454
Ο Μακρόν μιλά με το πλήθος, με το ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι ο άνδρας που του επιτέθηκε | BFMTV/ReutersTV via REUTERS

Μακρόν για το χαστούκι: Μεμονωμένο περιστατικό, να μην πάρουν τον έλεγχο οι ακραίοι

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2021, 23:49
Ο Μακρόν μιλά με το πλήθος, με το ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι ο άνδρας που του επιτέθηκε
|BFMTV/ReutersTV via REUTERS

Μακρόν για το χαστούκι: Μεμονωμένο περιστατικό, να μην πάρουν τον έλεγχο οι ακραίοι

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2021, 23:49

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν περιέγραψε την επίθεση που δέχτηκε την Τρίτη, όταν τον χαστούκισε ένας άνδρας, ως «μεμονωμένο περιστατικό».

«Πρέπει να δούμε το συμβάν αυτό στις σωστές διαστάσεις του, πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό», είπε ο Μακρόν στη γαλλική εφημερίδα Le Dauphine Libere. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ακραία βίαιους ανθρώπους να πάρουν τον έλεγχο του δημόσιου διαλόγου, δεν το αξίζουν», πρόσθεσε.

«Δεν θα ήθελα μεμονωμένα πρόσωπα ή άνθρωποι που κλίνουν προς τα άκρα να μπορούν, με οιονδήποτε τρόπο, να μας κάνουν να ξεχνάμε τα υπόλοιπα», συμπλήρωσε ο γάλλος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι αυτού του είδους η επίθεση δεν θα τον σταματήσει.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη νοτιοανατολική Γαλλία, ένας νεαρός χαστούκισε τον γάλλο πρόεδρο, μια άνευ προηγουμένου βίαιη ενέργεια που προκάλεσε την αγανάκτηση όλης της πολιτικής τάξης, σε μια χώρα ολοένα και πιο νευρική, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2022.

Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο βίντεο διακρίνεται ο γάλλος πρόεδρος, σε επίσκεψη στο Τεν λ’ Ερμιτάζ, να πλησιάζει σε ένα πλήθος που έχει συγκεντρωθεί πίσω από μεταλλικά κιγκλιδώματα, κατόπιν να έχει σύντομη συνομιλία με έναν άνδρα που φοράει χακί μπλουζάκι, έχει μαύρα γένια και μακριά μαλλιά.

Ο άνδρας μοιάζει να τον χτυπάει, στη συνέχεια, στο πρόσωπο, με το περιβάλλον του Μακρόν να κάνει λόγο για μια «απόπειρα χαστουκιού».

Στο ίδιο βίντεο, λίγο πριν από το χαστούκι, ακούγεται η κραυγή «Montjoie, Saint-Denis!», όπως και το «A bas la macronie» (Κάτω ο μακρονισμός).

Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης, ένας κάτοικος της περιοχής ηλικίας 28 ετών, συνελήφθη, όπως κι ένας άλλος άνδρας ίδιας ηλικίας, ανέφερε η εισαγγελία.

Οι δύο άνδρες κατάγονται από την περιοχή και είναι «άγνωστοι στη Δικαιοσύνη». «Σε αυτό το στάδιο, τα κίνητρά τους δεν είναι γνωστά», δήλωσε ο εισαγγελέας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το προφίλ των υπόπτων.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο πρόεδρος είχε επισκεφθεί ένα Λύκειο το πρωί και κατευθυνόταν προς το πλήθος που τον φώναζε, όταν συνέβη το περιστατικό.

Ομόφωνη καταδίκη

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, αρχής γενομένης από εκείνη του πρωθυπουργού της χώρας, Ζαν Καστέξ, που μίλησε για προσβολή στη δημοκρατία.

Η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Μαρίν Λεπέν, που παρουσιάζεται ως η βασική αντίπαλος του Μακρόν, κατήγγειλε μια «απαράδεκτη ενέργεια και βαθιά καταδικαστέα σε μια δημοκρατία», ενώ ο δεξιός υποψήφιος στις εκλογές, Ξαβιέ Μπερτράν, καταδίκασε την «απαράδεκτη ενέργεια», όπως τη χαρακτήρισε.

Ο αρχηγός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν, δήλωσε στο Twitter «αλληλέγγυος με τον πρόεδρο».

Ο πρώην σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εκτιμά ότι μια τέτοια επίθεση αποτελεί «ανυπόφορο και απαράδεκτο πλήγμα» στους θεσμούς και ο βουλευτής των Πρασίνων, Γιανίκ Ζαντό, δήλωσε ότι «το να επιτίθεται κανείς σωματικά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι σαν να επιτίθεται εναντίον της Γαλλίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...