201
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην τηλεδιάσκεψη της G7 | Thibault Camus/Pool via REUTERS

Μακρόν: Οι πλούσιες χώρες να δωρίσουν εμβόλια στην Αφρική

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2021, 19:12
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην τηλεδιάσκεψη της G7
|Thibault Camus/Pool via REUTERS

Μακρόν: Οι πλούσιες χώρες να δωρίσουν εμβόλια στην Αφρική

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2021, 19:12

Οι πλούσιες χώρες θα μπορούσαν να μεταφέρουν 3% έως 5% των εμβολίων τους κατά της Covid-19 στην αφρικανική ήπειρο, πρότεινε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Μακρόν διευκρίνισε ότι επρόκειτο να υποβάλει την πρόταση κατά τη σύνοδο της G7, καθώς και ότι με την πρότασή του συμφωνεί και η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ.

Κατά τον γάλλο πρόεδρο, πέρα από τα προφανή πλεονεκτήματα για την Αφρική, η κίνηση δεν θα έχει επίπτωση για την Ευρώπη, ενώ πρόκειται και για ζήτημα αλληλεγγύης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν με κάθε ευκαιρία αναφέρεται στο ζήτημα της άμβλυνσης των ανισοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Εξάλλου η πανδημία έδειξε ότι οι υπάρχουν χώρες πολλών ταχυτήτων ως προς τα μέσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Covid-19.

Αύξηση της παραγωγής

Ακόμη, όπως είπε ο γάλλος πρόεδρος, είναι απαραίτητο να ασκηθεί ισχυρή πίεση στις φαρμακοβιομηχανίες για να αυξήσουν την παραγωγή των εμβολίων.

Η Γαλλία θα δεσμευτεί και θα δώσει, σε κάθε περίπτωση, το 5% των δόσεών της, είτε ως δωρεά είτε ως πώληση με χαμηλό τίμημα, επισήμανε. «Ελπίζουμε ότι στην G7 οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδείξουν μεγαλύτερη διάθεση συνεργασίας», συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης για την πρωτοβουλία Covax, που έχει στόχο τη διασφάλιση διανομής εμβολίων σε όλο τον πλανήτη, συμπλήρωσε ο Μακρόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...