814
| Wikipedia / CreativeProtagon

«Made in China» η νέα «Στιγμή Σπούτνικ» για τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2025, 13:10
|Wikipedia / CreativeProtagon

«Made in China» η νέα «Στιγμή Σπούτνικ» για τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2025, 13:10

Στις 4 Οκτωβρίου 1957 η Σοβιετική Ενωση εκτόξευσε στο Διάστημα τον Sputnik 1, τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Επρόκειτο αναμφίβολα για μια τεράστια επιστημονική, τεχνολογική και προπαγανδιστική επιτυχία για τη Μόσχα, ενώ στην Ουάσινγκτον ξέσπασε πανικός, καθώς κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει, ή μάλλον να χωνέψει, ότι ο «εχθρός» προηγούνταν τόσο πολύ στην κούρσα για την εξερεύνηση και την κατάκτηση του Διαστήματος.

Εκτοτε οι Αμερικανοί άρχισαν σταδιακά να αποκαλούν «Sputnik Moment» («Στιγμή Σπούτνικ») τη στιγμή που κάποιος συνειδητοποιεί ότι ένας ανταγωνιστής ή αντίπαλός του είναι πολύ πιο προχωρημένος από όσο πιστευόταν έως τότε. Τελευταία φορά η έκφραση ειπώθηκε δημοσίως μόλις την περασμένη Δευτέρα από τον Μαρκ Αντρίσεν, πρωτοπόρο του διαδικτύου (συν-δημιούργησε το Mosaic, το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης, και συν-ίδρυσε τη Netscape) και νυν μεγαλοεπενδυτή της Σίλικον Βάλεϊ.

Αφορμή για να κάνει λόγο για «Στιγμή Σπούτνικ» για τις ΗΠΑ, 68 χρόνια μετά την εκτόξευση του σοβιετικού δορυφόρου, στάθηκε το λανσάρισμα του τελευταίου τεχνολογικού επιτεύγματος της DeepSeek, μιας μικρής κινεζικής νεοφυούς επιχείρησης ΤΝ που ιδρύθηκε το 2023 από τον Λιανγκ Γουενφένγκ, έναν 40χρονο επενδυτή και μηχανικό υπολογιστών ο οποίος φιλοδοξεί να κάνει την πατρίδα του υπερδύναμη και στον τομέα της ΤΝ.

Αν το 1958 τον πανικό στην Ουάσινγκτον είχε σπείρει μια μεταλλική σφαίρα με διάμετρο 58 εκατοστά, σήμερα σοκ και δέος προκαλεί το DeepSeek-R1, το τελευταίο μοντέλο αιχμής ΤΝ της κινεζικής  εταιρείας. Παρότι για την ανάπτυξή του, ή μάλλον για την εκπαίδευσή του (με 671 δισ. παραμέτρους), απαιτήθηκαν μόλις 2.048 μονάδες επεξεργασίας γραφικών Nvidia Η800 και 5,6 εκατ. δολάρια (ένα κλάσμα των χρημάτων που ξόδεψαν για την ανάπτυξη μοντέλων αντίστοιχου μεγέθους οι αμερικανικοί κολοσσοί της ΤΝ), το κινεζικό chatbot είναι από πολλές απόψεις καλύτερο από τα διάφορα μοντέλα ChatGPT, Claude και Gemini της OpenAI, της Anthropic και της Google αντίστοιχα.

Το ότι για «Στιγμή Σπούτνικ» για την Αμερική μίλησε ο Μαρκ Αντρίσεν έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί πέρα από νονός του Διαδικτύου και γκουρού της υψηλής τεχνολογίας, είναι επίσης ένας από τους στενούς συμβούλους του Ντόναλντ Τραμπ και όχι μόνο για ζητήματα υψηλής τεχνολογίας.

