356
O Εμανουέλ Μακρόν σε μια οθόνη, στο διάγγελμά του για το νέο έτος | REUTERS/Christian Hartmann

Μακρόν: «Οι εβδομάδες που θα έρθουν θα είναι δύσκολες»

Protagon Team Protagon Team 1 Ιανουαρίου 2022, 10:31
O Εμανουέλ Μακρόν σε μια οθόνη, στο διάγγελμά του για το νέο έτος
|REUTERS/Christian Hartmann

Μακρόν: «Οι εβδομάδες που θα έρθουν θα είναι δύσκολες»

Protagon Team Protagon Team 1 Ιανουαρίου 2022, 10:31

Ηταν ένα περίεργο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα από τον Εμανουέλ Μακρόν. Παρά τις ελπίδες του για κάτι ελπιδοφόρο, μίλησε για δύσκολες εβδομάδες που έχουν μπροστά τους οι Γάλλοι εξαιτίας της τρομακτικής διασποράς της Covid-19. Και μολονότι εγκαινίασε την προεδρία της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο ίδιος απέφυγε να μιλήσει για τον ρόλο του καθώς για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου δεν έχει ακόμα γνωστοποιήσει τις προθέσεις του.

Σε κάθε περίπτωση δε, θα πρόκειται για μια «κολοβή», τρόπον τινά, προεδρία καθώς ο Μακρόν θα πρέπει να «τρέξει» πρωτοβουλίες ώστε να πάει με αυτές στις εκλογές —αν θέσει υποψηφιότητα βέβαια, διότι γι’ αυτό δεν είπε τίποτα.

Μιλώντας στον γαλλικό λαό το βράδυ της Παρασκυής ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι οι επόμενες λίγες εβδομάδες θα είναι δύσκολες λόγω της Covid-19 και της επικράτησης του υπερμεταδοτικού στελέχους Ομικρον (η Γαλλία εξάλλου κατέγραψε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το απόλυτο ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού με 232.200 νέες μολύνσεις σε ένα 24ωρο)

«Οι εβδομάδες που θα έρθουν θα είναι δύσκολες, όλοι το γνωρίζουμε αυτό», είπε ο Μακρόν στο τηλεοπτικό διάγγελμά του εν όψει της έλευσης του νέου έτους.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους επεσήμανε πως η Γαλλία βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, λόγω του αριθμού των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί και επανέλαβε την έκκλησή του για μαζικούς εμβολιασμούς, αποκαλώντας τα εμβόλια την «ασφαλή» λύση της Γαλλίας για να εξέλθει από την πανδημία, κάτι, που όπως τόνισε, πιστεύει πως είναι δυνατό το 2022.

Στο διάγγελμά του, ο Μακρόν δεν αναφέρθηκε στην ανάγκη για πιο αυστηρά υγειονομικά μέτρα σε σχέση με αυτά που ήδη έχουν ανακοινωθεί, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να αποφύγει να περιορίσει περαιτέρω τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών.

«Θα ξεπεράσουμε την παρούσα πρόκληση ακολουθώντας τις ίδιες αρχές με την πρώτη ημέρα (της πανδημίας)», τόνισε.

Τι θα κάνει όμως ο ίδιος; Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε ότι θα συνεχίσει να υπηρετεί τη χώρα  «όποιος κι αν είναι ο ρόλος μου», μετά τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου του 2022.

Κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού διαγγέλματός του, δεν έδωσε κανένα σαφές στοιχείο για το εάν θα θέσει υποψηφιότητα για μια δεύτερη θητεία στον προεδρικό θώκο. Ωστόσο συνεργάτες του Μακρόν έχουν ήδη, ανεπίσημα, ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την προεκλογική εκστρατεία του.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...