526
Στα ακριβά καρτιέ της Στοκχόλμης η βία ελέγχεται. Το πρόβλημα γιγαντώνεται στις φτωχές συνοικίες των μεταναστών, από όπου στρατολογούν οι τζιχαντιστές και οι μαφιόζοι | REUTERS/Marie Mannes/File Photo

Μαφιόζοι, τζιχαντιστές και Ρώσοι επιβουλεύονται τη Σουηδία

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2023, 15:33
Στα ακριβά καρτιέ της Στοκχόλμης η βία ελέγχεται. Το πρόβλημα γιγαντώνεται στις φτωχές συνοικίες των μεταναστών, από όπου στρατολογούν οι τζιχαντιστές και οι μαφιόζοι
|REUTERS/Marie Mannes/File Photo

Μαφιόζοι, τζιχαντιστές και Ρώσοι επιβουλεύονται τη Σουηδία

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2023, 15:33

Η Σουηδία αντιμετωπίζει τις σοβαρότερες προκλήσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όσον αφορά την ασφάλειά της, δήλωσε ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της. Η σκανδιναβική χώρα, κάποτε σύμβολο ειρήνης, ουδετερότητας και κοινωνικής συνοχής, απειλείται τώρα από τρεις πλευρές: τη Ρωσία, την ισλαμική τρομοκρατία και τον υπόκοσμο, που αλληλοεξοντώνεται σε κοινή θέα για τον έλεγχο των ναρκωτικών.

Ο Χένρικ Λάντερχολμ, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της Σουηδίας, είπε ότι αυτοί οι κίνδυνοι αλληλοτροφοδοτούνται καθώς η Ρωσία χρησιμοποίησε τεχνικές παραπληροφόρησης και υβριδικού πολέμου, στοχεύοντας στα αδύναμα σημεία της σουηδικής κοινωνίας, και κατ’ αυτόν τον τρόπο πυροδότησε την οργή των τζιχαντιστών.

Τον περασμένο μήνα, δυο σουηδοί φίλαθλοι πυροβολήθηκαν από έναν τρομοκράτη στις Βρυξέλλες. Ενα υποθαλάσσιο καλώδιο data στη γραμμή Σουηδία-Εσθονία καταστράφηκε εσκεμμένα, ενώ επιθέσεις σε αγωγό φυσικού αερίου και σε τηλεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις σημειώθηκαν στον Κόλπο της Φινλανδίας. Για αυτά τα συμβάντα δολιοφθοράς διενεργείται πολυεθνική έρευνα, προς το παρόν ανολοκλήρωτη.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο καταμετρήθηκαν 11 δολοφονίες στη Σουηδία, όλες με όπλα, κάτι που συνιστά ρεκόρ – οι λονδρέζικοι Times έγραψαν ότι οι πυροβολισμοί που πέφτουν στη Στοκχόλμη είναι τριακονταπλάσιοι από εκείνους που πέφτουν στο Λονδίνο. Ο Λάντερχολμ, στο πόστο του εδώ και 12 μήνες, αφότου δημιουργήθηκε δηλαδή, χαρακτηρίζει την κατάσταση «πολύ σοβαρή», αφού «τέτοιο ζήτημα ασφαλείας έχει να τεθεί από τον καιρό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Δεν είναι κάθε φόνος ή κάθε περιστατικό ένοπλης βίας επίφοβο: «Ολες μαζί οι προκλήσεις προκαλούν το σύστημά μας, ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο». Φυσικά, σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται τα φτωχά, υποβαθμισμένα προάστια, εκεί όπου ζουν μετανάστες. Αυτές είναι οι «ευάλωτες περιοχές» της Σουηδίας. Υψηλή εγκληματικότητα, άρα ανεργία ή αεργία και χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Από εκεί στρατολογούν και οι τζιχαντιστές και οι μαφιόζοι.

Ο Λάντερχολμ, έμπειρος διπλωμάτης και πρώην βουλευτής, είπε ότι πολλοί από αυτούς τους μουσουλμάνους μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς δεν συμμερίζονται τον «σκανδιναβικό τρόπο σκέψης», δηλαδή «το κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ πολιτών και κράτους».

Η αλλαγή στη βασική στάση της Σουηδίας στα θέματα ασφαλείας έγινε με την εκ μέρους της υποβολή αίτησης προς ένταξη στο ΝΑΤΟ, και αυτό κατόπιν της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Μάλιστα, η χώρα έχει διπλασιάσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της από το 2018, πράγμα που σημαίνει ότι μάχεται να καλύψει τον στόχο της Ατλαντικής Συμμαχίας περί στρατιωτικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ.

Η υπεράσπιση της Βαλτικής Θάλασσας από τη ρωσική επιθετικότητα αναδεικνύεται σε πρώτιστη υποχρέωση της Σουηδίας. Υπάρχει, φυσικά, και το σουηδικό νησί Γκότλαντ, το οποίο μπορεί να καταστεί κομβικό σημείο σε οποιαδήποτε μεγάλη σύγκρουση. Ο Λάντερχολμ γνωρίζει, φυσικά, την τουρκική κωλυσιεργία στο θέμα της σουηδικής ένταξης, αλλά ευελπιστεί ότι όλα θα ολοκληρωθούν όπως πρέπει εντός του τρέχοντος έτους.

Στο εσωτερικό μέτωπο, οι υπηρεσίες καταστολής του εγκλήματος έχουν ματαιώσει αρκετές τρομοκρατικές συνωμοσίες, όμως ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον κατέβασε και τον στρατό στους δρόμους, ώστε να ελεγχθεί η βία των συμμοριών. Ο Λάντερχολμ είπε ότι οι περισσότεροι Σουηδοί εξακολουθούν να νιώθουν ασφαλείς στη χώρα τους, όμως έχουν αναστατωθεί με τους μαφιόζικους πυροβολισμούς που έπεσαν ακόμη και σε «καλά» καρτιέ της Στοκχόλμης.

«Αν και η βία των συμμοριών έχει επηρεάσει και τρίτους, μη έχοντες σχέση, φίλους, συγγενείς και αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων, δεν θα έλεγα πως οι Σουηδοί φοβούνται να βγουν στο κέντρο της Στοκχόλμης. Οχι σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι στο παρελθόν, πάντως. Δεν υπάρχει φόβος, υπάρχει ανησυχία σε τμήματα του πληθυσμού».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...