Οπως εξηγεί σε ανάλυσή του ο Μάσιμο Γκάτζι της Corriere della Sera, εάν το τελευταίο μοντέλο της DeepSeek είναι πράγματι μια εξαιρετική κινεζική επιτυχία στο πεδίο της ΤΝ, που σημειώθηκε με μόλις λίγα εκατομμύρια δολάρια και χωρίς να χρησιμοποιηθούν τα πιο προηγμένα από τα τσιπ της αμερικανικής Nvidia (απαγορεύονται οι εξαγωγές στο Πεκίνο), «το πρόβλημα δεν είναι μόνο το σκάσιμο μιας κερδοσκοπικής φούσκας στο χρηματιστήριο: αλλάζουν τα δεδομένα για την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία επενδύει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για να ασκήσει πίεση σε άλλες χώρες, σύμμαχες και μη (όπως η Ινδία), ώστε να μην εξάγουν μικροεπεξεργαστές και τεχνολογίες αιχμής στην Κίνα.

»Αλλά το σενάριο αλλάζει και για τις εταιρείες σε όλον τον κόσμο: εάν πραγματικά πρόκειται σύντομα να είναι διαθέσιμη μια “ΤΝ χαμηλού κόστους”, οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες θα πρέπει να αλλάξουν πορεία, καθώς οι παραδοσιακές εταιρείες θα έχουν ευκολότερη και φθηνότερη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, ενώ δεν θα υπάρξει και καμία τεράστια αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας: πράγματι, τη Δευτέρα οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας έχασαν ακόμη περισσότερα από πολλούς πρωτοπόρους στην ΤΝ».

Οσο για το σοκ με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η Αμερική (μόλις μία εβδομάδα αφού ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του), οι ΗΠΑ θεωρούνται ακόμη πρωτοπόρες στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, αν και είναι γνωστό πως όσον αφορά επί μέρους ζητήματα (όπως η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η διάδοση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων και η εξασφάλιση κρίσιμων πρώτων υλών, απαραίτητων για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών) το προβάδισμα το έχει πλέον η Κίνα.

Γίνεται λιγότερο λόγος γι’ αυτό, όμως οι ΗΠΑ υπολείπονται της Κίνας και στην πυρηνική μηχανική, ειδικά στην κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων νέας γενιάς, οι οποίοι είναι πολύ φθηνότεροι, πιο αποτελεσματικοί και, κυρίως, πιο ασφαλείς.

Ο Τραμπ προσπαθεί να τα ξορκίσει όλα αυτά, επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν τα πρωτεία στα ορυκτά καύσιμα (εξ ου και οι πιέσεις που ασκεί και οι υποσχέσεις που δίνει για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου), αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι το μέλλον παίζεται αλλού. Οντως, μόλις την προηγούμενη Τρίτη, την επομένη της ορκωμοσίας του, παρουσίασε στον Λευκό Οίκο το Stargate, ένα νέο πρόγραμμα για ΤΝ, προβλέποντας επενδύσεις «τουλάχιστον 500 δισ. δολαρίων» σε υποδομές ΤΝ στις ΗΠΑ. Δίπλα στον αμερικανό πρόεδρο στέκονταν ο Μασαγιόσι Σον της Softbank, ο Λάρι Ελισον της Oracle και o Σαμ Aλτμαν της OpenAΙ, δηλαδή οι επικεφαλής των εταιρειών που ηγούνται του εγχειρήματος.

Στη συνέχεια, ωστόσο, παρενέβη ο Ελον Μασκ (παραδόξως, δεδομένων των σχέσεών του με τον Τραμπ), υποστηρίζοντας πολύ απλά ότι οι εν λόγω εταιρείες δεν έχουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του προγράμματος: τη Δευτέρα η μετοχή της Oracle κατρακύλησε κατά 14% και της SoftBank κατά περίπου 10%.

Η OpenAI δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, αλλά ο Σαμ Αλτμαν, παγκόσμιος πρωτοπόρος της ΤΝ έως τη Δευτέρα, βρέθηκε ξαφνικά στο εδώλιο του κατηγορουμένου, με επενδυτές από όλον τον κόσμο να υποπτεύονται ότι επέλεξε μια πολύ δαπανηρή στρατηγική για την περαιτέρω ανάπτυξη των εξαιρετικών δυνατοτήτων της ΤΝ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...