357
Ο Εμανουέλ Μακρόν στην τηλεδιάσκεψη που είχε με φαρμακοβιομηχανίες | Ian Langsdon/ Pool via REUTERS

Μακρόν: Το εμβόλιο της AstraZeneca θα γίνεται στους κάτω των 65 ετών

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2021, 11:56
Ο Εμανουέλ Μακρόν στην τηλεδιάσκεψη που είχε με φαρμακοβιομηχανίες
| Ian Langsdon/ Pool via REUTERS

Μακρόν: Το εμβόλιο της AstraZeneca θα γίνεται στους κάτω των 65 ετών

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2021, 11:56

Τέσσερα εργοστάσια στη Γαλλία θα παράγουν εμβόλια «από τις επόμενες εβδομάδες», αλλά το εμβόλιο δεν θα γλιτώσει τη Γαλλία από την καραντίνα. Αυτό είπε ο Εμανουέλ Μακρόν σε δηλώσεις του το βράδυ της Τρίτης αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε με τους γάλλους φαρμακοβιομηχάνους.

«Ο εμβολιασμός δεν είναι η στρατηγική που θα αποτρέψει άμεσα νέο lockdown εάν δεν συμμορφωθούμε όλοι στα μέτρα», διεμήνυσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, καλώντας να αποτραπεί, όπως είπε, και τρίτο lockdown.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γαλλικές εταιρείες που αναπτύσσουν τα εμβόλια είναι οι Delpharm (Pfizer/BioNTech), Recipharm (Moderna) & Fareva (το CureVac που ακόμα δεν έχει εγκριθεί), ενώ το τέταρτο εργοστάσιο είναι της Sanofi που ετοιμάζει και το δικό της εμβόλιο, αλλά θα αργήσει.

Παράλληλα, πάντως, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca, για το οποίο πρόσφατα δόθηκε άδεια χρήσης του από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα γίνεται στους κάτω των 65 ετών, όπως το συνιστά και η Ανώτατη Αρχή Υγείας Γαλλίας. Η Γαλλία είναι μία ακόμη ευρωπαϊκή χώρα που εγείρει ζητήματα αποτελεσματικότητας του εμβολίου που ανέπτυξε η Οξφόρδη για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών. Προβληματισμός εξάλλου υπάρχει και στην ελληνική κυβέρνηση (εδώ).

Οσο για το ρωσικό «Sputnik V», ο Μακρόν ακολούθησε τη γραμμή Μέρκελ, λέγοντας ότι είναι ανοιχτός, αρκεί να εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές, δηλαδη την ΕΜΑ.

Ο Μακρόν υποσχέθηκε ότι όλοι οι Γάλλοι θα μπορούν να εμβολιαστούν μέχρι τέλη του καλοκαιριού (22 Σεπτεμβρίου) παρά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις παραδόσεις.

Μέχρι στιγμής, σχεδόν 1,7 εκατομμύρια Γάλλοι έχουν λάβει την πρώτη δόση των διαθέσιμων εμβολίων (των Pfizer-BioNTech ή της Moderna), ενώ πάνω από 100.000 έχουν κάνει και την επαναληπτική.

H Γαλλία όμως συνεχίζει να πλήτεται σφοδρά από την πανδημία της Covid-19. Την Τρίτη μέτρησε 404 θανάτους σε νοσοκομεία (456 τη Δευτέρα), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχει θρηνήσει 78.000 νεκρούς συνολικά.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο μέτρησε 23.337 νέα κρούσματα, ενώ 28.029 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 3.270 σε ΜΕΘ.

Ο δε δείκτης θετικότητας εκτιμάται στο πολύ υψηλό 6,6%.

Οπως ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ1 Θωμαΐς Παπαϊωάνου, την Τρίτη, το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε την παράταση της επείγουσας υγειονομικής κατάστασης στη Γαλλία μέχρι την 1η Ιουνίου, παρά τις ενστάσεις της Γερουσίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...