541
Εργαζόμενοι για τις μαλαισιανές αρχές φωτογραφίζονται μπροστά στα κοντέινερ με τα ηλεκτρονικά απόβλητα | EPA/Ministry of Natural Resources and Environmental Sustainability / HANDOUT

Μαλαισία: Κατέσχεσαν 100 κοντέινερ γεμάτα ηλεκτρονικά «σκουπίδια» από τη Δύση

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2024, 16:23
Εργαζόμενοι για τις μαλαισιανές αρχές φωτογραφίζονται μπροστά στα κοντέινερ με τα ηλεκτρονικά απόβλητα
| EPA/Ministry of Natural Resources and Environmental Sustainability / HANDOUT

Μαλαισία: Κατέσχεσαν 100 κοντέινερ γεμάτα ηλεκτρονικά «σκουπίδια» από τη Δύση

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2024, 16:23

Η Μαλαισία κατέσχεσε δεκάδες εμπορευματοκιβώτια που περιείχαν λαθραία ηλεκτρονικά απόβλητα, καθώς προσπαθεί να καταπολεμήσει τον «αποικισμό των αποβλήτων».

Πρόκειται για το φαινόμενο «εξαγωγής» ηλεκτρονικών σκουπιδιών από τις πλούσιες δυτικές χώρες στη νοτιοανατολική Ασία.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, Νικ Νάζμι Νικ Αμάντ, ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 300 ύποπτα εμπορευματοκιβώτια είχαν εντοπιστεί σε λιμάνια της Μαλαισίας τους τελευταίους τρεις μήνες.

Από αυτά, τα 106 βρέθηκαν γεμάτα με «ηλεκτρονικά απόβλητα», που αποτελούνται από χρησιμοποιημένα ηλεκτρονικά εξαρτήματα από υπολογιστές, διακομιστές και smartphones.

Τα περισσότερα εμπορευματοκιβώτια είχαν αποσταλεί από το Λος Αντζελες με ψευδείς δηλώσεις για το περιεχόμενό τους, είπε, προκειμένου να τροφοδοτήσουν παράνομα εργοστάσια επεξεργασίας σε όλη τη χώρα.

Τα εργοστάσια αυτά ελέγχονται από κινεζικές συμμορίες και εκεί οι εργάτες τα απογυμνώνουν από τα πολύτιμα εξαρτήματά τους σε επικίνδυνες και ανεξέλεγκτες συνθήκες.

Η Μαλαισία είναι μία από τις πολλές ασιατικές χώρες όπου κακοπληρωμένοι εργάτες, πολλοί από τους οποίους είναι παράνομοι μετανάστες από ακόμη φτωχότερες γειτονικές χώρες, διαχωρίζουν και ανακυκλώνουν τα σκουπίδια που παράγουν οι δυτικοί.

«Αυτό είναι αυτό που αποκαλείται “αποικισμός των αποβλήτων”, όπου ο καθαρός αέρας, το νερό και η γη μας χρησιμοποιούνται για το κέρδος κάποιων», δήλωσε η ομάδα που ονομάζεται, «Σταματήστε το εμπόριο αποβλήτων της Μαλαισίας».

«Ενώ οι άνθρωποι των ανεπτυγμένων χωρών μπορούν να απολαμβάνουν υψηλό βιοτικό επίπεδο, εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να υποστούμε τις συνέπειες της ρύπανσης από τα απομεινάρια του υπερβολικού καταναλωτισμού τους», συνέχισε.

Η Μαγκεσουάρι Σανγκαραλινγκάμ, επίτιμη γραμματέας των Φίλων της Γης της Μαλαισίας, δήλωσε ότι η χώρα της μετατρέπεται σε «χώρο απόρριψης πλαστικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων από πλούσιες χώρες όπως οι ΗΠΑ».

«Τα εμπορευματοκιβώτια δεν πρέπει απλά να σταλούν πίσω, αλλά όλες οι εταιρείες και τα άτομα που διακινούν ή επιτρέπουν την παράνομη διακίνηση ηλεκτρονικών και πλαστικών αποβλήτων, πρέπει να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Δίκτυο Δράσης της Βασιλείας, το οποίο παρακολουθεί το παγκόσμιο εμπόριο σκουπιδιών, ο πλανήτης παρήγαγε 62 εκατομμύρια τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων το 2022, ποσότητα αρκετή για να γεμίσει 1,5 εκατομμύριο φορτηγά, τα οποία θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια ουρά που θα περικύκλωνε τον πλανήτη.

Η Ταϊλάνδη και οι Φιλιππίνες παλεύουν επίσης με τις παράνομες εισαγωγές αποβλήτων, μετά τις κινήσεις της Κίνας πριν από πέντε χρόνια να περιορίσει τα απόβλητα που έφταναν σε αυτήν.

Σε μια επιδρομή τον Μάρτιο, οι αρχές της Μαλαισίας συνέλαβαν 50 άτομα και κατέσχεσαν τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων σε ένα «εργοστάσιο διάλυσης», που φέρεται να έχει μέγεθος πέντε γηπέδων ποδοσφαίρου, κρυμμένο μέσα σε μια φυτεία φοινικοειδών στο Πεταλίνγκ Τζάγια, στο δυτικό άκρο της Κουάλα Λουμπούρ. Οι εργάτες ήταν παράνομοι μετανάστες από το Μπαγκλαντές, τη Μιανμάρ, την Κίνα και το Νεπάλ.

Το 2019, ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε, τότε πρόεδρος των Φιλιππίνων, απείλησε με πόλεμο κατά του Καναδά στη διάρκεια μιας διαμάχης για κοντέινερ γεμάτα σκουπίδια που σάπιζαν, ανάμεσά τους χρησιμοποιημένες πάνες, τα οποία είχαν μεταφερθεί παράνομα στις ακτές του πέντε χρόνια νωρίτερα. Τελικά, ένα πλοίο που μετέφερε 69 κοντέινερ με απορρίμματα, το καθένα βάρους 20 τόνων, στάλθηκε πίσω στο Βανκούβερ.

«Οπως διαπιστώσαμε πρόσφατα, σε σχέση με τα πλαστικά απόβλητα, η Μαλαισία γίνεται η χώρα-στόχος της επιλογής των παράνομων εμπόρων ηλεκτρονικών αποβλήτων από τις ΗΠΑ και τον Καναδά», δήλωσε ο Τζιμ Πάκετ, εκτελεστικός διευθυντής της BAN.

«Σταματήσαμε τις εξαγωγές προς την ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ και τώρα στράφηκαν στη νοτιοανατολική Ασία, καθώς η βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών, αντί να διαχειρίζεται σωστά τα απόβλητά της στην πατρίδα της, αναζητά νέες παγκόσμιες κρυψώνες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...