Το σχέδιο εξόδου της γαλλικής κοινωνίας από την υγειονομική καραντίνα θα ανακοινωθεί την Τρίτη 28 Απριλίου από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η φιλοσοφία του κινείται γύρω από το μοτίβο της ομαλής επιστροφής στην καθημερινότητα και επικεντρώνεται στους παρακάτω τομείς πρώτης προτεραιότητας: εργασία, λιανεμπόριο, μεταφορές και εκπαίδευση, υπό το πρίσμα της δημόσιας υγείας σε όρους συνάθροισης.
Η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες είναι το σημείο τριβής μεταξύ του Μακρόν και των επιστημόνων που ο ίδιος έχει επιλέξει για να τον συμβουλεύουν στα θέματα της πανδημίας. Οι γιατροί του επιστημονικού συμβουλίου συστήνουν την επάνοδο των μαθητών στις τάξεις τους από τον Σεπτέμβριο, όμως η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά, με τροποποιημένους όρους λειτουργίας βέβαια, από τις 11 Μαΐου.
Στις 25 Απριλίου οι γιατροί του επιστημονικού συμβουλίου δημοσιοποίησαν την απόφασή τους για… υπομονή, με ανάρτηση της σχετικής έκθεσής τους στο σάιτ του υπουργείου Υγείας. Οι γονείς που τη διάβασαν μάλλον δεν θα ενθουσιάστηκαν: «Οσον αφορά το τωρινό επιδημικό επίπεδο», γράφουν οι γιατροί, «ο κίνδυνος μετάδοσης μεταξύ παιδιών και εφήβων είναι μικρός, η μεταδοτικότητα μεταξύ των νεαρότερων παιδιών είναι αβέβαιη, αλλά εικάζεται μικρή». Ολα καλά έως εδώ. Αλλά υπάρχει και συνέχεια: «Αντιθέτως, ο κίνδυνος μετάδοσης είναι σημαντικός σε μέρη μαζικής συνάθροισης, όπως είναι τα σχολεία. Τα δε μέτρα προστασίας είναι δύσκολο να τηρηθούν από τους μικρούς μαθητές. Συνεπώς το επιστημονικό συμβούλιο γνωμοδοτεί για την παράταση του αποκλεισμού των σχολείων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια-λύκεια και πανεπιστήμια) μέχρι τον Σεπτέμβριο».
Οι συνθήκες δεν άλλαξαν και πολύ όσον αφορά την αρρώστια, λοιπόν. Αν τα σχολεία επαναλειτουργήσουν, αυτό δεν θα είναι παρά μία πολιτική απόφαση. Το ίδιο το συμβούλιο των γιατρών αναγνωρίζει ότι «κατανοεί τους κοινωνικούς και πολιτικούς λόγους για ένα προοδευτικό και συνετό άνοιγμα» από τις 11 Μαΐου.
Και ως προς αυτό, πρώτος ο Μακρόν επισήμανε τις διαφορές στο οικονομικό επίπεδο των γαλλικών οικογενειών, προβλήματα που υψώνουν φραγμούς στην από αποστάσεως εκπαίδευση και επιβάλλουν την επαναλειτουργία των σχολείων. Δεν διαθέτει κάθε σπίτι τηλεφωνική σύνδεση και Ιντερνετ. Ετσι η επιστροφή στην τάξη θεωρείται από την κυβέρνηση κομβικό σημείο.
Η επιστροφή στα θρανία θα είναι υπό αυστηρές προϋποθέσεις: μόνο οι μισοί μαθητές θα παρίστανται -και σε κάθε περίπτωση όχι περισσότεροι από 15-, και αυτό μόνο με τη συγκατάθεση των γονέων. Θα τηρηθούν οι αποστάσεις των θρανίων, το πλύσιμο των χεριών των παιδιών κατά την είσοδο και την έξοδό τους στις τάξεις, ενώ θα φέρουν και μάσκες οι μεγαλύτεροι μαθητές, όσοι φοιτούν στο γυμνάσιο και στο λύκειο, και οι φοιτητές.
Οι δάσκαλοι ήδη γκρινιάζουν μέσω των συνδικάτων τους, και ορισμένοι μιλούν για «ρώσικη ρουλέτα». Αλλοι επισημαίνουν ότι η επιστροφή στο σχολείο τον Σεπτέμβριο δεν θα άλλαζε πολλά, αφού η επιδημία δεν θα τελειώσει και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή. Τώρα το μαγιάτικο, σταδιακό άνοιγμα των εκπαιδευτηρίων μπορεί να αποβεί η πρόβα τζενεράλε για την πραγματική επιστροφή των παιδιών στα θρανία, από τον Σεπτέμβριο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News