H G20, που συστάθηκε για να επιλύει διεθνή οικονομικά και όχι πολιτικά ζητήματα, δεν είναι απαραίτητα ο χώρος που θα μπορούσε κάποιος να περιμένει την επίτευξη διπλωματικής προόδου στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό δήλωσε την Κυριακή ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρό, προσθέτοντας ότι η διακήρυξη των ηγετών της G20 μετά τη σύνοδο κορυφής του Σαββατοκύριακου στο Νέο Δελχί της Ινδίας δεν συνιστά διπλωματική νίκη για τη Ρωσία, η οποία υπήρξε απομονωμένη.
Η διακήρυξη που υιοθετήθηκε το Σάββατο αποφεύγει να καταδικάσει τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά υπογραμμίζει τα δεινά που έχει προκαλέσει η βία στους ανθρώπους και καλεί όλα τα κράτη να μη χρησιμοποιούν βία για να αρπάξουν εδάφη.
«Αυτή η G20 επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την απομόνωση της Ρωσίας. Σήμερα, μια συντριπτική πλειονότητα μελών της G20 καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του» σχολίασε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου μετά την τελετή λήξης της συνόδου.
Οσον αφορά το κλίμα που επικράτησε, ο Μακρόν έκρινε ότι τα αποτελέσματα της συνόδου υπήρξαν «ανεπαρκή» και κάλεσε τους πάντες «σε επαγρύπνηση» για την ανάγκη να τεθούν πιο φιλόδοξοι στόχοι, και ιδιαίτερα για την έξοδο από το πετρέλαιο.
Το τελικό ανακοινωθέν των ηγετών των μεγάλων δυνάμεων και των αναδυόμενων δυνάμεων που συναντήθηκαν στην Ινδία δεν απαιτεί έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα, σε αντίθεση με τις ελπίδες αρκετών παρατηρητών. «Είναι ανεπαρκές» παραδέχτηκε ο γάλλος πρόεδρος.
«Ανησυχώ πολύ για το πνεύμα που αρχίζει να επικρατεί, συμπεριλαμβανομένων των μελών της G20, στο ζήτημα του κλίματος» λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τη COP28, πρόσθεσες.
«Κρούω των κώδωνα του κινδύνου προς όλους, δεν έχουμε φτάσει εκεί που πρέπει» επέμεινε, σημειώνοντας ότι άκουσε «μια πολύ εύκολη συζήτηση μεταξύ ορισμένων αναδυόμενων χωρών, και με συμπέρασα ότι μόνο οι πιο πλούσιες χώρες έχουν ευθύνη».
Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «να βγούμε από τον άνθρακα πολύ γρήγορα και πολύ πιο γρήγορα από σήμερα», από το 2030, αλλά και «το συντομότερο δυνατό από το πετρέλαιο, πολύ πριν από το 2050».
«Οι πιο πλούσιες χώρες πρέπει να κάνουν την προσπάθεια, είμαστε στη διαδικασία να το κάνουμε, μας κοστίζει (…) αλλά το κάνουμε, είναι θεμιτό και φυσιολογικό» είπε, ζητώντας παράλληλα από τις αναδυόμενες χώρες, ιδιαίτερα τους παραγωγούς πετρελαίου, να πράξουν το χρέος τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News