2296
Ο Εμανουέλ Μακρόν μιλά στη συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, το βράδυ της Δευτέρας | REUTERS/Gonzalo Fuentes/Pool

Μακρόν: Δεν αποκλείουμε την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία – πλήθος αντιδράσεων

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2024, 10:49
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/2/2024 16:55
Ο Εμανουέλ Μακρόν μιλά στη συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, το βράδυ της Δευτέρας
|REUTERS/Gonzalo Fuentes/Pool

Μακρόν: Δεν αποκλείουμε την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία – πλήθος αντιδράσεων

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2024, 10:49
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/2/2024 16:55

Η μελλοντική αποστολή δυτικών στρατευμάτων στο ουκρανικό μέτωπο «δεν μπορεί να αποκλειστεί», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη σύνοδο για την Ουκρανία στο Παρίσι, προσθέτοντας πάντως, πως σε αυτό το στάδιο «δεν υπάρχει συναίνεση» γι’ αυτό.

«Δεν υπάρχει συναίνεση σήμερα για την αποστολή, επισήμως, χερσαίων στρατευμάτων. Ομως, τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται ώστε η Ρωσία να μην μπορέσει να κερδίσει τον πόλεμο αυτό», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της διεθνούς συνόδου για την στήριξη στην Ουκρανία που οργάνωσε το Ελιζέ.

Ο Μακρόν δεν θέλησε να πει περισσότερα για τη στάση της Γαλλίας στο ζήτημα, επικαλούμενος την ανάγκη τήρησης «στρατηγικής αμφισημίας».

Ομως, «δεν είπα ότι η Γαλλία δεν τάσσεται υπέρ», συνέχισε. «Δεν αίρω την αμφισημία λέγοντας ονόματα. Λέω ότι ήταν μια από τις επιλογές που συζητήθηκαν», πρόσθεσε.

Η «επιλογή» αυτή δεν είχε αναφερθεί ποτέ έως τώρα από την γαλλική κυβέρνηση, όπως επισήμανε ο Guardian.

«Πολύς κόσμος που λέει “ποτέ” σήμερα, είναι ο ίδιος που έλεγε “ποτέ άρματα μάχης, ποτέ αεροσκάφη, ποτέ πύραυλοι μακράς εμβέλειας” πριν από δυο χρόνια», είπε ο γάλλος πρόεδρος. «Ας έχουμε την ταπεινότητα να διαπιστώσουμε πως συχνά δρούμε με 6-12 μήνες καθυστέρηση. Αυτός ήταν ο σκοπός της αποψινής συζήτησης: όλα είναι δυνατά αν χρησιμεύουν για να επιτύχουμε τον στόχο μας».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επανέλαβε ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας δεν βρίσκονται «σε πόλεμο με τον ρωσικό λαό», ωστόσο «δεν μπορούν να επιτρέψουν» στη Ρωσία «να νικήσει στην Ουκρανία».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ανήγγειλε τη δημιουργία νέου «συνασπισμού» για την προμήθεια πυραύλων μέσου και μακρού βεληνεκούς στην Ουκρανία, καθώς οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις και ανησυχούν για τις ποσότητες και το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων πυρομαχικών.

«Εχουμε την πεποίθηση ότι η ήττα της Ρωσίας είναι απολύτως απαραίτητη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρώπης», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι «η στάση της Ρωσίας έχει αλλάξει. Προσπαθεί να κερδίσει νέα εδάφη και έχει τα μάτια της στραμμένα όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε πολλές ακόμα χώρες, για αυτό και αποτελεί σημαντικό κίνδυνο. Η Ρωσία υιοθέτησε απειλητικές συμπεριφορές όχι μόνο έναντι της Ουκρανίας, αλλά έναντι όλων μας».

«Αναβάθμιση» της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Μακρόν ανακοίνωσε επίσης την αναβάθμιση της στρατιωτικής βοήθειας της Δύσης στην Ουκρανία. Οπως είπε, η Ευρώπη παρέχει το 30% της βοήθειας στην Ουκρανία και μπορεί να ανεβάσει αυτό το ποσοστό.

