260
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν | REUTERS/Eric Gaillard/Pool

Μακρόν: Το Αφγανιστάν δεν πρέπει να γίνει ξανά παράδεισος των τρομοκρατών

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2021, 22:50
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν
|REUTERS/Eric Gaillard/Pool

Μακρόν: Το Αφγανιστάν δεν πρέπει να γίνει ξανά παράδεισος των τρομοκρατών

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2021, 22:50

Οι ισλαμιστές μαχητές θα επιδιώξουν να επωφεληθούν από το χάος στο Αφγανιστάν, τόνισε σε διάγγελμά του τη Δευτέρα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ πρόσθεσε ότι η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα ανταποκριθούν έχοντας κοινό σκοπό.

Είπε ακόμη με έμφαση ότι «το Αφγανιστάν δεν πρέπει να γίνει ο παράδεισος των τρομοκρατών που κάποτε ήταν».

«Είναι πρόκληση για την ειρήνη και τη διεθνή σταθερότητα, έναντι ενός κοινού εχθρού. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη να μπορέσουν να συνεργαστούν αποτελεσματικά, επειδή τα συμφέροντά μας είναι ίδια. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να βρει μια κοινή και ενιαία απάντηση», δήλωσε.

Υπάρχει κίνδυνος ένα κύμα μεταναστών να σαρώσει την Ευρώπη, είπε ακόμη ο γάλλος πρόεδρος. Η χώρα του θα συνεχίσει να προστατεύει τους πιο ευάλωτους και να παίζει τον ρόλο της σε μια οργανωμένη και δίκαιη διεθνή προσπάθεια για το μοίρασμα του βάρους.

Η Γαλλία, η Γερμανία και ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα αναλάβουν την πρωτοβουλία να οικοδομήσουν μια «ισχυρή, ενιαία και συντονισμένη απάντηση» με τη βοήθεια των χωρών διέλευσης, είπε ο Μακρόν.

Επισήμανε δε ότι η Γαλλία προστατεύει αυτή τη στιγμή τον απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Αφγανιστάν και ότι παρέχει προστασία στους αφγανούς συνεργάτες της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στη χώρα.

«Πολλά μέλη της αφγανικής κοινωνίας των πολιτών, προασπιστές των δικαιωμάτων, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι βρίσκονται σήμερα υπό απειλή. Θα τους υποδεχθούμε, διότι είναι τιμή της Γαλλίας να βρίσκεται στο πλευρό εκείνων που πολεμούν για την ελευθερία», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...