556
Ο Εμανουέλ Μακρόν με τον ιστορικό Μπενζαμέν Στορά, κατά την παράδοσή της έκθεσής του | EPA/CHRISTIAN HARTMANN / POOL

Μακρόν: Η Γαλλία δολοφόνησε τον Αλί Μπουμεντζέλ στην Αλγερία το 1957

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2021, 20:25
Ο Εμανουέλ Μακρόν με τον ιστορικό Μπενζαμέν Στορά, κατά την παράδοσή της έκθεσής του
|EPA/CHRISTIAN HARTMANN / POOL

Μακρόν: Η Γαλλία δολοφόνησε τον Αλί Μπουμεντζέλ στην Αλγερία το 1957

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2021, 20:25

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναγνώρισε «εξ ονόματος της Γαλλίας» ότι ο αλγερινός δικηγόρος και προσωπικότητα του κινήματος για την ανεξαρτησία της Αλγερίας Αλί Μπουμεντζέλ «βασανίσθηκε και δολοφονήθηκε» από τον γαλλικό στρατό κατά την διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας το 1957.

Η κίνηση αυτή «δεν αποτελεί μεμονωμένη πράξη», δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας στην ανακοίνωσή του. «Κανένα έγκλημα, καμία θηριωδία που διαπράχθηκε από οποιονδήποτε κατά την διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας δεν μπορεί να συγχωρεθεί ούτε να αποσιωπηθεί».

Ο Μακρόν, ο πρώτος πρόεδρος που έχει γεννηθεί μετά τον πόλεμο της Αλγερίας, ανακοίνωσε ο ίδιος την αναγνώριση αυτή στα εγγόνια του Αλί Μπουμεντζέλ που υποδέχθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Το 1957, η δολοφονία του είχε παρουσιασθεί ως «αυτοκτονία».

«Στην καρδιά του πολέμου της Αλγερίας, συνελήφθη από τον γαλλικό στρατό, κρατήθηκε μυστικά, βασανίσθηκε, στην συνέχεια δολοφονήθηκε στις 23 Μαρτίου 1957», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας.

Το 2000, «ο Πολ Οσαρές (στρατηγός του γαλλικού στρατού και διοικητής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών στην Αλγερία) ομολόγησε ο ίδιος ότι διέταξε έναν υφιστάμενό του να τον σκοτώσει και να παρουσιάσει το έγκλημα σαν αυτοκτονία».

Ο Μπουμεντζέλ λειτουργούσε ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στη μετριοπαθή Δημοκρατική Ενωση του Αλγερινού Μανιφέστου και το σκληροπυρηνικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο.

«Σήμερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων τέσσερα από τα εγγόνια του Αλί Μπουμεντζέλ για να τους πει, εξ ονόματος της Γαλλίας, αυτό που θα ήθελε να ακούσει η Μαλίκα Μπουμεντζέλ: ο Αλί Μπουμεντζέλ δεν αυτοκτόνησε. Βασανίσθηκε και στην συνέχεια δολοφονήθηκε.

»Τους εξέφρασε επίσης την βούλησή του να συνεχίσει το έργο που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια για την συγκέντρωση μαρτυριών, την ενθάρρυνση του έργου των ιστορικών με το άνοιγμα των αρχείων, ώστε να δοθούν σε όλες τις οικογένειες των εξαφανισθέντων, και στις δύο ακτές της Μεσογείου, τα μέσα για να μάθουν την αλήθεια.

»Το έργο αυτό θα παραταθεί και θα προχωρήσει σε βάθος κατά τους επόμενους μήνες, ώστε να μπορέσουμε να βαδίσουμε προς την καταπράυνση και την συμφιλίωση… κοιτάζοντας την Ιστορία κατά πρόσωπο, αναγνωρίζοντας την αλήθεια των γεγονότων.

»Η γενιά των εγγονών του Αλί Μπουμεντζέλ πρέπει να μπορέσει να χτίσει το μέλλον της μακριά από τις δύο πεπατημένες που είναι η αμνησία και η πικρία. Στο εξής για χάρη τους, για την γαλλική και την αλγερινή νεολαία, πρέπει να προχωρήσουμε στον δρόμο της αλήθειας, τον μόνο δρόμο που μπορεί να οδηγήσει στην συμφιλίωση των αναμνήσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας.

Η αναγνώριση του εγκλήματος αυτού της Γαλλίας αποτελεί επιταγή της έκθεσης του ιστορικού Μπενζαμέν Στορά για την γαλλική αποικιοκρατία και τον πόλεμο της Αλγερίας, για να καταπραϋνθούν οι εντάσεις γύρω από τις μνήμες αυτού του πολέμου.

Ωστόσο, η κατάθεση της έκθεσης στις 20 Ιανουαρίου προκάλεσε έντονη κριτική τόσο στην Γαλλία, όσο και στην Αλγερία, κυρίως για το γεγονός ότι δεν εισηγείται την έκφραση συγγνώμης από την Γαλλία για το αποικιοκρατικό καθεστώς που επέβαλε στην Αλγερία.

Η οργάνωση των Μουτζαχεντίν (ONM), των παλαιών πολεμιστών του πολέμου της ανεξαρτησίας (1954-1962), κατηγόρησε τον Μπενζαμέν Στορά ότι «απέκρυψε τα εγκλήματα της γαλλικής αποικιοκρατίας» στην Αλγερία.

Η επιτροπή του εθνικού συνδέσμου των χαρκί (harkis), των παλαιών πολεμιστών του βοηθητικού σώματος των Αλγερινών που πολέμησαν στο πλευρό του γαλλικού στρατού κατά την διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας), κατήγγειλε μία «ελλειμματική» έκθεση και ζήτησε από την Γαλλία να αναγνωρίσει «την εγκατάλειψη και την σφαγή των χαρκί, μετά τις συμφωνίες του Εβιάν και την κατάπαυση του πυρός στις 19 Μαρτίου 1962».

Η κυβέρνηση της Αλγερίας έχει επανειλημμένως ζητήσει «την αναγνώριση των εγκλημάτων της γαλλικής αποικιοκρατίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...