν -το επερχόμενο καλοκαίρι, σε μια περιοδεία– για να γιορτάσουν τα 30 χρόνια από την ίδρυση του συγκροτήματος, ασχέτως του ότι έχουν ήδη διαλυθεί και επανενωθεί αμέτρητες φορές, για κάποιες συναυλίες.
Οι Μπένι Αντερσον, Ανι-Φριντ Λίνγκσταντ, Αγκνέθα Φέλτσκογκ και Μπιορν Ουλβέους δημιούργησαν, το 1972, στη Σουηδία, τους ABBA. Απέκτησαν διεθνή φήμη μετά τη νίκη τους στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision με το «Waterloo» -το 1974- και πούλησαν περισσότερα από 400 εκατομμύρια σιγνκλ και άλμπουμ, παγκοσμίως.
Στρογγυλοκάθισαν 833 εβδομάδες στα UK album charts, αλλά και στους πίνακες επιτυχιών σε όλον τον πλανήτη. Είχαν 19 τραγούδια στο βρετανικό τοπ 10, εκ των οποίων τα εννέα στο Νο 1, 15 τοπ 10 στην Αυστραλία με έξι στο Νο 1, έντεκα συνεχόμενα τοπ 10 στην Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων Νο 1 και 23 τραγούδια στα πέντε πρώτα της Ολλανδίας, με οκτώ στο Νο 1. Στη Γερμανία έφθασαν το ασύλληπτο νούμερο των 21 τοπ 10 τραγουδιών και ακόμη και στη δύσκολη αγορά των ΗΠΑ κατάφεραν να μπουν 10 φορές στο τοπ 10 και μία στο Νο 1, με το κλασικό πλέον «Dancing Queen».
Δέκα χρόνια μετά, και ενώ μεσολάβησαν έρωτες, αγάπες, χωρισμοί κάτω από ντισκομπάλες, οι ΑΒΒΑ αποφάσισαν να χωρίσουν. Εμφανίσθηκαν όλοι μαζί επί σκηνής, για τελευταία φορά, τέσσερα χρόνια μετά, το 1986. Από τότε, ποτέ ξανά. Είπαν ότι θα χωρίσουν και χώρισαν, κράτησαν τον λόγο τους τον οποίο υπέγραψαν επάνω σε παρτιτούρες.
Πιστεύετε ότι δεν είχαν προτάσεις για να επανασυνδεθούν; Απειρες, εννοείται. Εκείνη που θα θυμόμαστε, όμως, ήταν -το 2005- τότε που αρνήθηκαν το ποσό του… 1 δισ. δολαρίων (περίπου 850 εκατ. ευρώ) προκειμένου να πραγματοποιήσουν παγκόσμια περιοδεία 100 ημερών. H προσφορά έγινε από αγγλοαμερικανική κοινοπραξία και ο Μπένι Αντερσον είχε δηλώσει: «Είναι πραγματικά πολλά χρήματα για να πούμε “όχι”, τελικά όμως αποφασίσαμε ότι δεν είναι κάτι που πραγματικά θέλαμε». Την ίδια άποψη είχε και ο έτερος των ΑΒΒΑ, ο Μπγιορν Ούλβεους: «Ποτέ δεν προσπαθήσαμε να ενωθούμε ξανά, την ώρα που το έχουν κάνει όλοι. Αυτό κάτι σημαίνει». Και εκτός από μια εμφάνιση σε ένα πριβέ πάρτι, το 2016, οι τέσσερις καλλιτέχνες υπογράμμιζαν -με βεβαιότητα- πως δεν πρόκειται να τραγουδήσουν, πια, μαζί σε κάποια σκηνή. Και με την απόλυτη ακρίβεια των γεγονότων κράτησαν τον λόγο τους…
Τώρα, σύμφωνα με τον Guardian, και όπως έγραψαν και εκείνοι στο site τους, τα μέλη του θρυλικού σουηδικού συγκροτήματος ενώθηκαν και πάλι, για να ηχογραφήσουν δύο νέα τραγούδια.
«Σκεφτήκαμε και οι τέσσερις πως, έπειτα από 35 χρόνια μετά το τελευταίο μας άλμπουμ, θα ήταν ωραίο να ενώναμε τις δυνάμεις μας και να πηγαίναμε σ’ ένα στούντιο ηχογράφησης. Ετσι, το κάναμε», εξηγεί σε ανακοίνωσή του -παρακάτω, μέσω instagram- το συγκρότημα. «Μπορεί να γεράσαμε, όμως το τραγούδι είναι καινούριο. Και αυτό είναι καλό», πρόσθεσαν οι παλαίμαχοι ερμηνευτές, αλλά πάντα σταρ.
