376
Η Σπιναλόγκα από ψηλά | Τwitter

Μα πώς μπορείς να φύγεις με 50.000 ευρώ από τη Σπιναλόγκα;

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2018, 17:57
Η Σπιναλόγκα από ψηλά
|Τwitter

Μα πώς μπορείς να φύγεις με 50.000 ευρώ από τη Σπιναλόγκα;

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2018, 17:57

Η είδηση για την κλοπή των εισπράξεων του Σαββατοκύριακου στον αρχαιολογικό χώρο της Σπιναλόγκας προκάλεσε αίσθηση, αλλά και πολλά ερωτήματα.

Η κλοπή σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής και έγινε αντιληπτή τη Δευτέρα, όταν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού πήγαν στο νησί και διαπίστωσαν πως είχε γίνει διάρρηξη στον χώρο όπου φυλάσσεται το χρηματοκιβώτιο.

Την ώρα που χτύπησαν οι «ποντικοί», μέσα στο χρηματοκιβώτιο βρισκόταν το σύνολο των εισπράξεων από τους επισκέπτες του χώρου το τελευταίο τριήμερο (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή).

Οι δράστες φαίνεται να γνώριζαν καλά το σημείο καθώς και το ότι ο χώρος δίπλα στα εκδοτήρια των εισιτηρίων δεν φυλάσσεται επαρκώς, ενώ δεν υπάρχουν ούτε κάμερες ασφαλείας αφού στο νησί δεν υπάρχει μόνιμη παροχή ρεύματος.

Η Σπιναλόγκα είναι ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος της Κρήτης μετά την Κνωσό και τις περιόδους αιχμής οι επισκέπτες αγγίζουν τους 4.000 ημερησίως. Το αντίτιμο του εισιτηρίου είναι 8 ευρώ.

Η ιστορία της κλοπής στη Σπιναλόγκα πάντως, έχει αρκετά κενά με τα κυριότερα να είναι τα εξής:

  1. Το ποσό που τελικά εκπλάπη. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για 50.000 (!) ευρώ, αλλά σύμφωνα – λέει – με νεότερη καταμέτρηση, τα χρήματα που απέσπασαν οι κλέφτες δεν ξεπερνούσαν τελικά τις 19.000 ευρώ!
  2. Πώς έφθασαν στο νησί οι δράστες και πόσο λεπτομερής ήταν η ενημέρωση που είχαν για τον χώρο. Δύο 24ωρα μετά την κλοπή,  ένα από τα βασικότερα ερωτήματα παραμένει ο τρόπος με τον οποίο έφτασαν στο νησί οι δράστες, καθώς υπάρχει πρόσβαση μόνο δια θαλάσσης, ενώ φαίνεται πως είχαν μαζί τους και βαριά εργαλεία (πιθανώς και γεννήτρια) αφού το χρηματοκιβώτιο είχε κοπεί με τροχό. Αν όντως χρησιμοποίησαν κάποιοι ταχύπλοο ή άλλο πλωτό μέσο, πώς δεν έγιναν από κανέναν αντιληπτοί;
  3. Το χρονικό σημείο της κλοπής. Η επιλογή της Κυριακής δεν ήταν διόλου τυχαία. Όπως αναφέρουν πηγές από το Λασίθι, οι εισπράξεις μεταφέρονται στην τράπεζα, αλλά αυτό γίνεται όταν η τράπεζα είναι ανοιχτή. Συνεπώς οι εισπράξεις του Σαββατοκύριακου επρόκειτο να μεταφερθούν το πρωί της Δευτέρας, κάτι που φαίνεται ότι γνώριζαν οι δράστες. Πώς όμως γίνεται να αφήσεις -ουσιαστικά χωρίς κανένα σοβαρό μέτρο ασφαλείας- χιλιάδες ευρώ σε ένα ακατοίκητο νησί, περιμένοντας μία ολόκληρη ημέρα για να μεταφέρεις τα χρήματα στην τράπεζα; Δεν έπρεπε, ειδικά για τις εισπράξεις του Σαββατοκύριακου, να υπάρχει άλλη διαδικασία; Και το κυριότερο πώς ήξεραν οι δράστες ότι χρήματα υπήρχαν -και μάλιστα πολλά- στο νησί τη συγκεκριμένη ημέρα;

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...