Συγκεκριμένα, ομάδα κρατών προτίθεται να παραδώσει στο Κίεβο πυραύλους μέσου και μακρού βεληνεκούς, ενώ αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν πως στηρίζουν την πρόταση της Τσεχίας να αγοράσουν από κοινού πυρομαχικά εκτός Ευρώπης για λογαριασμό της Ουκρανίας.

Ο γάλλος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη δεν κατάφερε να τηρήσει την περσινή δέσμευσή της για παράδοση ενός εκατομμυρίου οβίδων στο Κίεβο μέχρι τον Μάρτιο.

«Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται ώστε η Ρωσία να μην καταφέρει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», τόνισε ο Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι «η ήττα της Ρωσίας είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Ευρώπη».

Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν πέντε τομείς στους οποίους όλες οι χώρες που έλαβαν μέρος στην διάσκεψη συμφωνούν ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες.

Πρόκειται για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου, την συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων, την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας –ειδικά στα σύνορα με την Λευκορωσία– την υπεράσπιση των χωρών που απειλούνται απευθείας από την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, όπως η Μολδαβία, και τέλος, την παροχή βοήθειας στο Κίεβο για την διάλυση ναρκοπεδίων.

«Πρέπει να βαδίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προς μία οικονομία πολέμου» είπε χαρακτηριστικά ο γάλλος πρόεδρος επισημαίνοντας πως υπάρχουν περιθώρια μεγέθυνσης της ευρωπαϊκής παραγωγής οπλικών συστημάτων.

Σημείωσε ακόμα, ότι η ουκρανική κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την αμυντική χειραφέτηση της Ευρώπης και ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το ουκρανικό και σε επίπεδο των υπουργών Αμυνας.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δυνατότητα να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία στο πλαίσιο των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, είπε: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών για να αποφασίσουμε ποιο θα είναι το μέλλον μας. Είναι το μέλλον της Ευρώπης που διακυβεύεται, επομένως εναπόκειται στους Ευρωπαίους να αποφασίσουν. Αν άλλοι θέλουν να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν, αυτό θα ήταν φανταστικό, αλλά αυτό είναι απλώς ένα πρόσθετο πλεονέκτημα».

Τόνισε ότι αυτό ήταν απαραίτητο όχι επειδή η Ευρώπη ήταν απαισιόδοξη, προκλητική ή φοβισμένη, αλλά απλώς επειδή «διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης».

Υποστήριξε και πάλι το σχέδιο της Εσθονίας να εκδώσει η ΕΕ αμυντικά ομόλογα για να εγγυηθεί μακροπρόθεσμες αμυντικές αγορές για τη βιομηχανία, μια πρόταση που δεν έχουν στηρίξει ακόμη η Γερμανία ή η Ολλανδία, δύο χώρες που παραδοσιακά αντιτίθενται στην έκδοση χρέους της ΕΕ. «Υπάρχει ένα γεωπολιτικό σοκ από τη μία πλευρά και αυτό δικαιολογεί αυτό που έχουν προτείνει οι Εσθονοί».

Ο στόχος, είπε, ήταν να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία μπορεί να διαπραγματευτεί την ειρήνη και να επιστρέψει στην πλήρη εδαφική κυριαρχία.

«Οχι» από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους

Παρόντες στη συνάντηση ήταν μεταξύ άλλων, ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο βρετανός ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Κάμερον, ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα και χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Ρούτε, ο οποίος πιθανολογείται ότι θα είναι ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε πως η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων από κράτη της Δύσης στην Ουκρανία, δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

Αντίστοιχη στάση κράτησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι «θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εντός της Ουκρανίας. Ενα ζήτημα το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω ότι δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας».

Η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία δεν είναι θέμα συζήτησης προς το παρόν, δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, η χώρα του οποίου θα γίνει το 32ο μέλος του NATO.

