523
Νεαρός τουρίστας απολαμβάνει τη θέα στο Τολέδο. Οι ισπανικές Αρχές εξέδωσαν οδηγίες για την προστασία των πολιτών ενόψει των ακραίων καιρικών φαινομένων | EPA/Ismael Herrero

Μαγιάτικος καύσωνας πλήττει την Ισπανία

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2022, 18:32
Νεαρός τουρίστας απολαμβάνει τη θέα στο Τολέδο. Οι ισπανικές Αρχές εξέδωσαν οδηγίες για την προστασία των πολιτών ενόψει των ακραίων καιρικών φαινομένων
|EPA/Ismael Herrero

Μαγιάτικος καύσωνας πλήττει την Ισπανία

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2022, 18:32

Οι θερμοκρασίες σε περιοχές της νότιας Ισπανίας προβλέπεται να ξεπεράσουν τους 42 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο, με τους μετεωρολόγους να μιλούν για ένα κύμα καύσωνα «εξαιρετικής έντασης» από αυτά που συνήθως παρατηρούνται στην καρδιά του καλοκαιριού και όχι στα μέσα Μαΐου. Η ισπανική κυβέρνηση ενεργοποίησε μάλιστα το προβλεπόμενο εθνικό σχέδιο για ακραία καιρικά φαινόμενα το απόγευμα της Πέμπτης, αφότου η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία, η AEMET, προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον πλέον ζεστό Μάιο των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με την AEMET μια μάζα ζεστού, ξηρού αέρα που φτάνει στην ιβηρική χερσόνησο από την Αφρική, φέρνει σκόνη από τη Σαχάρα και θερμοκρασίες, οι οποίες είναι υψηλότερες από τις μέσες τιμές της εποχής κατά 10  – 15 βαθμούς Κελσίου.

«Οι τελευταίες ενημερώσεις των μετεωρολογικών μοντέλων επιβεβαιώνουν την εξαιρετική ένταση αυτού του καύσωνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας Ρουμπέν ντελ Κάμπο.

«Ο φετινός Μάιος θα μπορούσε να είναι ο πιο ζεστός των τελευταίων 20 ετών για ολόκληρη την Ισπανία όσον αφορά τόσο τις μέγιστες όσο και τις ελάχιστες θερμοκρασίες. Η Παρασκευή και το Σάββατο θα είναι οι πιο ζεστές ημέρες, σε γενικές γραμμές, και παρότι θα σημειωθεί σημαντική πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή στο δυτικό τρίτο της χερσονήσου, η ίδια ημέρα ενδεχομένως να είναι η πιο ζεστή σε περιοχές της ανατολικής πλευράς της χώρας και στις Βαλεαρίδες Νήσους», πρόσθεσε.

Οι θερμοκρασίες στην κοιλάδα του Γουαδαλκιβίρ, στην Ανδαλουσία, προβλέπεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή και να φτάσουν τους 42 βαθμούς την επόμενη μέρα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ακόμη και όταν η ζέστη υποχωρήσει αλλού, συνέχισε ο αξιωματούχος, μπορεί να υπάρξουν θερμοκρασίες 40 βαθμών Κελσίου, ή και παραπάνω, στη κοιλάδα του Εβρου, στα βορειοανατολικά της χώρας, κάτι «πρωτόγνωρο σε αυτήν την περιοχή» για την εποχή.

Σημειώνεται πως η υψηλότερη θερμοκρασία στην Ισπανία καταγράφηκε τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο υδράργυρος στην πόλη Μοντόρο της Ανδαλουσίας έφτασε τους 47,4 βαθμούς Κελσίου, όπως έγραψε ο Guardian.

Μιλώντας για τα καιρικά φαινόμενα αυτά, ο Ρουμπέν ντελ Κάμπο αναφέρθηκε στον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς σε πολλές περιφέρειες καθώς και στις συνέπειες της σκόνης στην ατμόσφαιρα σε ό,τι έχει να κάνει με την ποιότητα του αέρα ή και την ορατότητα.

Η ισπανική κυβέρνηση συνέστησε στους πολίτες άφθονη λήψη νερού και να φορούν ελαφριά ρούχα και ζήτησε να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά, τις έγκυες γυναίκες , τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες.

Η βρετανική εφημερίδα επισήμανε, εξάλλου, πως το σύννεφο της αφρικανικής σκόνης αναμένεται να φτάσει και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η πιο ζεστή μέρα του έτους, μέχρι στιγμής, ήταν η Τρίτη – οι θερμοκρασίες στα νοτιοανατολικά της χώρας έφτασαν τους 27,5 βαθμούς Κελσίου.

«Καμίνι» και η νότια Γαλλία

Ανοιξιάτικα ρεκόρ ζέστης έχουν καταγραφεί και στη Γαλλία, καθώς την Παρασκευή η χώρα εισήλθε στη 38η συνεχόμενη ημέρα με θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Σε περιοχές του νότου οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 33 βαθμούς Κελσίου και σύμφωνα με ορισμένα μοντέλα ο υδράργυρος θα φτάσει τους 37 ή ακόμα και τους 39 βαθμούς Κελσίου κατά τόπους, μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Οι τιμές αυτές είναι υψηλότερες κατά 17 βαθμούς, περίπου, σε σχέση με τον εποχιακό μέσο όρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...