647
Από ανάρτηση του ισραηλινού στρατού για τις επιχειρήσεις στη Γάζα: «Οι δυνάμεις μας εν δράσει» | IDF

Μαίνονται οι συγκρούσεις στη Γάζα, αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2023, 16:18
Από ανάρτηση του ισραηλινού στρατού για τις επιχειρήσεις στη Γάζα: «Οι δυνάμεις μας εν δράσει»
|IDF

Μαίνονται οι συγκρούσεις στη Γάζα, αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2023, 16:18

Τουλάχιστον 9.770 Παλαιστίνιοι, περιλαμβανομένων 4.008 παιδιών και 2.550 γυναικών, έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας μετά τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε την Κυριακή, 30ή ημέρα της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, Ασράφ αλ Κούντρα, έπειτα από ακόμη ένα βράδυ σφοδρής πολιορκίας του παλαιστινιακού θύλακα από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).

Ο απολογισμός αυτός δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές, ωστόσο οι ανθρωπιστικές οργανώσεις θεωρούν, εν πολλοίς, αξιόπιστες τις σχετικές ανακοινώσεις των τοπικών υγειονομικών Αρχών, οι οποίες άλλωστε έρχονται μετά τις πολλαπλές αναφορές διεθνών ΜΜΕ και υπηρεσιών του ΟΗΕ για μεγάλο αριθμό νεκρών μεταξύ των κατοίκων της Γάζας.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και 45 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από πλήγμα των Ισραηλινών με στόχο τον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, το βράδυ του Σαββάτου, κατήγγειλε η τρομοκρατική οργάνωση που διοικεί τη Γάζα.

«Ο αριθμός των μαρτύρων (σ.σ.: των νεκρών) από τη σφαγή του Μαγκάζι αυξήθηκε στους 45» ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Γάζας σε απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ασράφ Αλ-Κούντρα, είχε αρχικά κάνει λόγο για «πάνω από 30 μάρτυρες» που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «μετά τη σφαγή που έγινε από τις κατοχικές δυνάμεις (σ.σ.: το Ισραήλ) στον καταυλισμό Μαγκάζι». Η πλειονότητα των θυμάτων «είναι παιδιά και γυναίκες», ενώ σπίτια έγιναν άμεσοι στόχοι, πρόσθεσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Χαμάς καταγγέλλει πλήγμα σε πολιτικούς στόχους, ισχυρισμό που συνήθως το Ισραήλ διαψεύδει λέγοντας ότι πλήττει βάσεις και υποδομές των τρομοκρατών, τους οποίους κατηγορεί ότι «κρύβονται» σε οικισμούς, νοσοκομεία κ.ο.κ.

Εν μέσω των αλληλοκατηγοριών αυτών και των συνεχιζόμενων επιθέσεων στον θύλακα, το τοπικό υπουργείο Υγείας προέβη σε έκκληση στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) να εγγυηθεί «την ασφαλή διέλευση για τους τραυματίες, να τους συνοδεύσει και να εγγυηθεί την ασφαλή άφιξή τους στο πέρασμα της Ράφα», το οποίο εδώ και λίγα 24ωρα «άνοιξε» για λίγους τραυματίες και για κατόχους ξένων διαβατηρίων, «μέχρι να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Αιγύπτου».

Εληξε η νέα διορία για την αποχώρηση των αμάχων στον Βορρά

Νωρίτερα, το Ισραήλ άνοιξε και πάλι ένα «παράθυρο» λίγων ωρών στους αμάχους στον θύλακα, καλώντας τους να απομακρυνθούν από τις περιοχές που αναγνωρίζει ως εμπόλεμη ζώνη.

Ο ισραηλινός στρατός έχει κατ’ επανάληψη καλέσει τους κατοίκους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδα της Γάζας να μετακινηθούν προς τις νότιες περιοχές του θύλακα, κάτι που σύμφωνα με την IDF έχουν ήδη κάνει τουλάχιστον 700.000 άνθρωποι, εν μέσω των εντεινόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεών του κατά της Χαμάς.

Η νέα διορία που δόθηκε εξέπνευσε στις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), καθώς ο στρατός είχε γνωστοποιήσει αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι θα επιτρέψει τη μετακίνηση σε συγκεκριμένο δρόμο με κατεύθυνση τον Νότο, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ..

«Εάν νοιάζεστε για τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας, κατευθυνθείτε προς τα νότια σύμφωνα με τις οδηγίες μας» ανέφερε η γραμμένη στα αραβικά ανάρτηση, την οποία συνόδευε και σχετικός χάρτης.

Ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν φυλλάδια και στην πόλη της Γάζας, τη μεγαλύτερη στον θύλακα, η οποία έχει περικυκλωθεί από τις IDF, ζητώντας από τους κατοίκους να «εκμεταλλευθούν την ευκαιρία και να απομακρυνθούν άμεσα».

Είχε προηγηθεί μια ακόμη νύχτα πολιορκίας της Γάζας από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, κατά την οποία οι IDF έπληξαν στρατιωτική εγκατάσταση της Χαμάς με κέντρα διοίκησης και ελέγχου, παρατηρητήρια και άλλες υποδομές, όπως ανακοινώθηκε το πρωί της Κυριακής.

Οι χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις της χώρας έχουν πλήξει «περισσότερους από 2.500 στόχους των τρομοκρατών», συνολικά, από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στον θύλακα, προστίθεται στο σχετικό ανακοινωθέν.

Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων

Η επίθεση και η πολιορκία της Γάζας έχουν προκαλέσει διεθνώς έντονη ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στον θύλακα.

Διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις το Σάββατο σε πολλές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι, η Κωνσταντινούπολη, η Τζακάρτα και η Ουάσινγκτον, απαιτώντας κατάπαυση πυρός. Διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε και στην Αθήνα από οργανώσεις και φορείς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...