309
Οι πολίτες στην πόλη Βαλέτα της Μάλτας τηρούν αυστηρά τα μέτρα και έτσι η κίνηση είναι περιορισμένη σε δρόμους και πλατείες | REUTERS /Darrin Zammit Lupi

Μάλτα: Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού ανοίγουν εστιατόρια, εκκλησίες, σχολεία και τουρισμό

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2021, 16:59
Οι πολίτες στην πόλη Βαλέτα της Μάλτας τηρούν αυστηρά τα μέτρα και έτσι η κίνηση είναι περιορισμένη σε δρόμους και πλατείες
|REUTERS /Darrin Zammit Lupi

Μάλτα: Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού ανοίγουν εστιατόρια, εκκλησίες, σχολεία και τουρισμό

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2021, 16:59

Τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ξεκινά η Μάλτα, καθώς, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Αμπέλα, η χώρα συνεχίζει τους εμβολιασμούς με πολύ ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Αμπέλα ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν τη Δευτέρα 12 Απριλίου και πως η κυβέρνηση θα εξετάσει την επαναλειτουργία των εστιατορίων και των μη απαραίτητων καταστημάτων στις 26 Απριλίου.

Οι εκκλησίες θα επαναλειτουργήσουν στις 18 Απριλίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης.

Τα σχολεία και τα εστιατόρια στο μικρό μεσογειακό νησί είχαν κλείσει στις αρχές Μαρτίου, έπειτα από αύξηση των μολύνσεων κορονοϊού που αποδόθηκαν στη βρετανική μετάλλαξη.

Από τις 10 Μαρτίου τα νέα κρούσματα έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο στα 54 τη μέρα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Στη Μάλτα, περίπου 400 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη λοίμωξη Covid μέχρι τώρα.

Δόσεις εμβολίων ανά 100.000 κατοίκους σε διάφορες χώρες της ΕΕ μέχρι τις 6 Απριλίου, OurWorldinData

Ο Αμπέλα ανέφερε επίσης ότι η Μάλτα σχεδιάζει να ξανανοίξει τον κρίσιμο για την οικονομία της τομέα του τουρισμού, την 1η Ιουνίου. «Θα προωθήσουμε τη χώρα μας ως έναν από τους ασφαλέστερους τουριστικούς προορισμούς», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Υγείας, Κρις Φερν, δήλωσε ότι το 42% των ενηλίκων στη Μάλτα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Reuters, καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν πλησιάζει τους αριθμούς της Μάλτας, με την Ουγγαρία να έρχεται δεύτερη.

Η Μάλτα χρησιμοποιεί εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca και, αντίθετα από πολλές άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, κάνει χρήση επιλογών προκειμένου να αγοράσει όσα περισσότερα εμβόλια μπορεί.

Ο Φερν σημείωσε ότι το 95% των πολιτών άνω των 80 ετών έχει εμβολιαστεί, το 86% ηλικίας 70 ετών και άνω και το 78% των άνω των 60 ετών.

Περίπου το 86% των εκπαιδευτικών έχει επίσης εμβολιαστεί, γι’ αυτό και τα σχολεία ανοίγουν με ασφάλεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...