475
Εκχιονιστικό μηχάνημα σε κεντρικό δρόμο της Μαδρίτης τη Δευτέρα | EPA/Fernando Alvarado

Μαδρίτη: Αψήφησαν τη σφοδρή χιονοθύελλα για να φτάσουν στα νοσοκομεία

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2021, 19:00
Εκχιονιστικό μηχάνημα σε κεντρικό δρόμο της Μαδρίτης τη Δευτέρα
|EPA/Fernando Alvarado

Μαδρίτη: Αψήφησαν τη σφοδρή χιονοθύελλα για να φτάσουν στα νοσοκομεία

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2021, 19:00

Ακόμα και 20 χιλιόμετρα περπάτησαν νοσηλευτές και νοσηλεύτριες στην Ισπανία για να φτάσουν στα νοσοκομεία, λόγω της πρωτοφανούς χιονοθύελλας που σάρωσε τη χώρα από την Παρασκευή.

Πολλοί αναγκάστηκαν να περπατήσουν για να φτάσουν στη δουλειά τους, καθώς ήθελαν να ξεκουράσουν τους συναδέλφους τους, που ήδη εργάζονταν διπλές και τριπλές βάρδιες λόγω των αποκλεισμένων δρόμων.

Ενα νοσοκομείο μετέτρεψε το γυμανστήριό του σε υπνωτήριο για να ξεκουραστεί το προσωπικό που δεν μπορούσε να φτάσει σπίτι του

Ο Ραούλ Αλκοχόρ, βοηθός νοσηλευτής, που εργάζεται σε νοσοκομείο στα προάστια της Μαδρίτης, περπάτησε 14 χλμ για να φτάσει στη δουλειά του. «Δεν μπορούσα να μείνω σπίτι. Οι συνάδελφοί μου εργάζονταν για περισσότερες από 24 ώρες χωρίς διακοπή», είπε. Χρειάστηκε δυόμισι ώρες για να διασχίσει την απόσταση με τα πόδια, περπατώντας σε στρώμα από χιόνι ύψους 40 εκατοστών, ενώ πεσμένα δέντρα δυσκόλευαν το ταξίδι του. «Είπα στον εαυτό μου, θα το προσπαθήσω και αν δεν μπορώ, θα γυρίσω σπίτι».

Κι άλλοι είχαν την ίδια ιδέα. Δύο νοσηλεύτριες ανέβασαν βίντεο από την προσπάθειά της να φτάσουν στη δουλειά τους με τα πόδια, διασχίζοντας 22 χιλιόμετρα.

 

Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Σαλβαδόρ Ιγια, επαίνεσε το προσωπικό με εγκωμιαστικά σχόλια, όπως γράφει ο Guardian. «Η αφοσίωσή τους είναι παράδειγμα αλληλεγγύης και αφοσίωσης».

Η σφοδρή κακοκαιρία με την ονομασία «Φιλομένα», προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων ατόμων στη χώρα, από δριμύ ψύχος ή πλημμύρες.

Σχολεία, δικαστήρια και μουσεία στη Μαδρίτη και άλλες πόλεις θα παραμείνουν κλειστά, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, ενώ το χιόνι βρίσκεται στοιβαγμένο σε δρόμους και πεζοδρόμια.

Σχεδόν 36 ώρες μετά τις πρωτοφανείς εδώ και σχεδόν 50 χρόνια χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν στη χώρα, αυτό που ανησυχεί τώρα περισσότερο τις ισπανικές αρχές είναι ο πάγος, καθώς ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο κύμα ψύχους πλήττει το κεντρικό τμήμα της χώρας.

Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν οποιαδήποτε μετακίνηση στους δρόμους.

Στην περιοχή της Μαδρίτης, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, από τα νηπιαγωγεία έως τα πανεπιστήμια, θα παραμείνουν κλειστά έως την Τρίτη, ενώ τα δικαστήρια, έως την Τετάρτη.

Τα μουσεία, τα πολιτιστικά κέντρα και οι βιβλιοθήκες δεν θα ανοίξουν επίσης για δύο ημέρες.

Η περιφέρεια της Μαδρίτης ανακοίνωσε ότι διένειμε 277 τόνους αλατιού στις διάφορες κοινότητες της ζώνης που επλήγη από τη χιονοθύελλα και ότι αναμένει να λάβει άλλους 3.500 τόνους από μια περιοχή της ανατολικής Ισπανίας για να χρησιμοποιηθούν για το άνοιγμα των δρόμων.

Σε αντίθεση με τα λεωφορεία, το μετρό της ισπανικής πρωτεύουσας λειτούργησε χωρίς καμία διακοπή για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα. Ο προαστιακός σιδηρόδρομος παράλληλα επανέλαβε τη λειτουργία του σε κάποιες γραμμές που είχαν διακοπεί, αλλά με μικρότερη συχνότητα.

Η λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της Μαδρίτης Μπαράχας επαναλήφθηκε εν μέρει και κατέστη δυνατή η απογείωση μερικών πτήσεων τη Δευτέρα.

Η εικόνα, το πρωί της Δευτέρας, στο αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης

Οσον αφορά τα τρένα, πολλές γραμμές δεν λειτουργούσαν την Δευτέρα ανάμεσα στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, τη Σαραγόσα, τη Σαλαμάνκα και άλλες πόλεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...