510
Μακρόν και Σολτς σε πρόσφατη συνάντησή τους στο Βερολίνο | REUTERS/Michele Tantussi

Παζάρια Πούτιν σε Μακρόν και Σολτς για να άρει τον αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2022, 21:18
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/05/2022 12:55
Μακρόν και Σολτς σε πρόσφατη συνάντησή τους στο Βερολίνο
|REUTERS/Michele Tantussi

Παζάρια Πούτιν σε Μακρόν και Σολτς για να άρει τον αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2022, 21:18
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/05/2022 12:55

Με τον Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησαν το Σάββατο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς — ήταν και οι τρεις σε αυτή τη συνομιλία καθώς πλησιάζουμε τις 100 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία.

Οπως ανακοινώθηκε από το μέγαρο των Ηλυσίων, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας που έγινε μετά από πρωτοβουλία του γάλλου προέδρου και του γερμανού καγκελάριου, η γαλλογερμανική πλευρά υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε λύση της πολεμικής κρίσης θα πρέπει να γίνει μετά από διαπραγμάτευση της Μόσχας με το Κίεβο και με σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Επανέλαβαν επίσης, την απαίτηση τους για άμεση παύση του πυρός και κάλεσαν τον ρώσο πρόεδρο να προχωρήσει σε απευθείας συνομιλίες, το ταχύτερο δυνατό, με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας ζήτησαν επίσης, την απελευθέρωση των 2.500 συλληφθέντων στο Azovstal της Μαριούπολης οι οποίοι κρατούνται ως αιχμάλωτοι πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο πρόεδρος Μακρόν και ο καγκελάριος Σολτς επισήμαναν στον πρόεδρο Πούτιν ότι θα πρέπει να αρθεί ο αποκλεισμός της Οδησσού ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η εξαγωγή δημητριακών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης θάλασσας και να αποφευχθεί μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Όπως σημειώθηκε στην ανακοίνωση του Ελιζέ, ο ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα επιτρέψει την ακίνδυνη πρόσβαση πλοίων στο λιμάνι της Οδησσού. Προς τον σκοπό αυτό, ο γάλλος πρόεδρος και ο γερμανός καγκελάριος ζήτησαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στο επίπεδο του ΟΗΕ.

Το Politico πάντως σημειώνει ότι ο Πούτιν επιμένει να ζητά ως αντάλλαγμα για τα παραπάνω την άρση των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Με βάση τη γραμμή ενημέρωσης του Κρεμλίνου, ο Πούτιν είπε επίσης στους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας ότι η Ρωσία επιθυμεί να συζητήσει τρόπους, ώστε να καταστεί δυνατό για την Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Σημειώνεται ότι ο γάλλος πρόεδρος είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επικεντρώθηκαν στα ενεργειακά ζητήματα και στις προτάσεις που θα υποβάλει η Επιτροπή με στόχο την μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Συζήτησαν επίσης, την μακρόοικονομική βοήθεια που έχει ανάγκη η Ουκρανία από την ΕΕ. Τέλος συζήτησαν και το ζήτημα της ενίσχυσης της ευρωπαΐκής στρατιωτικής βιομηχανίας.

Πιέσεις από τους G7 για τις εξαγωγές σιτηρών

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι οι διεθνείς εταίροι της Βρετανίας εργάζονται εντατικά για να βρουν τρόπους, ώστε να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και να αποτραπεί μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Ο Τζόνσον που μιλάει τακτικά με τον Ζελένσκι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, είπε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν την σπουδαιότητα της διατήρησης της ενότητας της διεθνούς κοινότητας, σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ο ίδιος, τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεργαστεί με τους εταίρους του στους G7 ασκώντας πιέσεις για ταχεία πρόοδο», σύμφωνα με ένα γραπτό αντίγραφο της τηλεφωνικής συνομιλίας, σχετικά με την εξαγωγή σιτηρών.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα, αλλά και για την ανάγκη χαλάρωσης από τη Ρωσία του ναυτικού αποκλεισμού, ώστε να επιτραπεί η ασφαλής διέλευση των πλοίων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News