«Δεν είναι καθόλου επίκαιρο», δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT, αντιδρώντας στις δηλώσεις Μακρόν.

«Προς το παρόν είμαστε απασχολημένοι με την αποστολή προηγμένου υλικού στην Ουκρανία (και αυτό) με διάφορους τρόπους», υπογράμμισε ο σουηδός πρωθυπουργός.

Η Στοκχόλμη ανακοίνωσε στις 20 Φεβρουαρίου την αποστολή ρεκόρ στρατιωτικής βοήθειας (το 15ο πακέτο) στο Κίεβο υπό τη μορφή εξοπλισμών ύψους 633 εκατομμυρίων ευρώ, στην οποία περιλαμβάνονται πυρομαχικά πυροβολικού, πολεμικά σκάφη, αντιαεροπορικά συστήματα και βομβίδες, εξοπλισμό που ζητεί αδιάκοπα το Κίεβο.

«Δεν υπάρχει αίτημα» από την ουκρανική πλευρά για χερσαίες δυνάμεις, πρόσθεσε.

«Επιπλέον, οι παραδόσεις των χωρών όσον αφορά τη δέσμευσή τους» στη διεθνή σκηνή διαφέρουν μεταξύ τους, και «η γαλλική παράδοση δεν είναι η σουηδική παράδοση», σχολίασε ο σουηδός πρωθυπουργός.

Η Πολωνία και η Τσεχία δήλωσαν με τη σειρά τους πως δεν σκέπτονται να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, όμως συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αγορά περισσότερων πυρομαχικών για το Κίεβο.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σχόλια του Μακρόν, ο τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα και ο πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ είπαν πως η επιλογή της αποστολής στρατευμάτων δεν εξετάζεται από τις κυβερνήσεις τους.

«Είμαι πεπεισμένος πως θα πρέπει να αναπτύξουμε τις ατραπούς υποστήριξης που ξεκινήσαμε μετά την επίθεση της Ρωσίας», δήλωσε ο Φιάλα σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Τουσκ κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Πράγα.

Ο Τουσκ πρόσθεσε: «Η Πολωνία δεν σχεδιάζει να στείλει τα στρατεύματά της στο έδαφος της Ουκρανίας».

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σχεδιάζουν να στείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία και πως επίσης δεν υπάρχουν σχέδια του ΝΑΤΟ να στείλει στρατεύματα.

Ο Τουσκ καλωσόρισε το σχέδιο της Τσεχίας να αγοράσει εκατοντάδες χιλιάδες φυσίγγια πυρομαχικών από χώρες εκτός Ευρώπης για να προμηθεύσει την Ουκρανία. Η Πράγα αναζητεί εταίρους για χρηματοδότηση.

Ο Τουσκ και ο Φιάλα θα συναντήσουν τους ομολόγους τους από τη Σλοβακία και την Ουγγαρία σήμερα, με το θέμα της Ουκρανίας να διχάζει την ομάδα.

Ο σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος εναντιώνεται στη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, είχε επισημάνει πρώτος πριν από τη συνάντηση του Παρισιού πως αρκετά μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σκέπτονται να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία σε διμερή βάση, προειδοποιώντας πως αυτό θα κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, δήλωσε σήμερα πως η Ουγγαρία δεν επιθυμεί να στείλει όπλα ή στρατεύματα στην Ουκρανία και η θέση αυτή είναι «σταθερή σαν πέτρα».

Η Ισπανία επίσης διαφωνεί με τη γαλλική πρόταση και θέλει η βοήθεια να περιοριστεί στην αποστολή περισσότερων όπλων και άλλου υλικού στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Πιλάρ Αλεγρία σε συνέντευξη Τύπου.

«Η ενότητα ήταν και είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη ενάντια στην επίθεση του Πούτιν», είπε η Αλεγρία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σχεδιάζει μια «μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη» στρατευμάτων στην Ουκρανία πέραν του «μικρού αριθμού» ατόμων που βρίσκονται ήδη εκεί για να υποστηρίξουν τον ουκρανικό στρατό, ανέφερε σήμερα η Ντάουνινγκ Στριτ αντιδρώντας στις χθεσινές δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν.

Εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, διευκρίνισε ότι «ένας μικρός αριθμός» ανθρώπων που έχουν σταλεί από το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται ήδη εκεί «για να υποστηρίξουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ιατρική εκπαίδευση», προσθέτοντας: «Δεν σχεδιάζουμε ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας».

Στη Γερμανία, ο Σολτς απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής ΝΑΤΟϊκών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, ενώ την ίδια άποψη εξέφρασαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους και ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και το σύνολο της γερμανικής πολιτικής.

«Ισχύει και για το μέλλον, δεν θα υπάρξουν χερσαίες δυνάμεις ούτε στρατιώτες επί ουκρανικού εδάφους από ευρωπαϊκά ή ΝΑΤΟϊκά κράτη», τόνισε ο Σολτς κατά τη διάρκεια επίσκεψής του, νωρίτερα σήμερα, στο Φράιμπουργκ, απαντώντας εμμέσως στον Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δυτικοί στρατιώτες, πρόσθεσε ο καγκελάριος, «δεν επιτρέπεται -επίσης από τις χώρες τους- να συμμετέχουν ενεργά σε πολεμικές δραστηριότητες». Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση στο Παρίσι, επισήμανε μάλιστα ότι η άποψη για το θέμα αυτή ήταν «ομόφωνη» μεταξύ των συμμετεχόντων.

Στο ίδιο πνεύμα εκφράστηκε νωρίτερα σήμερα και ο γερμανός υπουργός Αμυνας ο οποίος, από την Αυστρία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν γερμανικά στρατεύματα στην Ουκρανία. «Οι μπότες στο έδαφος (boots on the ground) δεν αποτελούν επιλογή για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Ναι, το αποκλείω», δήλωσε ο Πιστόριους έπειτα από την συνάντησή του με την αυστριακή ομόλογό του, Κλαούντια Τάνερ, η οποία με τη σειρά της έκανε λόγο για «ανησυχητικό μήνυμα» από τον γάλλο πρόεδρο.

Ο Πιστόριους ευχαρίστησε ακόμη τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός.

Οι δηλώσεις του Μακρόν «πηγαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα, δηλαδή μια διπλωματική προοπτική», δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

«Δεν υπήρξε καμία συναίνεση για αυτό χθες στο Παρίσι και είναι αδιανόητο να βγαίνεις με ένα θέμα στο οποίο δεν υπάρχει συναίνεση, προκαλώντας μια συζήτηση που δεν χρειαζόμαστε», πρόσθεσε ο Σάλενμπεργκ.

Ακόμα, ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) αντέκρουσε σαφώς τον γάλλο πρόεδρο, καλώντας τον μάλιστα να αυξήσει τη στρατιωτική υποστήριξή του προς την Ουκρανία.

«Αυτό (ενν. η αποστολή χερσαίων δυνάμεων) αποκλείεται. Αυτή ήταν πάντα η σαφής γραμμή, ότι δεν θα καταστούμε κομμάτι του πολέμου και αυτό σημαίνει ότι δεν θα πάνε στην Ουκρανία γερμανοί στρατιώτες», δήλωσε ο Χάμπεκ στο περιθώριο κομματικής εκδήλωσης των Πρασίνων νωρίτερα σήμερα στη Λειψία.

«Θα χαρώ εάν η Γαλλία σκεφτεί πώς θα προσφέρει μεγαλύτερη υποστήριξη στην Ουκρανία. Και αν μπορώ να κάνω μια υπόδειξη, θα ήταν: δώστε περισσότερα όπλα. Κάντε ό,τι μπορείτε και κάντε το τώρα, δώστε στην Ουκρανία τα πυρομαχικά και τα τεθωρακισμένα που μπορείτε να της δώσετε. Ήρθε πραγματικά η ώρα να μην αφήσετε την Ουκρανία μόνη», πρόσθεσε ο αντικαγκελάριος.

