Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τα εργατικά συνδικάτα να διακόψουν τις απεργίες τους κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων ώστε να μην προκληθεί χάος στις μεταφορές.
«Οι απεργιακές δράσεις είναι δικαιολογημένες και προστατεύονται από το Σύνταγμα, όπως πιστεύω ότι υπάρχουν στιγμές που είναι σωστό να κάνεις εκεχειρία, από σεβασμό για τις οικογένειες και την οικογενειακή ζωή», είπε ο γάλλος πρόεδρος, από την Ακτή Ελεφαντοστού όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που διαρκούν εδώ και δύο εβδομάδες, με τους εργαζομένους να αντιτίθεται στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, έχουν παραλύσει τη Γαλλία. Παρά τις εκκλήσεις ορισμένων συνδικάτων να σταματήσουν οι απεργίες κατά τη διάρκεια των εορτών, πολλές οργανώσεις, ιδίως στους σιδηροδρόμους, συνεχίζουν.
Ο Μακρόν τόνισε ότι η διακοπή δεν θα σημαίνει ότι τα συνδικάτα εγκατέλειψαν τα αιτήματά τους αλλά θα δείξει «την αίσθηση ευθύνης και τον σεβασμό που οφείλεται στον γαλλικό λαό» και σε όσους θέλουν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους αυτήν την περίοδο.
Το Σάββατο, εκτελέστηκαν μόνο τα μισά από τα δρομολόγια των τρένων TGV (υπερταχείες) ενώ κλειστές παρέμειναν και οι μισές γραμμές του μετρό στο Παρίσι.
Παραιτείται της προεδρικής του σύνταξης ο Μακρόν
Στο μεταξύ, ο Μακρόν ανακοίνωσε πως δεν θα λάβει τη σύνταξη που προβλέπεται για όλους τους πρώην προέδρους της χώρας.
Ο γάλλος πρόεδρος, που γιόρτασε τα 42α γενέθλιά του το Σάββατο και η θητεία του οποίου φτάνει ως το 2022, αποφάσισε επίσης να μην δεχθεί μία θέση στο Συνταγματικό Συμβούλιο.
Ολοι οι πρώην πρόεδροι της Γαλλίας γίνονται ισόβια μέλη του και λαμβάνουν αποζημίωση 13.500 μηνιαίως.
Σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Μακρόν με την ανακοίνωσή του αυτή έχει στόχο απλώς να επιδείξει «συνέπεια».
Ο Μακρόν γίνεται έτσι ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που αρνείται να λάβει τη σύνταξη αυτή των 6.220 ευρώ μηνιαίως μικτά, την οποία δικαιούται αμέσως μόλις λήξει η θητεία του. Σύμφωνα με νόμο του 1955, τη σύνταξη λαμβάνουν όλοι οι πρώην πρόεδροι ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας, διάρκειας της θητείας τους και εισοδημάτων.
«Αποφάσισε να μην εφαρμόσει τον νόμο αυτό το 2022, ούτε το 2027, σε περίπτωση δεύτερης θητείας του», διευκρίνισε το γραφείο του Μακρόν.
Το Μέγαρο των Ηλυσίων σημείωσε ότι στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος θα «δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα». Η συνέπεια απαιτεί ο νόμος του 1955 να μην ισχύει πλέον για κανέναν μελλοντικό πρόεδρο της Γαλλίας, όπως εξήγησε το γραφείο του Μακρόν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News