659
Αριστερά οι Rolling Stones, δεξιά οι Beatles και στη μέση ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, ο οποίος, είχε δεν είχε, αναβίωσε την παλιά κόντρα | CreativeProtagon

ΜακKάρτνεϊ: Oι Rolling Stones είναι μια μπάντα που διασκευάζει μπλουζ

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2021, 10:15
Αριστερά οι Rolling Stones, δεξιά οι Beatles και στη μέση ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, ο οποίος, είχε δεν είχε, αναβίωσε την παλιά κόντρα
|CreativeProtagon

ΜακKάρτνεϊ: Oι Rolling Stones είναι μια μπάντα που διασκευάζει μπλουζ

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2021, 10:15

Φαίνεται πως ο Πολ ΜαKκάρτνεϊ δεν μασάει τα λόγια του και εκφράζεται απερίφραστα όταν καλείται να συγκρίνει τους Beatles με τους Rolling Stones. Σε συνέντευξή του στο The New Yorker, το 79χρονο Σκαθάρι ανέφερε πως όσον αφορά τις μουσικές παλέτες δύο εκ των κορυφαίων συγκροτημάτων στην ιστορία της ροκ μουσικής, εκείνη των Beatles ήταν σαφώς ευρύτερη.

«Δεν είμαι σίγουρος εάν πρέπει να το πω αυτό, αλλά αυτοί αποτελούν ένα συγκρότημα που διασκευάζει μπλουζ τραγούδια (blues cover band), κάτι τέτοιο είναι οι Stones. Νομίζω πως η δική μας γκάμα ήταν κάπως μεγαλύτερη από τη δική τους», σημείωσε ο ΜακKάρτνεϊ.

Παρότι, ωστόσο, η δήλωσή του «ακούγεται σαν καρφί», όπως αναγνωρίζει στο ρεπορτάζ της η Αλθία Λεγκάσπι του RollingStone, η πολυετής αντιπαλότητα ανάμεσα στα δύο ιστορικά ροκ συγκροτήματα της Βρετανίας «είναι περισσότερο φιλική και καλοπροαίρετη παρά ανταγωνιστική».

Αλλωστε ο σερ Πολ έχει εκφράσει ξανά την άποψή του επί του θέματος. Πέρυσι τον Απρίλιο είχε συμφωνήσει με τη δήλωση του διάσημου αμερικανού ραδιοφωνικού παραγωγού Χάουαρντ Στερν ότι οι Beatles υπήρξαν καλύτερη μπάντα από τους Rolling Stones. «Είναι προσκολλημένοι στο μπλουζ. Οταν γράφουν κομμάτια, αυτό έχει να κάνει με το μπλουζ, ενώ εμείς είχαμε περισσότερες επιρροές. Υπάρχουν πολλές διαφορές και αγαπώ τους Stones, αλλά συμφωνώ μαζί σου. Οι Beatles ήταν καλύτεροι», είχε αναφέρει.

Τις δηλώσεις του είχε σχολιάσει τότε όχι κάποιος εκπρόσωπος των Rolling Stones, αλλά ο ίδιος ο Μικ Τζάγκερ. «Εχει τόση πλάκα. Είναι αξιαγάπητος. Προφανώς δεν υπάρχει κανένας ανταγωνισμός», είχε αναφέρει, μην παραλείποντας, ωστόσο, να εξηγήσει πως η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο συγκροτημάτων έγκειται στο γεγονός πως «το ένα συγκρότημα είναι απίστευτα τυχερό που εξακολουθεί να παίζει σε στάδια, ενώ το άλλο συγκρότημα δεν υπάρχει».

Οι Rolling Stones: o εκλιπών Τσάρλι Γουότς και οι Μικ Τζάγκερ, Ρον Γουντς και Κιθ Ρίτσαρντς. (REUTERS/Gary Hershorn/Φωτογραφία Αρχείου)

Ομως αυτές τις ημέρες ο Πολ ΜακKάρτνεϊ δεν μίλησε μόνο για τους Rolling Stones, μίλησε και για τον Τζον Λένον, κατηγορώντας τον (σε μια άλλη του συνέντευξη, στο BBC, που θα μεταδοθεί στις 23 Οκτωβρίου) για τη διάλυση του θρυλικού συγκροτήματός τους.

Οταν οι Beatles διαλύθηκαν το 1970, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης επιρρίφθηκε σε εκείνον, κυρίως επειδή σε ένα δελτίο Τύπου για την κυκλοφορία του πρώτου σόλο δίσκου του ανέφερε ότι έκανε ένα «διάλειμμα» από το συγκρότημα.

Επιδιώκοντας τώρα, όμως, να αποκαταστήσει την αλήθεια, μιλώντας στην εκπομπή «This Cultural Life» του BBC Radio 4, υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «δεν προκάλεσα εγώ τη διάσπαση. Αυτός ήταν ο Τζόνι μας. Ο Τζον μπήκε μια μέρα στο δωμάτιο και είπε “φεύγω από τους Beatles”». Υποστήριξε επίσης ότι ο Λένον είχε χαρακτηρίσει την απόφασή του να αποχωρήσει «αρκετά συναρπαστική», περιγράφοντάς την «μάλλον ως διαζύγιο», ενώ τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος κλήθηκαν στη συνέχεια να «μαζέψουν τα σπασμένα».

Γιόκο Ονο, Τζον Λένον, Πολ ΜακKάρτνεϊ στην πρεμιέρα του φιλμ «Κίτρινο Υποβρύχιο» τον Ιούλιο του 1968. Τα «σκαθάρια» κρατούν μήλα για να προβάλουν τη δισκογραφική εταιρεία Apple την οποία είχαν μόλις ιδρύσει. Δύο χρόνια αργότερα το θρυλικό γκρουπ διαλύθηκε… (Larry Ellis/Express/Hulton Archive/Getty Images)

Περισσότερα από πενήντα χρόνια μετά τη διάλυση των Beatles, o Πολ ΜαKάρτνεϊ θεωρεί πως ήταν αναπόφευκτη, γιατί «ο Τζον άρχιζε μια νέα ζωή με τη Γιόκο και ήθελε… να είναι ξαπλωμένος για μία εβδομάδα σε ένα κρεβάτι στο Αμστερνταμ, για την ειρήνη. Δεν μπορούσες να διαφωνήσεις με αυτό», σημειώνει στη συνέντευξή του.

Παραδέχεται επίσης πως «ήταν η πιο δύσκολη περίοδος της ζωής μου. Αυτό ήταν το συγκρότημα μου, αυτή ήταν η δουλειά μου, αυτή ήταν η ζωή μου, οπότε ήθελα να συνεχιστούν. Θεωρούσα πως συνθέταμε αρκετά καλό υλικό –το “Abbey Road”, το “Let It Be”, όχι άσχημα– και πίστευα πως μπορούσαμε να συνεχίσουμε».

Η ζωή, ωστόσο, τα έφερε αλλιώς και αυτοί που συνέχισαν και συνεχίζουν ακόμα, όχι μόνον να ηχογραφούν δίσκους, αλλά και να περιοδεύουν ανά την υφήλιο, ερμηνεύοντας τα κομμάτια τους, ενώπιον πολλών εκατοντάδων (αν όχι χιλιάδων λόγω πανδημίας) φανατικών οπαδών τους, είναι οι Rolling Stones.

Από το «Hey Jude» στο «Hey Grandude!». Ο σερ Πολ, το 2019, όταν παρουσίαζε το παιδικό βιβλίο που είχε γράψει (Mike Marsland/WireImage)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...