Κίεβο: Θετικές οι δηλώσεις Μακρόν

Θετικό χαρακτήρισε σήμερα σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι άνοιξε μια συζήτηση στη Δύση όσον αφορά το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων στον πόλεμο στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι δείχνει επίγνωση του κινδύνου που θέτει για την Ευρώπη η ρωσική επιθετικότητα.

«Αυτό δείχνει, πρωτίστως, απόλυτη επίγνωση των κινδύνων που θέτει στην Ευρώπη μια μιλιταριστική, επιθετική Ρωσία», υπογράμμισε ο Μιχάιλο Ποντολιάκ σε γραπτή του δήλωση.

«Το ότι άνοιξε μια συζήτηση για το ενδεχόμενο άμεσης υποστήριξης της Ουκρανίας με ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να θεωρηθεί ως επιθυμία να δοθεί η σωστή έμφαση, να σηματοδοτηθούν σαφέστερα οι κίνδυνοι», πρόσθεσε ο Ποντολιάκ.

Σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό να επιταχυνθεί η παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, υπογράμμισε επίσης ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου.

Η αντίδραση του Κρεμλίνου

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε την Τρίτη ότι θα είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, αν χώρες μέλη της Συμμαχίας στείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

«Δεν είναι σε καμία περίπτωση προς το συμφέρον των χωρών αυτών. Θα πρέπει να το γνωρίζουν», τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ απαντώντας στις δηλώσεις Μακρόν.

«Το ίδιο το γεγονός ότι γίνεται συζήτηση για το ενδεχόμενο αποστολής κάποιων στρατευμάτων στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ σημαντικό νέο στοιχείο», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν θα υπήρχε κίνδυνος άμεσης σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ στην περίπτωση αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ απάντησε: «Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να συζητήσουμε όχι για το αν είναι ενδεχόμενη, αλλά για το αν είναι αναπόφευκτη (μια άμεση σύγκρουση)».

Ατάλ: Δεν θέλω η γενιά μου να μεγαλώσει σε έναν κόσμο απειλών

Την Τρίτη, ο γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ συμφώνησε με τον Μακρόν και είπε στο RTL ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα σε έναν πόλεμο» που μαίνεται «στην καρδιά της Ευρώπης», περιλαμβανομένης της αποστολής χερσαίων δυνάμεων.

Στο περιθώριο της επίσκεψής του στη γεωργική έκθεση στο Παρίσι, ο Ατάλ επανέλαβε τα λόγια του γάλλου προέδρου ότι «πριν δύο χρόνια» πολλές χώρες «απέκλειαν το ενδεχόμενο να στείλουν όπλα» στην Ουκρανία.

«Σήμερα πρόκειται να στείλουμε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να στηρίξουμε τους Ουκρανούς μπροστά σε αυτή την επιθετικότητα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Οπότε, αυτό που υπενθύμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα σε έναν πόλεμο ο οποίος, για μία ακόμη φορά, μαίνεται στην καρδιά της Ευρώπης και στην πόρτα της ΕΕ», είπε ο Ατάλ, εκτιμώντας ότι ο Μακρόν «ήταν ξεκάθαρος στο θέμα».

Ο γάλλος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το Παρίσι δεν μπορεί να σκεφτεί ότι «η Ρωσία ενδέχεται να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», ότι ο Πούτιν θα μπορούσε «να πει ότι πήρε με τη βία τον έλεγχο μιας άλλης ελεύθερης και δημοκρατικής χώρας».

Υπενθυμίζοντας ότι η Σουηδία και η Φινλανδία, δύο ιστορικά ουδέτερες χώρες, αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ «διότι βλέπουν να έρχεται αυτή η απειλή», ο Ατάλ πρόσθεσε: «Δεν θέλω η γενιά μου και οι γενιές που θα έρθουν να μεγαλώσουν σε έναν κόσμο απειλών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...