609
Εσωτερική άποψη της συναγωγής του Ντερμπέντ μετά την τρομοκρατική επίθεση, στη διάρκεια της οποίας κάηκε το κτίριο | Telegram/REUTERS

Μακελειό με πολλούς νεκρούς στις επιθέσεις στο Νταγκεστάν

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2024, 11:15
Εσωτερική άποψη της συναγωγής του Ντερμπέντ μετά την τρομοκρατική επίθεση, στη διάρκεια της οποίας κάηκε το κτίριο
|Telegram/REUTERS

Μακελειό με πολλούς νεκρούς στις επιθέσεις στο Νταγκεστάν

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2024, 11:15

Ενοπλοι άνοιξαν πυρ σε δύο πόλεις στην περιοχή του Νταγκεστάν του βόρειου Καυκάσου της Ρωσίας, με στόχο μια συναγωγή, δύο ορθόδοξες εκκλησίες και ένα αστυνομικό τμήμα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 19 ανθρώπους, ανάμεσά τους και τέσσερις πολίτες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian.

«Είναι μια ημέρα τραγωδίας για το Νταγκεστάν και για ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο Σεργκέι Μελίκοφ, κυβερνήτης της περιοχής, σε βίντεο που δημοσιεύτηκε νωρίς τη Δευτέρα στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, Telegram.

Στην πόλη Ντερμπέντ, ένοπλοι επιτέθηκαν σε μια συναγωγή της εβραϊκής κοινότητας στην πλειοψηφικά μουσουλμανική περιοχή. Το ρωσικό κρατικό μέσο Tass ανέφερε ότι οι δράστες πυροβόλησαν επίσης δύο γειτονικές ορθόδοξες εκκλησίες, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και έναν ιερέα.

Πλάνα που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το Ντερμπέντ δείχνουν μια ομάδα ενόπλων να εμπλέκεται σε σφοδρά πυρά με την αστυνομία. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συναγωγή πυρπολήθηκε, και ένα βίντεο από το σημείο δείχνει φλόγες να βγαίνουν από το κτίριο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της  UNESCO.

Σε ένα άλλο επεισόδιο πυροβολισμών που σημειώθηκε ταυτόχρονα, μια ομάδα άνοιξε πυρ εναντίον της αστυνομίας στη Μαχατσκάλα, την πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, η οποία βρίσκεται περίπου 120 χιλιόμετρα βόρεια του Ντερμπέντ, κατά μήκος της ακτής της Κασπίας Θάλασσας. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τουλάχιστον ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του και άλλοι έξι τραυματίστηκαν.

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις στην ασταθή περιοχή. «Κατανοούμε ποιος βρίσκεται πίσω από την οργάνωση των τρομοκρατικών αυτών επιθέσεων και ποιο στόχο επιδίωκαν», είπε ο Μελίκοφ, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας, επικαλούμενα τις αρχές επιβολής του νόμου, ανέφεραν ότι μεταξύ των δραστών ήταν και δύο γιοι του ηγέτη της περιφέρειας Σεργκοκάλα του κεντρικού Νταγκεστάν, ο οποίος έχει συλληφθεί από τις αστυνομικές αρχές. Ο Μελίκοφ είπε ότι μεταξύ των νεκρών, εκτός από τους αστυνομικούς, ήταν και αρκετοί πολίτες, ανάμεσά τους και ένας ορθόδοξος ιερέας που εργάστηκε στο Ντερμπέντ για περισσότερα από 40 χρόνια.

Εξι από τους ένοπλους πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν καθώς εξελίσσονταν τα επεισόδια, είπε ο Μελίκοφ, ωστόσο ένα ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο την Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή, ανέφερε ότι οι δράστες ήταν πέντε. Η ομάδα που συστήθηκε για να ερευνήσει την υπόθεση χαρακτήρισε τους πυροβολισμούς ως «τρομοκρατική επίθεση».

Το τριήμερο 24-26 Ιουνίου κηρύχθηκε ως περίοδος εθνικού πένθους στο Νταγκεστάν, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες και όλες τις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις να ακυρώνονται. Η ταραχώδης περιοχή βρέθηκε αντιμέτωπη τη δεκαετία του 2000 με μια ισλαμιστική εξέγερση που εξαπλώθηκε από τη γειτονική Τσετσενία – με τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας να κινούνται επιθετικά για την καταπολέμηση των εξτρεμιστών στην ευρύτερη περιοχή.

Τα τελευταία χρόνια οι επιθέσεις είχαν γίνει πιο σπάνιες, με την μυστική υπηρεσία της Ρωσίας, FSB, να ισχυρίζεται το 2017 ότι είχε εξαρθρώσει τους πυρήνες εξέγερσης στην περιοχή. Ωστόσο, η Ρωσία έχει βιώσει μια σειρά από ισλαμιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις πρόσφατα, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των μυστικών υπηρεσιών της να τις αντιμετωπίσουν, καθώς ασχολούνται κυρίως με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την καταστολή των αντιφρονούντων.

Τον περασμένο Μάρτιο, το Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν, αφγανικό παρακλάδι του ISIS, ανέλαβε την ευθύνη για τη μαζική επίθεση σε αίθουσα συναυλιών της Μόσχας – την πιο θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση εδώ και χρόνια, που άφησε 139 νεκρούς.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις απελευθέρωσαν δύο φρουρούς και σκότωσαν έξι άνδρες που τους είχαν συλλάβει ομήρους σε ένα κέντρο κράτησης στη νότια πόλη Ροστόφ, και συνδέονταν με το Ισλαμικό Κράτος. Το Νταγκεστάν έχει αντιμετωπίσει επίσης και μια σειρά από αντισημιτικά περιστατικά. Το πιο χαρακτηριστικό συνέβη πέρυσι, όταν ένας όχλος εισέβαλε στο αεροδρόμιο της Μαχατσκάλα, αναζητώντας εβραίους επιβάτες πτήσης από το Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...