Το ένα από τα δύο τραγούδια, με τίτλο «I still have faith in you», θα ερμηνευθεί από τα ψηφιακά άβατάρ τους τον Δεκέμβριο, στη διάρκεια ενός τηλεοπτικού σόου παραγωγής του βρετανικού BBC και του αμερικανικού NBC, σε συνεργασία με τον μάνατζερ των Spice Girls, Σάιμον Φούλερ.
Τι σημαίνει αυτό; οι ABBA ηχογραφούν μεν, αλλά δεν πρόκειται να δώσουν κάποιο live όλοι μαζί. «Οχι, μην περιμένετε να τους δείτε να ενώνουν τις δυνάμεις επί σκηνής. Δεν θα το κάνουν αυτό», ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του συγκροτήματος, τονίζοντας πως θα πρόκειται για μια περιοδεία εικονικής πραγματικότητας και ότι οι ίδιοι δεν θα είναι παρόντες στα live τους.
Στο σόου τους θα χρησιμοποιηθεί παρόμοια τεχνολογία με αυτή που «επιστρατεύθηκε» κατά την εμφάνιση ολογράμματος του αμερικανού ράπερ Τουπάκ στο Φεστιβάλ Coachella το 2012, με εικονικές αναπαραστάσεις κάθε μέλους, αλλά υπό τη συνοδεία μπάντας που θα είναι παρούσα, στη σκηνή.
«Η απόφαση να κάνουμε μια τουρνέ με άβαταρ πήρε απροσδόκητη τροπή», διαπιστώνουν οι καλλιτέχνες, κάνοντας σαφές ότι δεν θέλουν να εμφανίζονται σε συναυλίες και πως η τεχνολογία μπόρεσε να «παντρέψει» την επιθυμία τους με εκείνη των οπαδών τους, που τους ήθελαν ξανά μαζί – για να είναι όλοι ικανοποιημένοι. Ειδικά για το συγκρότημα, το ότι συναντήθηκαν πάλι στο στούντιο ήταν μια «εξαιρετικά χαρούμενη εμπειρία», όπως οι ίδιοι υπογράμμισαν. «Είναι σαν να είχε σταματήσει ο χρόνος και να επιστρέφαμε από σύντομες διακοπές», έγραψαν εκείνοι – οι οποίοι έχουν ερμηνεύσει και τραγούδι για τον χρόνο…
Ο γάλλος ποιητής Πολ Κλοντέλ είχε γράψει ότι «ο χρόνος είναι η αμαρτία της αιωνιότητας» και οι ABBA έχουν αυτογνωσία, γνωρίζουν ότι δεν είναι αιώνιοι, έχουν γεράσει και πως καλό είναι να ξέρεις πότε πρέπει να σταματάς κάτι. Εν προκειμένω, οι ίδιοι σφύριξαν και έληξε η καριέρα τους στο απόγειο της επιτυχίας τους, κάτι που ελάχιστοι μπορούν να κάνουν στον πλανήτη μας, αφού είναι νέκταρ και η αναγνωρισιμότητα, και η αποδοχή, και η δόξα, και τα χρήματα.
Ακόμα κι αν δεν είχες ασχοληθεί ποτέ με δαύτους, ακόμα κι εάν δεν άκουσες ποτέ -από επιλογή- στη ζωή σου ABBA, όπως και ο υπογράφων, ενώ δεν φόρεσες ποτέ λαμέ ρούχα-καμπάνες- πλατφόρμες και δεν θαμπώθηκες ποτέ από μια ντισκομπάλα, δεν μπορείς να παραγνωρίσεις το ότι οι ABBA παραδίδουν διάφορα και, βασικά, δωρεάν μαθήματα: να ξέρεις πότε να λες «ως εδώ», να μένεις ακλόνητος στις αποφάσεις σου, να μη θαμπώνεσαι από τα χρήματα και να γνωρίζεις πώς να επιστρέψεις κάπου.
Ακόμα και εάν κάποιοι είχαν μάλλον ξεχάσει ότι υπάρχει ακόμα, το -ιστορικό, πια- συγκρότημα κάνει reunion και θυμίζει ότι όταν ακούς μουσική, όχι, δεν γερνάς ποτέ. Το σκανδιναβικό κουαρτέτο της ντίσκο-ποπ δεν γέρασε, επίσης, επειδή και η τεχνολογία σε ξανανιώνει, όπως και να το δεις, θέλοντας να αφήσει για πάντα και το ψηφιακό αποτύπωμά του – το κανονικό του αναπαύεται, ήδη, ανάμεσα σε γκλίτερ.
Αλλά έτσι κι αλλιώς, οι Σκανδιναβοί πάντα ήξεραν το πώς θα μας μάθουν «μπαλίτσα» – διπλής ανάγνωσης.
Και ήταν πάντα εκεί, στις ένδοξες νίκες-χαρές, αλλά και στις άδοξες ήττες μας…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News